Tensiunile de la cimitirul din Valea Uzului s-ar rezolva doar dacă eroii români înmormântați acolo vor fi strămutați într-o parcelă românească, spune la Digi FM liderul deputaților UDMR, Attila Korodi.
Ministerul Apărării ar trebui mai întâi să facă cercetări și să spună câți eroi români se află în cimitir, a precizat Korodi.
"Ministerul Apărării trebuie, prin Oficiul Național, să identifice foarte exact câți eroi români sunt acolo și Ministerul Apărării, conform obligațiilor legale, să creeze condițiile optime, creând, dacă este necesar, o nouă parcelă pentru acești eroi. (...) aceste cruci de beton (amplasate de Primăria Dărmănești n.r.) sunt puse acolo ilegal - spune Inspectoratul de Stat în Construcții, spune prefectul județului Bacău, spune Ministerul Culturii, spune Ministerul Apărării. Deci aceste cruci nu pot rămâne așa acolo, pentru că au fost comise niște ilegalități, dar, da, dacă Ministerul Apărării, prin datele pe care le are la dispoziție, spune că este nevoie, atunci este normal - toate popoarele ar trebui să aibă loc de cinstire a eroilor și atunci să creeze o parcelă românească", spune Attila Korodi.
Declarațiile vin după ce ieri în Valea Uzului, mai mulți români au rupt cordonul de jandarmi și au pătruns în cimitir pentru a-i comemora pe eroii români. De cealaltă parte, etnicii maghiari au format un lanț uman în fața Cimitirului Eroilor.
În urma incidentelor de ieri, UDMR i-a cerut premierului să o demită pe Carmen Dan, ministrul de Interne:
Interviul integral acordat de Attila Korodi
Attila Korodi: Aceste tensiuni apar când instituțiile statului nu își asumă responsabilitățile. Când Ministerul Apărării nu își asumă responsabilitatea de a asigura comisia națională, Oficiul Național responsabili pentru cultul eroilor. Când nu activează, conform legislației, comisii mixte cu celelalte state. Când Ministerul de Interne lasă la atitudinea prefecturilor să utilizeze cu întârziere documente oficiale care spun și descriu ilegalităție pe care autoritățile locale de la Valea Uzului le fac. Pentru ziua de ieri este o responsabilitate și a ministrului de Interne, pentru că avea toate informațiile că situația va escalada. Acolo se știa că vor veni ultrași de la echipe de fotbal, oameni cu alt scop decât comemorarea eroilor. Totuși, efectivele de jandarmi au fost prea puține. Pe teren, în cimitir, în momentele în care trebuia să se țină în condiții normale evenimentele de acolo, nu au putut să facă. Câțiva jandarmi, care au fost pe teren, au făcut ce trebuia, dar au fost prea puțini.
Digi FM: Am văzut că Jandarmeria susține că nu au fost violențe între participanți, dar filmările de pe internet arată că au fost tensiuni, în special când se rupe acea poartă de intrare în cimitir.
K.: Huliganii s-au luptat constant cu cei 10-20-30 de jandarmi. Jandarmii au primit pumni și picioare. Noi am primit scuipături, noroi și pietre în față. Au fost vandalizate poarta și o parte a cimitirului. Dacă Jandarmeria spune că nu au fost atrocități, Jandarmeria minte. Imaginile sunt elocvente.
Digi FM: Kelemen Hunor îi cere premierului să o demită pe Carmen Dan pentru că nu a luat nici o măsură acolo. Credeți că se va ajunge la acest lucru, la demiterea doamnei Carmen Dan?
A.K.: Când vorbești despre un conflict care putea să escaladeze, care a fost o provocare și tu ca ministru de interne ai toate informațiile și acționezi în modul foarte slab care s-a întâmplat ieri, este o responsabilitate și politică de a-și asuma eșecul și de a demisiona. Prim-ministrul are această atribuție dar și obligație morală.
Digi FM: Românii care au fost acolo spuneau că doreau să meargă acolo doar pentru a-i comemora pe eroii români și acuză UDMR-ul că ar fi în spatele acestui scandal.
