Strategia anticorupție gândită de Ministerul Sănătății funcționează deja de trei săptămâni. E vorba de pacienții „sub acoperire”, trimiși în unitățile sanitare pentru a sesiza cazurile în care medicii pretind bani bolnavilor.
Deja am început să facem aceste verificări și am câteva exemple negative, nu mă refer doar la medici, a declarat ministrul Sorina Pintea.
Cinci astfel de acțiuni au avut loc până acum, potrivit șefei de la Sănătate.
Pentru unii care nu respectă niște reguli nu trebuie să sufere toți care lucrează în sistemul medical. Până la urmă trebuie să învățăm că există niște reguli și trebuie să le respectăm, a insistat Pintea, care a dat exemplul unei persoane ce și-a făcut analizele pentru școala de șoferi, iar pe lângă tariful normal i s-ar cerut o „taxă de celeritate”.
Inițiativa trimiterii de pacienți „sub acoperire” pentru a identifica angajații din spitale care iau șpagă a fost primită cu ostilitate de medici. Aceștia insistă că nu condiționează actul medical de „atenții”, iar cei care fac acest lucru ar fi foarte puțini. Mulți doctori o acuză pe Sorina Pintea, dar și pe jurnaliști că „duc o campanie împotriva lor”.
Federația Solidaritatea Sanitară consideră „ilegală” strategia Ministerului Sănătății. Sindicaliștii mai spun că mita din spitale e considerată „eronat” o problemă esențială a sistemului sanitar de stat.
Subiectele tale preferate sunt și la Știrile Digi FM. Ca să știi!
Ascultă Digi FM Live, pentru cele mai noi știri, la fiecare 30 de minute.
Ca să știi!
Puteţi urmări Știrile Digi FM şi pe Google News şi WhatsApp!