Paralizia facială temporară după vaccinul anti-COVID este întâlnită și la o viroză respiratorie sau la gripă, susține la Digi FM medicul Gindrovel Dumitra.
Precizarea vine după ce o tânără de 32 de ani din Vâlcea a avut o astfel de reacție adversă la scurt timp după imunizare. Tânăra și-a revenit la scurt timp și nu mai are nicio problemă acum.
Este de altfel prima reacție de acest gen în România, după ce au fost vaccinați peste 630 de mii de români, mai spune coordonatorul Grupului de Vaccinologie din cadrul Societății Naționale de Medicina Familiei:
Este, de fapt, o afectare a musculaturii faciale, care pare căzută, nu mai poate fi mișcată. Ea se întâlnește destul de frecvent în acele afecțiuni virale. O viroză banală, gripa, poate să determine temporar această paralizie facială. În cazul nostru, în România, după aproximativ 600.000 - 700.000 de vaccinări avem într-adevăr o paralizie apărută și remisă în întregime. Acesta este aspectul cel mai important, este cât se poat de pasageră.
Campania de vaccinare anti COVID decurge foarte bine, crede Gindrovel Dumitra. Sunt multe solicitări, însă, pentru moment nu sunt doze suficiente.
Medicul a amintit și ce alte reacții adverse au mai apărut în România:
Reacții adverse locale foarte frecvente, adică durere la locul administrării, o ușoară tumefacție poate să apară, adică o umflătură la locul administrării și, eventual, roșeață. Aceste ultime două elemente sunt mai rare, dar comună este durerea la locul administrării. Este o durere ca după orice injecție intramusculară. Apoi, există o serie de efecte adverse sistemice. Cea mai frecventă este oboseala, durează cel mult o zi, după care dispare. Dureri musculare, dureri articulare, eventual diaree, am avut și astfel de situații. La unul din 10 cazuri poate să apară și febră.
Ascultă Digi FM Live, pentru cele mai noi știri, la fiecare 30 de minute.
Ca să știi!
Puteţi urmări Știrile Digi FM şi pe Google News şi WhatsApp!