O nouă directivă europeană îi va obliga pe comercianți să afișeze, în perioada reducerilor, cele mai mici prețuri pe care le-au avut produsele. Schimbarea e menită să-i ferească pe clienți de înșelăciuni, în condiţiile în care magazinele online se laudă cu scăderi de preț record, însă ele sunt false pentru că prețul produsului este crescut chiar înainte de ziua reducerilor.
Până va intra în vigoare directiva, consumatorii trebuie să verifice temeinic prețul unui produs, a declarat președintele Autorității Naționale pentru Protecția Consumatorilor.
Acolo unde prețurile nu sunt unele derizorii, verificarea să se facă cu cel puțin 30 de zile înainte, să fie o verificare amănunțită, să caute acest produs și pe alte site-uri. S-ar putea, și nu rare au fost situațiile, să găsească același produs la un preț mai mic, fără a fi redus. Nu puține au fost ocaziile în care unii dintre comercianți au pretins că, achiziționând produsul, clientul primește o variantă mai bună, cu un cadou adăugat. De fapt, nu e decât o tentație aparentă, spune Horia Constantinescu.
Mai mult, ANPC vrea să extindă definiția operatorului economic, astfel încât să includă și persoanele care vând pe site-uri precum OLX sau Okazii.
Potrivit unui proiect de ordonanță de urgență, o persoană care vinde constant produse pentru a obține profit va fi considerată, de legislația protecției consumatorilor, comerciant, care are obligații legale de respectat și în consecință poate fi amendată.
Se încearcă în plus protejarea sănătății consumatorilor. Sunt din ce în ce mai des întâlnite situațiile în care pe diverse site-uri de promovări a activității apare producătorul de prăjituri, frizerul la domiciu, manichiuristul etc., lucruri care dacă nu sunt urmărite corespunzător pot aduce pericole la adresa vieții consumatorilor; pentru că o forfecuță nedezinfectată și nepăstrată corespunzător poate purta viruși ca hepatita. O prăjitură preparată cu materii prime de natură incertă poate provoca lucruri grave asupra sănătății consumatorilor în general. Cazările și ele nu de puține ori promit lucruri și te trezești cu așternuturi necurățate, băi neigienizate… Eludarea nu numai a taxelor ci și eludarea regulilor de bun-simț trebuie cumva sancționată și investigată, a precizat Constantinescu.
Dacă legea va fi modificată, comercianții online vor fi obligați să respecte toate condițiile impuse acum firmelor. De exemplu, vor trebui să fie înregistrați într-o bază de date pentru a putea fi verificate posibile abateri.
ANPC mai are în plan creșterea amenzilor pentru marii retaileri și coborârea plafonului pentru amenzile impuse persoanelor fizice sau magazinelor sătești.
Subiectele tale preferate sunt și la Știrile Digi FM. Ca să știi!
Ascultă Digi FM Live, pentru cele mai noi știri, la fiecare 30 de minute.
Ca să știi!
Puteţi urmări Știrile Digi FM şi pe Google News şi WhatsApp!