Preşedintele democrat Joe Biden a criticat vineri, în prima sa declaraţie publică pe această temă, comentariile "iresponsabile" ale rivalului său republican Donald Trump la adresa procesului în care acesta a fost găsit vinovat, atrăgând atenţia că este "periculos" ca oamenii să pună sub semnul întrebării integritatea verdictului la care ajunge un juriu, relatează AFP şi Reuters.
În primele sale comentarii publice de când juriul din New York l-a găsit, joi, pe Trump vinovat în procesul banilor tăinuiţi, Biden, un democrat, i-a criticat dur pe Trump şi pe alţi republicani care au contestat verdictul, relatează News.ro.
"Lui Donald Trump i s-a oferit toate oportunităţile de a se apăra", a menţionat Biden. El a precizat că procesul împotriva lui Trump de la New York a fost intentat de statul New York, că nu a fost un caz federal, iar verdictul a fost dat de "un juriu format din 12 cetăţeni, 12 americani, 12 oameni ca voi", a spus Biden în conferinţa de presă convocată la Casa Albă pentru a face un anunţ important despre războiul dintre Israel şi Hamas din Gaza.
Citește și: Susţinătorii lui Trump cheamă la revolte şi represalii violente după verdict: "Spânzuraţi pe toată lumea!"
Sistemul de justiţie din SUA rezistă de aproape 250 de ani, a arătat Biden, criticându-l pe Trump şi pe susţinătorii săi pentru că încearcă să îl dărâme cu acuzaţii false.
"Este nesăbuit, este periculos, este iresponsabil ca cineva să spună că a fost măsluit, doar pentru că nu-i place verdictul", a spus Biden.
În remarci incoerente făcute mai devreme vineri în holul Trump Tower din Manhattan, Trump şi-a repetat plângerile potrivit cărora procesul a fost o încercare de a împiedica revenirea sa la Casa Albă şi a spus că acesta a arătat că niciun american nu este la adăpost de urmărirea penală motivată politic.
"Dacă îmi pot face asta mie, pot face asta oricui", a spus Trump într-un discurs de circa jumătate de oră.
Verdictul de vinovăţie de joi catapultează Statele Unite pe un teritoriu neexplorat înaintea votului din 5 noiembrie, când Trump, în vârstă de 77 de ani, va încerca să recâştige Casa Albă de la Biden, actualul preşedinte în vârstă de 81 de ani.
Niciodată până acum un fost preşedinte american nu a fost găsit vinovat de acuzaţii penale.
În discursul său de vineri, fără să răspundă la vreo întrebare din partea presei, Donald Trump s-a arătat "confuz, disperat (...) Acest om nu poate fi preşedinte al Statelor Unite", a declarat un responsabil al campaniei lui Biden într-un comunicat.
Pe X, preşedintele însuşi a marşat pe subiect: predecesorul său "ameninţă democraţia".
"Mai întâi a pus la îndoială sistemul nostru electoral. Apoi a pus sub semnul întrebării sistemul nostru judiciar", a scris Joe Biden pe X.
Imediat ce a fost făcut joi anunţul şocant al verdictului de vinovăţie pentru falsuri contabile, Donald Trump l-a transformat într-un argument de campanie. "Sunt un deţinut politic", a proclamat el într-un apel la donaţii. Potrivit campaniei sale, el a strâns 34,8 milioane de dolari din donaţii în doar câteva ore, "aproape dublu faţă de cea mai bună zi înregistrată vreodată" pe respectiva platformă.
"Adevăratul verdict va veni pe 5 noiembrie, din partea poporului american", a declarat Donald Trump la ieşirea din sala de judecată joi, făcând o grimasă.
Unii lideri populişti de extremă-dreapta şi-au manifestat sprijinul pentru Donald Trump, cum ar fi vicepremierul italian Matteo Salvini, care a denunţat "hărţuirea judiciară" şi un "proces politic".
Rusia, ale cărei relaţii cu Statele Unite sunt la cel mai scăzut nivel din toate timpurile, a denunţat "eliminarea adversarilor politici" din America, prin vocea purtătorului de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov.
Şeful diplomaţiei americane, Antony Blinken, a replicat de la Praga că acuzaţiile Moscovei nu sunt decât o "reflectare" a propriului comportament al Rusiei în acest domeniu.
Chiar dacă verdictul de vinovăţie al lui Donald Trump este istoric, acesta va putea concura la alegerile prezidenţiale, iar impactul asupra votului rămâne dificil de prevăzut.
Sondajele îi arată pe cei doi rivali la egalitate, democratul fiind în urma sa în unele state strategice.
Iar acest verdict "probabil că nu va muta multe voturi", prevede Keith Gaddie, politolog la Texas Christian University (TCU). Dar, în "curse deosebit de strânse, ar putea face ca lucrurile să oscileze de o parte sau de alta".
Cert este că Donald Trump a dat dovadă de o rezistenţă incredibilă în faţa unor încercări care ar fi distrus carierele politice ale multor altora: inculpat de două ori în faţa Congresului şi inculpat în patru dosare penale, inclusiv în cel de la New York, el a câştigat cu o marjă largă şi rapid alegerile primare republicane.
Iar cazul Stormy Daniels, considerat cel mai puţin ameninţător pentru el, va fi foarte probabil singurul judecat înainte de alegeri.
Aflat în imposibilitatea de a-şi face campanie pe teren pentru că trebuia să asiste la audieri, Donald Trump a încercat totuşi să profite din plin în mass-media, vorbind de mai multe ori pe zi în afara sălii de judecată, flancat de copiii săi şi de aleşii republicani veniţi să-l susţină.
Dar această secvenţă judiciară ar putea fi benefică şi pentru Joe Biden, care speră să îşi consolideze imaginea de lider serios, ocupat cu cele mai înalte treburi ale statului în timp ce rivalul său este ocupat cu dosare judiciare, unul după altul.
Ascultă Digi FM Live, pentru cele mai noi știri, la fiecare 30 de minute.
Ca să știi!
Puteţi urmări Știrile Digi FM şi pe Google News şi WhatsApp!