A.K.: Când vii acolo să comemorezi eroii români nu vii îmbătat, nu vii în trening, nu vii hotărât să rupi, nu vii hotărât să te lupți, ci vii să comemorezi. Noi am spus foarte clar. Nimeni nu ar trebui să intre în cimitir, până când, Ministerul Apărării, conform atribuțiilor legale, nu face analiza, nu face procedura corectă în care dacă există din al Doilea Război Mondial, în acel cimitir sau în zonă înhumați eroi martiri să aibă un memoriu cuvenit. Până atunci, orice ilegalitate făcută de autoritățile locale nu poate să suplimenteze sau nu poate să înlocuiască responsabilitatea ministerială și nu poate să aibă loc eventuale comemorări care, eventual, pe spatele lor, au avut alt scop.
Digi FM: Cine ar fi de fapt înmormântat, în opinia dumneavoastră, în acel cimitir?
A.K: Conform arhivelor până acum vizibile aflate și puse la dispoziția opiniei publice sigur că, de exemplu, din Primul Război Mondial, chiar din armata româno-austro-ungară, pe lângă sutele de soldați germani, maghiari, austrieci, de exemplu este înmormântat și un soldat român. Din al doilea Război Mondial, arhivele care sunt la dispoziție nu arată datele suficiente. Aici, Oficiul Național trebuie să facă toate cercetările și să vină cu datele corecte, pentru că sunt mai multe cimitire în Vale, la Poiana Uzului, la Dărmănești. Sunt date care sunt confuze și nicio autoritate locală, nicio organizație civică nu poate să înlocuiască Oficiul Național care are această responsabilitate.
Digi FM: Cine ar trebui să vină să aducă un omagiu eroilor care au murit în cele două Războaie Mondiale. Sunt îndreptățiți să vină atât etnicii maghiari, cât și românii?
A.K.: Toată lumea este îndreptățită să vină acolo pentru că vorbim de eroi. Dar, până când, din cauza situației confuze create de localitatea Dărmănești (amplasarea unor cruci în cimitir n.r.), Ministerul Apărării nu clarifică situația, toate aceste evenimente, comemorări ar trebui să fie stopate, anulate. Aici trebuie, mai întâi, ca să nu se escaladeze și să nu fie un subiectivism, puse pe masa discuțiilor date foarte precise, exacte, ca toată lumea să știe pe cine celebrează și să nu auzim, de exemplu, ce spunea, ieri, un preot ortodox că și Decebal a murit acolo.
Digi FM: Vă referiți la decizia primarului din Dărmănești care a amplasat acolo mai multe cruci?
A.K.: A pus acolo niște cruci, chiar, din păcate, peste 12 morminte foarte bine identificate cu nume și prenume, care sunt ostași, eroi căzuți din partea armatei austro-ungare, din care, da, face parte și un soldat probabil de naționalitate română, pentru că numele este român.
Digi FM: Dvs. așteptați acum o rezolvare a situației de la MInisterul Apărării, să spună câți eroi români sunt acolo?
A.K.: Ministerul Apărării trebuie, prin Oficiul Național, să identifice foarte exact câți eroi români sunt acolo și Ministerul Apărării, conform obligațiilor legale, să creeze condițiile optime, creând, dacă este necesar, o nouă parcelă pentru acești eroi.
Digi FM: Să fie strămutați din cimitirul Valea Uzului?
A.K.: Aceste cruci de beton sunt puse acolo ilegal - spune Inspectoratul de Stat în Construcții, spune prefectul județului Bacău, spune Ministerul Culturii, spune Ministerul Apărării. Deci aceste cruci nu pot rămâne așa acolo, pentru că au fost comise niște ilegalități, dar, da, dacă Ministerul Apărării, prin datele pe care le are la dispoziție, spune că este nevoie, atunci este normal - toate popoarele ar trebui să aibă loc de cinstire a eroilor și atunci să creeze o parcelă românească.
Digi FM: Ar fi singura cale de rezolvare a situației, doar la Ministerul Apărării?
A.K.: Din analiza noastră, la ora actuală, altă cale de rezolvare nu vedem.
Subiectele tale preferate sunt și la Știrile Digi FM. Ca să știi!
Ascultă Digi FM Live, pentru cele mai noi știri, la fiecare 30 de minute.
Ca să știi!
Puteţi urmări Știrile Digi FM şi pe Google News şi WhatsApp!