Tragedia produsă în spitalul județean Piatra Neamț, unde 10 pacienți de la Terapie Intensivă au decedat, în urma unui incendiu, se poate produce oricând, în orice alt spital din țară. Avertismentul a fost lansat de medicul Radu Țincu, în matinalul Digi FM.
Infrastructura veche e de vină, spune specialistul.
„Pericolul acesta există oriunde. Avem o infrastructură mult prea veche, o infrastructură care de foarte mult timp trebuia să fie înlocuită. Sunt spitale care funcționează și funcționau la o anumită capacitate atunci când au fost construite. Această capacitate a fost permanent crescută. Această creștere nu poate fi susținută de infrastructura spitalului.”, a declarat Radu Țincu.
Trebuie să fim atenți și la aparatura medicală, mai precizează Radu Țincu.
Aparatura medicală necesită mentenanță, necesită inspecții periodice. Aparatura medicală are o perioadă maximă de utilizare. Oricât am investi să o reparăm, la un moment dat, dincolo de această limită morală și fizică, aparatura nu mai poate fi utilizată. Trebuie să facem un recensământ al acestei aparaturi medicale, iar cele care sunt depășite să fie casate și înlocuite cu aparatură nouă. Ceea ce s-a întâmplat la Piatra Neamț se poate întâmpla oricând, în oricare alt spital.
Sacrificiul făcut de medicul Ioan Cătălin Denciu, cel care a intrat în foc pentru a-și salva pacienții, în incendiul produs la Spitalul din Piatra Neamț, arată cât de dedicați sunt doctorii cauzei lor, o spune medicul Radu Țincu, într-o intervenție pentru matinalul DIGI FM.
S-a discutat foarte mult la începutul acestei pandemii despre personalul medical care dezertează, care nu mai vrea să lucreze în condiții de coronavirus. Iată că medicul anestezist de la Piatra Neamț ne spune că nu este așa, oamenii nu dezertează. Dimpotrivă, oamenii se aruncă în flăcări pentru a salva pacienții în stare gravă și facun gest suprem de sacrificiu pentru salvarea celorlalți. Cred că aceasta este imaginea personalului medical.
Radu Țincu a vorbit și despre starea de sănătate a medicului Ioan Cătălin Denciu, transferat în Belgia, după ce a fost stabilizat în spitalele din țară.
Astfel de pacienți necesită o stabilizare imediată. Prognosticul depinde de această stabilizare imediată. Arsura produce un dezechilibru lichidian important în organism. Dacă acest dezechilibru nu este corectat în primele ore post arsură, degeaba îl ducem într-un centru de recuperare al marilor arși, prognosticul va fi foarte mult îngreunat.
Ascultă Digi FM Live, pentru cele mai noi știri, la fiecare 30 de minute.
Ca să știi!
Puteţi urmări Știrile Digi FM şi pe Google News şi WhatsApp!