Actorul Adrien Brody, distins cu premiul Oscar în 2003, pentru cel mai bun actor, ca urmare a interpretării rolului principal din filmul "Pianistul", în regia lui Roman Polanski, s-a născut la 14 aprilie 1973, în Woodhaven, Queens, New York.
Adrien este unicul fiu al unui profesor de istorie, Elliot Brody, şi al fotojurnalistei de origine ungară, Sylvia Plachy. A însoţit-o pe mama sa în angajamentele pe care aceasta le avea pentru "Village Voice", ceea ce l-a făcut să se simtă comfortabil în faţa camerei. Operele lui Plachy au fost achiziționate de Muzeul de Artă Modernă pe când avea 20 de ani.
Susţinut de părinţii săi să îşi găsească latura creativă, Brody a urmat cursuri de actorie şi a jucat în piese experimentale şi off-Broadway. Mai târziu, a intrat la Liceul LaGuardia pentru Artele Spectacolului din New York şi a fost admis, apoi, la prestigioasa Academie Americană de Arte Dramatice, la care a renunţat pentru că deja trecuse printr-o deplină pregătire profesională. O vreme, a urmat cursuri la Queens College, dar la vârsta de 19 ani s-a mutat la Los Angeles, arată notablebiographies.com.
Chiar și când era adolescent, tânărului Brody îi plăcea să joace. „Adesea reluam lucruri pe care le văzusem, dar care care erau interesante pentru mine. Manierisme specifice sau repovestiri ale conversațiilor și experiențelor care mi s-au părut unice”, a spus el într-o discuție cu The Guardian.
Mama sa l-a încurajat să se înscrie la actorie, deși el visa să devină pictor
În copilărie, Brody a fost, de asemenea, un pictor prolific. Pentru o vreme, a făcut trucuri de magie la petrecerile de naștere ale prietenilor și își spunea Amazing Adrien. Când mama lui a aflat despre Academia Americană de Arte Dramatice, printr-un proiect de fotografie, l-a încurajat să se înscrie la cursurile de actorie. La 12 ani, a început să cânte în producții de teatru din New York, iar un an mai târziu, primea rolul principal din Home at Last, un film pentru televiziunea publică, despre un orfan care locuiește în oraș și care este adoptat de o familie din Nebraska.
Tot în 1988, a jucat şi în comedia PBS "Annie McGuire", având rolul Lenny McGuire, potrivit imdb.com. În 1989, Adrien Brody a fost distribuit în filmul antologic "New York Stories", compus din poveştile regizorilor Woody Allen, Martin Scorsese şi Francis Ford Coppola. A apărut, apoi, în filmul independent "The Boy Who Cried Bitch" (1991) şi în drama lui Steven Soderbergh "King of the Hill" (1993), un film apreciat de critici şi care i-a oferit tânărului actor noi oportunităţi, arată tribute.
A obţinut o serie de roluri în perioada următoare, remarcându-se în filmele "Angels in the Outfield" (1994) şi "The Last Time I Committed Suicide" (1997).
Apariţia sa pe coperta revistei "Vanity Fair" în 1999 şi cele două roluri principale în filmele mult aşteptate "The Thin Red Line" (1998) în regia lui Terrence Malick şi "Summer of Sam" (1999), în regia lui Spike Lee, l-au propulsat pe Brody printre cei mai buni actori ai momentului.
"Pianistul" de Oscar
Adevărata celebritate a cunoscut-o trei ani mai târziu, în 2002, când a fost distribuit în rolul principal din filmul lui Roman Polanski, "The Pianist".
Filmul are la bază memoriile unui mare pianist polonez, de origine evreiască, Wladyslaw Szpilman, scrise imediat după război şi publicate în 1946, dar interzise de comunişti. Personajul şi-a scris povestea prezentând realitatea perioadei ocupaţiei naziste în Polonia, arătând ghetoul din Varşovia, în care a trăit, viaţa de fugar pentru a scăpa de deportare, ascunzându-se printre ruinele oraşului, salvat fiind de un ofiţer german.
Pentru interpretarea acestui rol, Brody a fost distins, în 2003, cu premiul Oscar, devenind, la vârsta de 29 de ani, cel mai tânăr laureat al acestei distincţii la categoria cel mai bun actor în rol principal, notează imdb.com. A câştigat, de asemenea, Premiul César pentru cel mai bun actor şi a fost nominalizat la un Premiu BAFTA la categoria cea mai bună interpretare a unui actor în rol principal.
