Acum la Digi FM BLACK EYED PEAS FT J. BALVIN - Ritmo (Beatmix Nou)

AEP: Numărul românilor care s-au înregistrat ca alegători în altă ţară este mic

Vot în străinătate, alegeri, diaspora

La o lună după ce a fost pus în funcţiune portalul www.votstrainatate.ro, numărul românilor care s-au înregistrat ca alegători în altă ţară este mic, în condițiile în care mai sunt doar 13 zile pentru înscriere.

În acest moment sunt înscrişi doar 13.800 de alegători români care vor să voteze la secție și puţin peste 14 mii pentru votul prin corespondență. Cei mai mulţi s-au înscris în Marea Britanie, Germania și Spania.

Este însă un număr foarte mic în comparație cu numărul celor care au votat în aceste țări la europarlamentarele de pe 26 mai 2019, potrivit datelor Autorităţii Electorale Permanente.

Președintele instituţiei, Constantin Mitulețu-Buică face un apel către toți cetățenii care se află legal în străinătate să se înregistreze, pentru ca autoritățile să poată înființa secțiile de votare.

Ministerul de Externe estimează că este nevoie de cel puțin 900 de secții.

Iată comunicatul remis de AEP:

Autoritatea Electorală Permanentă (AEP) constată că, după 33 de zile de funcționalitate a portalului www.votstrainatate.ro, numărul cetățenilor români care s-au înregistrat ca alegători în străinătate este dezamăgitor de mic, în condițiile în care mai sunt doar 13 zile pentru înscriere.

Președintele AEP, Constantin-Florin Mitulețu-Buică, face un apel către toți cetățenii care se află în străinătate cu documente legale de şedere (conform Ordinul ministrului afacerilor externe nr. 1627 din 26.08.2019, care abrogă Ordinul nr. 500/2016) să se înregistreze, pentru ca autoritățile române să înființeze secții de votare conform numărului de înregistrări, şi nu pe baza unor informații vehiculate în spațiul public referitoare la numărul de cetățeni care s-ar afla într-o localitate sau stat.

„Dacă la scrutinul din 26 mai au fost organizate în străinătate 441 de secții de votare şi au votat aproape 400.000 de cetățeni, acum estimările MAE arată că trebuie înființate nu mai puțin de 900 de secții de votare, estimări care nu au în spate o evidență clară a intenției de vot la alegerile prezidențiale din anul 2019, respectiv în datele de 8, 9, 10 noiembrie şi 22, 23, 24 noiembrie2019”, a precizat președintele AEP.

Reamintim că, potrivit legii, dacă se înregistrează cu opțiunea pentru vot la secțiile de votare cel puțin 100 de cetățeni din aceeași localitate sau grup de localități, pentru aceștia va fi înființată o secție de votare.

Datele privind prezența la vot în străinătate pot fi vizualizate la adresa https://prezenta.bec.ro/europarlamentare26052019/abroad-pv-final

„Mă aștept ca măcar cei aproape 400.000 de cetățeni români care au votat la europarlamentare, unii așteptând multe ore la coadă, să se înregistreze, astfel încât să nu avem secții de votare care să funcționeze nejustificat”, a mai spus Constantin-Florin Mitulețu-Buică.

Președintele AEP precizează că a luat act de solicitările unor cetățeni români către misiunile diplomatice pentru înființarea câtorva sute de secții de votare în străinătate, dar că, pe baza înregistrărilor de până acum, nu ar putea fi înființate legal nici măcar zece secții de votare.
Astfel, până astăzi, 29 august 2019, ora 16.00, erau înregistrați pe portalul www.votstrainatate.ro doar 13.800 de alegători români pentru vot la secția de votare și doar 14.401 de alegători pentru votul prin corespondență.

În topul înregistrărilor sunt Marea Britanie, Germania și Spania, dar cu un număr foarte mic în comparație cu numărul de cetățeni români care au votat în aceste țări la scrutinul din 26 mai 2019.
O statistică defalcată a situației înregistrărilor pe țări poate fi vizualizată pe portalul www.votstrainatate.ro la următoarele linkuri:

https://www.votstrainatate.ro/VotLaSectie/Statistica

https://www.votstrainatate.ro/VotCorespondenta/Statistica

Președintele AEP reiterează îndemnul către cetățenii români din străinătate să opteze pentru votul prin corespondență, a cărui procedură este simplă, sigură și eficientă și care reprezintă o modalitate modernă de vot anticipat la distanță.

