La un an de la reprimarea brutală a protestului diasporei din Piața Victoriei nu s-au găsit vinovații. Nici un jandarm nu a fost trimis în judecată.
Dosarul penal deschis în noaptea de 10 august 2018 la Parchetul Militar nu a ajuns nici acum în instanță. Între timp, s-a mutat la DIICOT, iar Ministerul de Interne refuză să desecretizeze un document esențial privind ordinul de intervenție a Jandarmeriei.
Două dosare privind violențele din 10 august au ajuns în instanță, ambele vizează 18 huligani. 170 de jandarmi au reclamat că au fost agresați. În schimb, dosarul deschis după mai bine de 700 de plângeri ale victimelor jandarmilor trenează acum la DIICOT.
Ionuț Sindile era unul dintre șefii Jandarmeriei la acea dată, puși ulterior sub urmărire penală pentru reprimarea violentă a protestului. Chiar dacă s-au ales cu acuzații grave din partea procurorilor, aceștia se află în continuare în fruntea instituției.
Laurențiu Cazan, cel care a condus acțiunea jandarmilor în Piața Victoriei, este acuzat de abuz în serviciu, participație improprie la purtare abuzivă în formă continuată, participație improprie la fals intelectual, participație improprie la uz de fals. El este cel care a ordonat intervenția în forță pentru evacuarea participanților la protest, lucru care a dus la rănirea protestatarilor. A ordonat inclusiv folosirea gazelor lacrimogene, astfel de acte afectându-i chiar și pe copii.
Sebastian Cucoș, care a revenit în urmă cu câteva zile în fruntea Jandarmeriei București, dar și Ionuț Sindile sunt urmăriți penal, între altele, pentru complicitate la abuz în serviciu. Cei doi au participat ilegal la conducerea operațiunilor, ajutându-l pe Laurențiu Cazan. Au fost ajutați de comisarul de poliție Mihai Chirică, astfel încât acțiunea de evacuare să pară legală.
Subiectele tale preferate sunt și la Știrile Digi FM. Ca să știi!
Ascultă Digi FM Live, pentru cele mai noi știri, la fiecare 30 de minute.
Ca să știi!
Puteţi urmări Știrile Digi FM şi pe Google News şi WhatsApp!