Ulterior, Adrien Brody a jucat în: "The Village" (2004, regia M. Night Shyamalan), "King Kong" (2005, regia Peter Jackson), "The Jacket" (2005, regia John Maybury), "Cadillac Records" (2008, regia Darnell Martin), "Splice" (2009, film SF scris şi regizat de Vincenzo Natali), "Predators" (2010, regia Nimrod Antal), "Midnight in Paris" (2011, regia Woody Allen), "Detachment" (2012, regia Tony Kaye), "Third Person" (2013, regia Paul Haggis), "Septembers of Shiraz" (2016, regia Wayne Blair)", "Manhattan Night" (2016, regia Brian DeCubellis), "Air Strike" (2018, regia Xiao Feng).
De-a lungul anilor 2000, Brody era unul dintre cei mai solicitați actori de pe planetă. Dar cu aproximativ un deceniu în urmă, a devenit frustrat de faptul că, indiferent cât de mult efort ar depune într-un film, nu s-ar potrivi niciodată pe deplin cu viziunea lui proprie. Ca actor, și-a dat seama că nu poate fi decât o parte din ideea unui regizor și că performanța sa va fi „îmbunătățită sau diminuată de munca colectivă a oamenilor din jurul tău”. Brody era cumva dezamăgit de Hollywood. A accept roluri în filme cu buget mare, dar pe care le-a găsit mai puțin valoroase. „Dacă faci filme independente cu adevărat interesante care nu se deschid, atunci nu ai prea multă valoare, ca business”, a declarat el. „Se spune că actorii sunt într-adevăr căutători de atenție, dar eu sunt un introvertit”, explică el.
Adrien Brody a apărut în mai multe filme regizate de Wes Anderson, între care "The Darjeeling Limited" (2007), "The Grand Budapest Hotel" (2014) şi "The French Dispatch" (2021). În plus, şi-a împrumutat vocea personajului de desen animat Field Mouse în "Fantastic Mr. Fox" (2009).
Între cele mai recente proiecte ale sale se află "Clean" (2020, regia Paul Solet; a colaborat la scrierea scenariului împreună cu acesta), "See How They Run" (2022, regia Tom George), "Blonde" (2022, regia Andrew Dominik), care relatează viaţa fictivă a lui Marilyn Monroe, o adaptare după o carte semnată de Joyce Carol Oates, lungmetrajul "Manodrome" (2023, regia John Trengove), care a avut premiera în competiţia oficială a Festivalului de la Berlin din februarie 2023.
În televiziune a apărut în rolul legendarului magician Harry Houdini în miniseria "Houdini" (2014), performanţa sa aducându-i o nominalizare la Premiul Emmy. În 2017, a jucat în sezonul 4 al serialului Netflix "Peaky Blinders" (2013-2022). În 2021, a apărut în mini-seria "Chapelwaite", bazată pe nuvela lui Stephen King, "Jerusalem's Lot", publicată în 1978, pentru care a obţinut o nominalizare la Critics Choice Super Awards, categoria cel mai bun actor într-un serial horror. Tot în 2021, Brody a câştigat aprecieri, şi mai târziu, o nominalizare la Premiul Emmy, pentru interpretarea personajului său, un investitor miliardar, în serialul HBO "Succession". În 2022, a jucat în opt episoade ale serialului de succes "Winning Time: The Rise of the Lakers Dynasty".
I-a fost acordat în 2017, la Festivalul Internaţional de Film de la Locarno, premiul pentru întreaga activitate, iar în 2021, a câştigat premiul Vanguard, în cadrul Savannah Film Festival.
În 2023, Adrien Brody poate fi urmărit în serialul de dramă şi mister "Poker Face". De asemenea, el joacă şi în filmul "Ghosted", în regia lui Dexter Fletcher, ce va fi lansat la 21 aprilie 2023 precum şi în "Fool's Paradise", regia Charlie Day, ce va fi lansat la 12 mai a.c.
Urmează un nou film al lui Wes Anderson, ce va fi lansat în iunie, "Asteroid City". Are rolul principal, respectiv al împăratului roman Carol al V-lea, în filmul de acţiune "Emperor", de Lee Tamahori, aflat în post-producţie şi pe cel al arhitectului vizionar László Toth, în drama "The Brutalist", a cărei regie este semnată de Brady Corbet, şi care se află în producţie, transmite Agerpres.
Viața personală
Din 2020, Adrien Brody formează un cuplu cu fosta soție a lui Harvey Weinstein, designerul Georgina Chapman.
Imagini pentru adrien brody
Și-au făcut debutul pe covorul roșu în 2021, la Tribeca Film Festival, la premiera Clean.
Ascultă Digi FM Live, pentru cele mai noi știri, la fiecare 30 de minute.
Ca să știi!
Puteţi urmări Știrile Digi FM şi pe Google News şi WhatsApp!