Copiii de clasa a IV-a ar trebui să revină la școală - crede expertul în sănătate publică Răzvan Cherecheș. La Matinalii Digi FM, el a explicat, însă, că e nevoie de anumite condiții și că abia după ce analizăm situația celor mici, ar trebui să ne gândim la redeschiderea extinsă a școlilor
„Chiar și în condițiile de acum, eu aș spune că deschiderea școlilor până în clasa a IV-a ar trebui să fie o prioritate. Dacă îi aducem pe copii la școală, trebuie să fie distanțați, nu cu ecrane de plexiglas în clase neventilate. Trebuie redus efectivul dintr-o clasă, trebuie redusă dimensiunea orelor, copiii să poarte măști inclusiv în pauze. Poliția locală să aibă ca activitate zilnică să prevină aglomerarea părinților și a rudelor la intrarea și ieșirea din școli. Și transportul în comun să se asigure că nu se aglomerează copiii acolo. După ce facem asta 2-3 săptămâni, vedem cum merge până la clasa a IV-a și apoi putem să discutăm dacă deschidem mai departe. Orice altă deschidere heirupistă bazată pe numerele de acum e o decizie pur politică fără nici un suport științific”, spune Cherecheș.
Imunitatea dată de vaccinul anti-covid ar putea dura și câțiva ani, spune, în Matinalul Digi FM, Răzvan Cherecheș, expert în sănătate publică. Proaspăt vaccinat împotriva coronavirusului, el a spus că se simte bine.
„Va dura probabil mai mult de 6 luni. Mai sunt studii care arată că cei care s-au imunizat în mod natural au la peste 8 luni imunitate naturală. Și mai sunt studii care arată că celulele T de memorie țin minte genul acesta de imunitate chiar și câțiva ani. Eu zic că probabil va fi un an, vom vedea. Dar sigur mai mult de 6 luni.”, a declarat Răzvan Cherecheș.
Pe de altă parte, specialistul lansează un avertisment: Tulpina britanică a coronavirusului va deveni majoritară, în România, în primăvară!
„Noua tulpină este mai competitivă, mai lipicioasă. Ia locul celorlalte tulpini infectând oamenii. Și atunci, ce se întâmplă e că proiecțiile spun că în martie, aprilie, cel mai probabil, și în România va deveni tulpina majoritară. Actualele măsuri sunt în mare parte respectate. Diferența de la „în mare parte” și „absolut tot timpul”, pe acolo virusul va intra și va începe să crească numărul de cazuri. Dar ca să putem să detectăm numărul de cazuri, trebuie să testăm.”, mai spune Cherecheș.
Ascultă Digi FM Live, pentru cele mai noi știri, la fiecare 30 de minute.
Ca să știi!
Puteţi urmări Știrile Digi FM şi pe Google News şi WhatsApp!