Precizăm că pentru exercitarea votului prin corespondență trebuie parcurși următorii pași:
1. ÎNREGISTRAREA - completarea formularului online de pe portalul www.votstrainatate.ro cu opţiunea pentru votul prin corespondenţă. La acest formular trebuie anexată copia scanată sau fotografia actului de identitate și copia documentului care dovedeşte dreptul de şedere, eliberat de autorităţile străine (vezi Ordinul ministrului afacerilor externe nr. 1627 din 26.08.2019, care abrogă Ordinul nr. 500/2016).
2. PRIMIREA DOCUMENTELOR - Poşta Română transmite alegătorului următoarele documente necesare exercitării votului prin cores¬pondenţă:
• două plicuri exterioare, marcate distinct pentru fiecare tur de scrutin;
• două plicuri interioare, marcate distinct pentru fiecare tur de scrutin;
• două autocolante cu menţiunea „VOTAT", marcate distinct pentru fiecare tur de scrutin;
• două certificate de alegător, marcate distinct pentru fiecare tur de scrutin;
• două buletine de vot prin corespondenţă, marcate distinct pentru fiecare tur de scrutin;
• instrucţiuni privind exercitarea dreptului de vot;
• două autocolante cu adresa biroului electoral pentru votul prin corespondență din țară, pe care alegătorul care a optat pentru transmiterea votului prin corespondență în țară îl va aplica pe plicul exterior.
3. VOTAREA
• Pe buletinul de vot se lipeşte autocolantul cu menţiunea „VOTAT" pe patrulaterul cu candidatul preferat;
• Buletinul de vot astfel marcat se introduce în plicul interior, care nu are niciun semn distinctiv, apoi acesta se sigilează;
• Se completează certificatul de alegător, menţio¬nând data şi semnând olograf;
• Se introduce plicul interior şi certificatul de alegător în plicul exterior, care se sigilează;
ATENȚIE! În cazul celui de-al doilea tur de scrutin pentru Președintele României, înainte de a aplica timbrul autocolant pe patrulaterul ce conține candidatul pentru care optează, alegătorul se asigură că acesta participă la cel de-al doilea tur de scrutin.
4. EXPEDIEREA – Alegătorul cu domiciliul sau reședința în străinătate are trei variante de expediere a plicului exterior sigilat care conține votul său:
- îl trimite în țară, depunând plicul la orice oficiu poștal ori în orice cutie poștală a statului-gazdă;
- îl depune la orice operator de curierat sau îl poate transmite la sediul misiunii diplomatice sau al oficiului consular din statul-gazdă, după caz, pe cheltuiala sa;
- îl poate depune personal la sediul misiunii diplomatice sau al oficiului consular din țara-gazdă după caz.

Constantin-Florin Mitulețu-Buică îi asigură pe toți cetățenii că datele lor personale sunt în siguranță și că acestea sunt folosite de AEP și MAE exclusiv pentru aceste alegeri, fiind exclusă posibilitatea ca acestea să poată fi accesate de alte entități sau instituții.

Subiectele tale preferate sunt și la Știrile Digi FM. Ca să știi!

Ascultă Digi FM Live, pentru cele mai noi știri, la fiecare 30 de minute.
Ca să știi!

Puteţi urmări Știrile Digi FM şi pe Google News şi WhatsApp!

