Taxa pe lăcomie va afecta economia chiar dacă pentru început statul va încasa mai mult. Specialiștii spun că băncile nu vor mai putea finanța companiile.
În plus, bancherii avertizează asupra numeroaselor schimbări legislative, care nu fac decât să creeze incertitudine în piață.
5,3 miliarde de lei este suma pe care instituțiile bancare o au de plătit după modificarea legii.
Bancherii cer modificarea „ordonanței lăcomiei” deoarece, spun ei, nivelul taxei pretinse e mult prea mare.
Noi, pe logica respectivă, am venit către minister și am spus să stabilim un coridor în care dacă băncile sunt pe pierdere, nu taxăm și pe partea cealaltă stabilim un nivel maximal din profitul realizat de către bancă pe care să-l putem taxa. Nu iei tot profitul că nu mai rămâne cu ce să capitalizeze. Noi spunem că logica este greșită, ca atare credem că ordonanța ar trebui să fie eliminată, a declarat Sergiu Oprescu, președintele Asociației Române a Băncilor.
La rândul său, consultantul fiscal Bogdan Belciu adaugă faptul că dacă taxa pe activele bancare s-ar aplica la nivelul de 1,2% timp 3 ani de zile, băncile ar avea nevoie de 16 ani de zile pentru a recupera profitul respectiv și evident acest lucru are un impact semnificativ în capacitatea lor de a finanța economia, care este clar subfinanțată. E clar că există o nevoie semnificativă de investiții.
Subiectele tale preferate sunt și la Știrile Digi FM. Ca să știi!
Ascultă Digi FM Live, pentru cele mai noi știri, la fiecare 30 de minute.
Ca să știi!
Puteţi urmări Știrile Digi FM şi pe Google News şi WhatsApp!