Augustin Lazăr a postat, pe pagina de Facebook a Ministerului Public, un mesaj adresat ministrului justiției, Tudorel Toader. Lazăr îi transmite lui Toader că „de nicăieri nu rezultă intenţia de a plasa justiţia în afara puterilor statului şi deasupra acestora”.
„Ministrul justiției, referindu-se la respectarea competențelor, interpretează eronat mesajul pe care l-am postat în ziua de 16 septembrie a.c., formulat în baza principiului separației și echilibrului puterilor în stat, rupând din context câteva cuvinte pentru a-și putea formula acuzația.
Mesajul transmis subliniază faptul că justiția independentă este capabilă, prin instituțiile sale și prin exercitarea prerogativelor în cadrul constituțional, alături de celelalte puteri, să asigure echilibrul puterilor în stat în baza controlului reciproc între puteri, în interesul societății și al menținerii ordinii de drept.
Astfel, de nicăieri nu rezultă intenția mea de a plasa justiția în afara puterilor statului și deasupra acestora, precum și problema depășirii cadrului constituțional și a existenței unui conflict juridic între puterile statului care, desigur, este de competența Curții Constituționale.
Principiile pe care le-am enunțat în mesaj se regăsesc în Carta de la Roma (adoptată ca urmare a Opiniei nr. 9 din 2014 a Consiliului Consultativ al Procurorilor Europeni către Comitetul de Miniștri al Consiliului Europei) și în nota explicativă unde, se subliniază că procurorii trebuie să își îndeplinească sarcinile fără nicio presiune sau interferență externă, în conformitate cu principiul separației puterilor și principiul responsabilității.”, este mesajul postat duminică seara de Augustin Lazăr.
Anterior, procurorul general a mai scris un mesaj în care a vorbit despre capacitatea magistraţilor din România de a rezista "la presiuni şi influenţe exterioare".
„Tânăra magistratură din România a ajuns la maturitatea și profesionalismul care-i permit să reziste la presiuni și influențe exterioare, dând dovadă de o deosebită responsabilitate în apărarea, la standarde europene, a independenței instituțiilor judiciare.
Independența judecătorilor și procurorilor nu este un privilegiu al acestora sau o prerogativă personală, ci reprezintă o necesitate pentru a ne asigura că justiția, ca una dintre puterile statului, prin instituțiile sale, este capabilă să își îndeplinească rolul de a menține echilibrul puterilor și a corectitudinii relației dintre stat și cetățeni.
Magistrații sunt obligați să apere independența justiției ca pe o garanție pentru societate, fără de care aceasta nu ar putea exista ca o societate democratică, organizată pe principiile supremației dreptului.”
Ascultă Digi FM Live, pentru cele mai noi știri, la fiecare 30 de minute.
Ca să știi!
Puteţi urmări Știrile Digi FM şi pe Google News şi WhatsApp!