Mai multe ambulanţe erau pregătite să intervină joi pentru transportul şi îngrijirea celor 41 de muncitori indieni blocaţi de aproape două săptămâni într-un tunel de autostradă, au constatat jurnaliştii AFP prezenţi la faţa locului.
Buldozere şi excavatoare acţionează începând de la 12 noiembrie, ziua în care s-a prăbuşit tunelul aflat în construcţie în statul himalayan Uttarakhand, pentru îndepărtarea resturilor, relatează Agerpres.
Echipele de intervenţie intenţionează să introducă un tub de oţel prin cel puţin 57 de metri de sol şi rocă pentru evacuarea muncitorilor rămaşi blocaţi.
Miercuri s-a reuşit o străpungere bruscă şi rapidă, înainte ca operaţiunile de foraj să fie încetinite, la doar 12 metri de ţintă.
Un jurnalist AFP a observat agitaţie la intrarea în tunelul Silkyara, joi dimineaţă, ambulanţele şi un spital de campanie fiind pregătite pentru preluarea muncitorilor.
Drumul a fost redeschis pentru a permite utilajului de forare să străpungă ultima secţiune rămasă, a declarat reporterilor, joi dimineaţă, Praveen Yadav, unul dintre membrii echipei de salvare.
"Am degajat drumul", a spus el, adăugând că utilajul de forare va intra din nou în acţiune pentru mult-aşteptata străpungere finală, ceea ce echipa salvatori speră să se întâmple în următoarele ore.
Guvernul şi-a exprimat în mai multe rânduri prudenţa, subliniind că progresele sunt "supuse unor schimbări din cauza problemelor tehnice, a terenului dificil din Himalaya şi a unor evenimente neprevăzute".
Contactul vizual a fost stabilit pentru prima dată marţi, datorită unei camere endoscopice care a fost introdusă de salvatori prin conducta prin care aerul, hrana şi apa sunt furnizate în mod regulat muncitorilor blocaţi.
Familiile lor s-au adunat la faţa locului, unde a fost ridicat un altar hindus. "Ziua în care vor ieşi din tunel, pentru noi, va fi cea mai mare şi cea mai fericită dintre zile", a spus Chanchal Singh Bisht, în vârstă de 35 de ani, al cărui văr, Pushkar Singh Ary, de 24 de ani, este blocat în interior.
Încă de la început, eforturile de salvare au fost complicate şi zădărnicite de căderile de resturi şi de defecţiunile succesive ale utilajelor de forare, cruciale pentru salvarea muncitorilor.
Ascultă Digi FM Live, pentru cele mai noi știri, la fiecare 30 de minute.
Ca să știi!
Puteţi urmări Știrile Digi FM şi pe Google News şi WhatsApp!