Catalanii sunt chemaţi, duminică, la urne pentru alegerile regionale, un scrutin anticipat cu miză naţională care va măsura forţa mişcării pro-independenţă şi ar putea decide soarta guvernului socialistului Pedro Sanchez.
Sondajele îl arată pe socialistul Salvador Illa în frunte, în faţa Junts per Catalunya, partidul lui Carles Puigdemont, şi a rivalului său Esquerra Republicana de Catalunya (ERC), care guvernează în prezent regiunea, relatează News.ro.
Carles Puigdemont, fostul preşedinte al Cataloniei, exilat în Belgia, este candidatul partidului Junts per Catalunya ("Împreună pentru Catalonia").
În 2017, guvernul său a organizat un referendum de autodeterminare - interzis de justiţie - şi a declarat unilateral independenţa Cataloniei. Liderii separatişti au fost arestaţi şi încarceraţi, în timp ce alţii au fugit în străinătate.
„Astăzi, suntem mai puternici, mai rezistenţi şi mai determinaţi. Este timpul să ne întoarcem", a declarat Carles Puigdemont la un eveniment de campanie organizat vineri în sudul Franţei, la graniţa cu Catalonia.
Carles Puigdemont este urmărit penal în Spania pentru rolul său în referendumul privind independenţa Cataloniei, declarat ilegal de către justiţia spaniolă.
Se aşteaptă ca el să se întoarcă în Spania după ce va intra în vigoare amnistia convenită cu Partidul Socialist Muncitoresc Spaniol (PSOE), aflat la putere.
"Suntem cea mai mare naţiune din Europa care nu este un stat, iar Spania nu a reuşit să ne împiedice să lucrăm neobosit pentru a obţine independenţa", a declarat Carles Puigdemont.
PSOE ar urma să obţină 40 din cele 135 de locuri din parlamentul catalan, Junts per Catalunya urmând să obţină 34, iar ERC 26, potrivit unui sondaj realizat de cotidianul El País.
O victorie a socialiştilor ar pune capăt unui deceniu de guverne separatiste şi ar justifica abordarea conciliantă a lui Pedro Sanchez faţă de Catalonia.
"Avem nevoie de o schimbare pe 12 mai şi doar Salvador Illa o poate face", a declarat Pedro Sanchez la un eveniment de campanie organizat de PSOE la Barcelona.
Potrivit sondajelor, însă, aproximativ 40% dintre alegători sunt indecişi. Cu o majoritate absolută de 68 de locuri, formarea unui guvern de coaliţie pare însă inevitabilă.
În cazul în care socialiştii câştigă, ar putea căuta o alianţă cu ERC sau Junts per Catalunya, deşi cele două partide separatiste au exclus până acum această variantă.
În caz contrar, socialiştii ar putea încerca o alianţă şi mai puţin probabilă cu PP, principalul lor rival la nivel naţional.
ERC sau Junts per Catalunya, în cazul în care ar câştiga alegerile, ar putea încerca să formeze un nou guvern pro-independenţă.
În cazul în care nu se ajunge la un acord de coaliţie până în august, ar urma să aibă loc noi alegeri în octombrie.
Ascultă Digi FM Live, pentru cele mai noi știri, la fiecare 30 de minute.
Ca să știi!
Puteţi urmări Știrile Digi FM şi pe Google News şi WhatsApp!