Reprezentanții Arhiepiscopiei Tomisului speră că CNCD nu va sancționa, în premieră, un cult oficial recunoscut în România, după ce o asociație a sesizat autoritățile cu privire la afirmațiile Înaltpreasfințitului Teodosie despre femei.
Referitor la sesizarea depusă la CNCD de către Asociația VeDem Just, cu privire la declarațiile ÎPS Teodosie, Arhiepiscopia Tomisului se întreabă dacă CNCD va sancționa, în premieră, un cult oficial recunoscut de către Statul Român, întrucât afirmațiile ÎPS Teodosie nu constituie o opinie personală, ci sunt bazate pe înscrisuri ale Bibliei, se arată într-un comunicat.
Potrivit acestuia, arhiepiscopul Tomisului doar a explicat care este poziția teologică a Bisericii Ortodoxe Române, cu privire la imposibilitatea hirotoniei femeii, „explicație din care presa a decupat afirmații interpretate în mod eronat ca fiind discriminatorii la adresa femeii”.
1. În cartea Facerea, cap. 3, se relatează căderea strămoșilor Adam și Eva în păcat, textul descriind cum șarpele a amăgit inițial pe Eva, spre a o determina să încalce porunca divină de a nu mânca dintr-un anumit pom al grădinii Raiului.
2. Prima Epistolă către Timotei a sf. Ap. Pavel, cap. 2, v,14 spune: „Și nu Adam a fost amăgit, ci femeia, amăgită fiind, s-a făcut călcătoare de poruncă”. Aceasta este o constatare a Sf. Pavel și nu o acuză la adresa femeii, cum ar părea la prima vedere. Astfel, Sf. Pavel expune învățătura teologică ortodoxă care nu permite hirotonia femeii, se mai arată în document.
Conform comunicatului, ÎPS Teodosie nu a făcut decât să repete învățătura teologică a Bisericii Ortodoxe Române: Noi, clerul și credincioșii Arhiepiscopiei Tomisului, sperăm că CNCD nu va realiza o premieră tristă pentru libertatea religioasă din România, și anume sancționarea textului Bibliei și a teologiei Bisericii Ortodoxe Române.
Arhiepiscopul Tomisului a făcut recent o declarație controversată, în care a afirmat că motivul pentru care femeia nu are roluri importante în biserică ține de „condiția slăbiciunilor sale”.
Nu este discriminare, este vorba de statutul bărbatului și al femeii. Sigur că nicio femeie nu poate fi preot și atunci e discriminare? De ce? Pentru că aceasta este condiția ei. Ea nu poate fi perpetuu într-o rugăciune, pentru că are condiția slăbiciunilor sale. Cum să fie discriminare? Aceasta este femeia. Ea a început păcatul. Dacă nu păcătuia, nu ar fi născut în dureri, a declarat Înaltpreasfințitul Teodosie, la Radio Dobrogea.
Ascultă Digi FM Live, pentru cele mai noi știri, la fiecare 30 de minute.
Ca să știi!
Puteţi urmări Știrile Digi FM şi pe Google News şi WhatsApp!