Peste 700 de firme care vindeau lapte și produse lactate au fost verificate de ANPC, în întreaga țară. Verificările au avut loc în perioada 27 mai - 7 iunie și au scos la iveală numeroase nereguli.
Mai bine de jumătate dintre comercianți nu respectau legile alimentației publice, motiv pentru care inspectorii au retras de la vânzare tone de lapte și produse lactate și au dat amenzi în valoare de peste 1.460.000 de lei.
În trei sferturi din țară, marfa era pusă la vânzare chiar dacă termenul de valabilitate expirase sau ambalajul era deteriorat sau umflat. În alte cazuri, fie lipsea eticheta, fie ea conținea informații eronate sau menite să inducă în eroare consumatorul.
Sancțiuni s-au dat și pentru neafișarea corespunzătoare a prețurilor sau nerespectarea condițiilor de depozitare a produselor.
ANPC le recomandă consumatorilor să fie foarte atenți când cumpără lapte sau produse lactate. Iată câteva dintre sfaturile de care ar trebui să țineți cont pentru a nu avea neplăceri:
- Acordați o atenție deosebită când cumpărați lapte și produse din lapte asupra modului de prezentare a ambalajului; în cazul în care ambalajul este bombat înseamnă că a început procesul de fermentare și produsul nu mai este propriu consumului uman;
- Acordați atenție deosebită condițiilor de depozitare, atât în magazinul de desfacere cât și la domiciliu; verificați dacă laptele și produsele lactate sunt păstrate la temperatura indicată de producător; refuzați să achiziționați produse care au fost expuse la comercializare la alte temperaturi decât cele indicate de producător.
- Solicitați vânzătorului, în cazul în care magazinul nu are asigurat sistemul de autoservire, să vă arate eticheta produsului pentru a analiza compoziția și, mai ales, încadrarea în data durabilității minimale;
- Refuzați produsele pentru care aveți îndoieli privind calitatea și modul de informare prin etichetare.
- Când doriți să cumpărați lapte și produse din lapte, solicitați informații suplimentare vânzătorilor cu privire la natura produselor pe care doriți să le cumpărați, întrucât există cazuri în care comercianții expun la vânzare, în același spațiu înlocuitori de produse lactate alături de produse lactate; în condițiile în care modul de prezentare (formă de calup, dimensiuni, aspect, culoare) și chiar de etichetare sunt asemănătoare, diferențierea este îngreunată, motiv pentru care este absolut necesar să solicitați informații suplimentare din partea personalului cu atribuții de vânzare din cadrul magazinelor.
- Refuzați produsele care prezintă data durabilității minimale/data limită de consum modificată sau depășită.
- La cumpărarea produselor alimentare și, implicit a laptelui și produselor din lapte, solicitați și păstrați bonul de casă pentru a putea proba, în cazul în care, în mod justificat, doriți să reclamați calitatea/siguranța unui produs.
- Nu cumpărați lapte și produse din lapte din locuri neautorizate; comerciantul respectiv nu are posibilitatea să asigure condițiile optime de transport, depozitare și comercializare și nu vă poate elibera bon de casă cu care să justificați tranzacția comercială și riscați să achiziționați un produs neconform sau chiar nesigur care poate să vă afecteze sănătatea.
Subiectele tale preferate sunt și la Știrile Digi FM. Ca să știi!
Ascultă Digi FM Live, pentru cele mai noi știri, la fiecare 30 de minute.
Ca să știi!
Puteţi urmări Știrile Digi FM şi pe Google News şi WhatsApp!