Liviu Dragnea este așteptat, astăzi, la ultimul termen al procesului în care a fost condamnat, anul trecut, la trei ani şi jumătate de închisoare cu executare. Decizia a fost luată de un complet de trei judecători, pe care, însă, Liviu Dragnea l-a contestat, recent, la Curtea Constituţională. Procesul este programat să înceapă la ora 11.00.
La termenul de astăzi, care ar urma să fie ultimul, ar trebui audiați ultimii doi inculpați - Liviu Dragnea și Olguța Șefu, fost director executiv adjunct al Direcției pentru Protecția Copilului Teleorman.
Odată cu audierea acestora se încheie administrarea probelor și ar urma pronunțarea deciziei definitive. Avocații însă vor cere o nouă amânare, până la decizia din 19 aprilie a Curții Constituționale privind completurile specializate de 3 judecători.
Apărarea lui Liviu Dragnea a cerut Înaltei Curți de Casație și Justiție rejudecarea dosarului în fond, iar în documentele depuse la instanța supremă și consultate de HotNews.ro, avocații au invocat o nulitate absolută, susținând că sentințele în acest proces au fost pronunțate de un complet penal obișnuit, și nu de un complet specializat pentru judecarea cauzelor de corupție, așa cum prevede Legea 78/2000.
Exact același motiv - lipsa completurilor specializate de 3 judecători de la instanța supremă - a fost invocat ulterior de vicepreședintele Camerei Deputaților, Florin Iordache, în sesizarea la Curtea Constituțională, care ar urma să ia o decizie în 19 aprilie. O decizie a CCR de constatare a unui conflict juridic de natură constituțională între Parlament și Înalta Curte de Casație și Justiție l-ar putea scăpa pe Liviu Dragnea de condamnarea la trei ani și jumătate de închisoare, însă numai dacă instanța supremă nu pronunță până atunci sentința definitivă.
- Luni se încheie dosarul și se pronunță și sentința, varianta cel mai puțin plauzibilă, în opinia avocatului. Într-o astfel de situație, nu mai folosește o eventuală decizie favorabilă a Curții Constituționale, care nu mai poate fi invocată nici prin căi extraordinare.
- Se acordă un termen de judecată special pentru a se pronunța CCR, așa cum vor solicita avocații luni.
- Încheierea procesului și amânarea pronunțării pentru 1-2 săptămâni, variantă considerată cea mai plauzibilă.
Subiectele tale preferate sunt și la Știrile Digi FM. Ca să știi!
Ascultă Digi FM Live, pentru cele mai noi știri, la fiecare 30 de minute.
Ca să știi!
Puteţi urmări Știrile Digi FM şi pe Google News şi WhatsApp!