Recomandări DigiFM
Lucian Mîndruta sezon 2 - 2024
Lucian Mîndruță – 16 decembrie 2024
MIX MARATON DE REVELION 2025
Mix Maraton de Revelion la Digi FM - Că să intri cu noroc în 2025!
florin piersic
Cum se simte Florin Piersic după anul greu traversat: "Sper să prind...
giurgiu-ruse
Controalele vor fi introduse la frontiera bulgaro-română timp de şase...
Pe aceeași temă
AEP/ Foto: Facebook
AEP, sesizare la Poliţie şi Parchet în cazul lui Călin Georgescu şi al altor candidați. Sunt...
Cluj-napoca,,Romania,-,November,10,2019:,Polling,Stations,For,Presidential
Alegeri prezidenţiale 2024. Conducerea AEP, întâlnire cu observatorii internaţionali: Toate...
Romanian Government, Cabinet Meeting, Bucharest, Romania - 13 Jun 2024
Greblă, șeful AEP, despre mărirea „ilegală” de salariu: Raportul Curţii de Conturi nu a fost...
Vot, alegeri locale, referendum, scrutin, urnă, buletin de vot, secție de votare, alegător, electoral
Alegeri locale în 30 de localități. Primarii au fost condamnați la închisoare, au murit sau au...
Te-ar putea interesa și
Constantin Mitulețu-Buică
Președintele AEP și fostul şef al Direcţiei Generale Anticorupţie au rămas fără titlurile de...
Ludovic Orban
Orban despre voturile pierdute pe drum: Și eu am un prieten care mi-a spus că votul nu a ajuns
Vot prin corespondență, scrutin, referendum, alegeri în plicuri
Probleme cu alegerile din străinătate. 15.000 de plicuri cu voturi nu au ajuns la Autoritatea...
Coronavirus, COVID-19, SARS-CoV-2 în Marea Britanie, Anglia, Regatul Unit, Londra, carantină, lockdown
Digi FM: Româncă stabilită în Marea Britanie, despre votul prin corespondență și carantină
Partenerii noștri
Digi24 Imagini virale cu avioanele futuriste ale Chinei: „Pare intenționat că Armata chineză a vrut să vedem această aeronavă”
Imagini virale cu avioanele futuriste ale Chinei: „Pare intenționat că...
DigiSport Gigi Becali a anunțat reveniri la FCSB
Gigi Becali a anunțat reveniri la FCSB
PeRoz „Mai repede decât și-ar fi imaginat!” De ce au început prințul William și Kate Middleton pregătirile pentru rolurile de rege și regină
„Mai repede decât și-ar fi imaginat!” De ce au început prințul William și...
Film Now Mark Wahlberg și soția sa, festival de gesturi tandre, la plajă, în Barbados. Imaginile cu cei doi au făcut furori printre fani
Mark Wahlberg și soția sa, festival de gesturi tandre, la plajă, în...
Digi World "Am corpul unei persoane de 75 de ani". Are 20 de ani și suferă de un sindrom care afectează doar câteva mii de persoane din toată lumea
"Am corpul unei persoane de 75 de ani". Are 20 de ani și suferă de un...
Stirile Kanal D Se spală rufe azi, 27 decembrie 2024, de Sf. Ștefan? Este sărbătoare cu cruce roșie în calendarul ortodox
Se spală rufe azi, 27 decembrie 2024, de Sf. Ștefan? Este sărbătoare cu...
ProFM La asta nu se aștepta nimeni! Cum a reacționat Jennifer Lopez când a aflat ce onorariu vrea Bruno Mars ca să-i cânte la nuntă
La asta nu se aștepta nimeni! Cum a reacționat Jennifer Lopez când a aflat...
Digi Life Pantofii roșii purtați de Judy Garland în "Vrăjitorul din Oz", vânduți cu o sumă amețitoare la licitație, de 10 ori mai mare decât se estima
Pantofii roșii purtați de Judy Garland în "Vrăjitorul din Oz", vânduți cu...
Ultimele știri din matinal
florin negrutiu alegeri
Florin Negruțiu: Clasa politică zboară cu jetul, dar țara e pe marginea prăpastiei
paleologu012
Theodor Paleologu: România e o democrație originală și vulnerabilă. Avem nevoie de terapie...
Calin Georgescu/ Inquam Photos / George Calin
Analiza profesorului Cristian Păun: Cum e afectată economia și cât de realizabile sunt...
cristian pirvulescu
Cristian Pîrvulescu, despre cum influențează instabilitatea politică alegerile din România...
Ultimele știri
Romanian,Police,(politia,Rutiera),Car,Parked,Along,The,Street,In
Şofer beat, prins după o urmărire în trafic. Poliţiştii au constatat că el avea o alcoolemie...
Bucharest, Romania - 4th Mar, 2024: Nicusor Dan, the Mayor of Bucharest, visit a multi-family housing block, built in the 50s, in Baltagului street no. 17, sector 5, where the Capital City Hall begins the consolidation works, with funds from the National
Pasajele de la Obor şi Lujerului şi podul de la Băneasa vor intra în reparații, anunță Nicușor...
Marcel Ciolacu
Ciolacu, după întâlnirea cu sindicatele și patronatele: „Cheltuielile bugetare se vor reduce...
vouchere de vacanta crop
Hossu, anunț despre voucherele de vacanță. În ce condiții rămân în vigoare tichetele: „Trebuie...