DEPUNEREA JURĂMÂNTULUI DE CĂTRE CABINETUL DĂNCILĂ
Premierul Viorica Dăncilă a depus jurământul la Palatul Cotroceni în data de 29 ianuarie 2018. Al treilea prim-ministru propus de coaliția PSD-ALDE, după dărâmarea cabinetului Grindeanu și retragerea sprijinului pentru cabinetul Tudose, a fost acceptat de președintele Klaus Iohannis. Șeful statului a ținut doar să puncteze că: ,,La doar un an de la alegeri am ajuns la al treilea guvern, după un dublu eșec cu guvernele anterioare. În mod sigur nu asta e performanța pe care o așteptau românii. Sper ca după învestire să înceteze această țopăială guvernamentală, care a dus anul trecut la degradarea climatului social şi la o stare de spirit care nu poate fi benefică dezvoltării unei societăți.”
Presa a remarcat că al treilea premier a făcut un gest fără precedent la depunerea jurământului. Viorica Dăncilă și-a făcut trei cruci înainte de jura credință României din noua calitate. Niciun alt prim-ministru nu făcut asta. Depunerea jurământului a fost precedată de votul de încredere din Parlament. Guvernul Dăncilă avea nevoie de 233 de voturi și a obținut sprijinul a 282 de parlamentari. 136 au fost împotrivă. Tot la Cotroceni, președintele a avertizat că o linie roșie pe care guvernanții nu au voie să o încalce este independența justiției. Cabinetul Dăncilă a evitat demersuri în forță legate de justiție, diversele schimbări propuse fiind transmise Parlamentului, respectiv Comisiei Iordache.
PRIMELE MĂSURI ALE GUVERNULUI DĂNCILĂ
În prima ședință de Guvern, se ia o decizie importantă în privința depunerii formularului 600, după două luni de haos. Depunerea documentului se amână în ședinta din 31 ianuarie. ,,Contribuabilii vor depune o singură declarație în loc de șapte. Plățile pentru impozitul pe venit, CAŞ și CASS în cursul anului se vor face la venitul estimat pentru anul curent și nu la venitul realizat în anul precedent. Va fi un singur termen de plată, respectiv până la data de 31 martie a anului celui în care se realizează venituri, în loc de cinci termene de plată”, a spus premierul Viorica Dăncilă. Formularul care avea să comaseze 7 formulare și care îi privea pe cei cu venituri din afara salariului se va depune online începând cu data de 16 mai 2018.
În februarie, după revoluția fiscală, angajații part-time, și nu numai, nu mai știau câți bani primesc și câți trebuie să dea statului. Guvernul dă o ordonanță prin care le sunt cârpite veniturile angajaților din IT, celor din zona de cercetare-dezvoltare și inovare, sezonierilor, celor part-time sau salariaților cu dizabilități încadrați cu grad de handicap grav. Între timp, noul cabinet se confruntă cu primul protest, în 4 februarie. Mai multe ONG-uri au cerut plecarea cabinetului Dăncilă "Noul Guvern Dancila este un guvern slugarnic lui Dragnea, cu multi miniștri incompetenti si agramati si trebuie inlaturat cat mai repede pentru a nu duce Romania in colaps", scriau organizatorii pe Facebook.
La mijlocul lunii februarie, Viorica Dăncilă a criticat, pentru prima dată, greaua moștenire lăsată de această dată, de un guvern PSD-ALDE. Este vorba despre cabinetul Tudose. Prim-ministrul a declarat la un post de televiziune că România riscă să piardă aproape 1 miliard de euro, bani europeni pentru că proiectele pentru trei spitale regionale nu sunt în regulă, fiind vorba despre Iași, Cluj și Craiova. Mai mult, Viorica Dăncilă a criticat Guvernul Tudose pentru faptul că linia de metrou Gara de Nord - Otopeni ar putea să nu fie gata în 2020.
VIZITA PREMIERULUI DĂNCILĂ LA BRUXELLES
În 20 și 21 februarie 2018, premierul Viorica Dăncilă a efectuat prima vizită oficială în străinatate. S-a întâlnit la Bruxelles cu președintele Consiliului European, Donald Tusk, președintele Parlamentului European, Antonio Tajani și cu președintele Comisiei Europene, Jean Claude Junker. Sefa executivului de la București le-a transmis înalților demnitari UE că nu este normal ca România să se afle sub mecanismul de cooperare și verificare în condițiile în care țara noastră va prelua în 2019 președinția rotativă a Consiliului. Președintele Comisiei, Jean Claude Junker a anunțat că sprijină ridicarea MCV-ului, declarându-se mirat ca e deja al cincilea premier român pe care îl primește în mandatul său de șef al executivului comunitar.
,,Să sperăm că acest ciclu se va opri și că doamna prim-ministru va rămâne mai mult în funcție, pentru că, cumva, nu mai știu unde pleacă toată lumea cu care mă întâlnesc, ca prim-ministru.”, a spus președintele Comisiei Europene.
Premierul României a dat asigurări Bruxelles-ului în februarie 2018 că și ea crede în libertatea justiției, în statul de drept și că trebuie luptat mai departe împotriva corupției. ,,Atunci cand va exista o indoiala, aceasta trebuie discutata punctual, sa nu discutam la modul general, pentru a indrepta ce ingrijoreaza la nivel european", a spus Dancila.
Înainte de vizita la Bruxelles, premierul Viorica Dăncilă a avut o exprimare nefericită în timpul unui interviu. O primă gafă dintr-o lungă serie de gafe, taxate de presă și de utilizatorii de Facebook prin share-uri generoase. Sefa cabinetului a declarat că vrea să discute foarte serios cu liderii europeni despre ce se întâmplă în România în zona Justiției, susținând că sunt foarte mulți, printre care și fostul ministru al Justiției, Monica Macovei care pârăsc România fără niciun motiv. De asemenea, i-a catalogat drept ,,autiști” pe cei care ,,dezinformează UE, în ciuda faptului că știu adevărul”, a spus premierul Dăncilă. Și-a cerut scuze ulterior, iar Consiliul pentru combaterea discriminării nu a considerat că trebuie atenționată sau amendată.
În țară, premierul Dăncilă a avut în luna februarie o întâlnire și cu ambasadorul american la București, Hans Klemm. Potrivit comunicatului oficial al Guvernului, printre altele, "Prim-ministrul Viorica Dancila si-a exprimat ingrijorarea privind caderea de saptamana trecuta a indicelui Dow Jones (implicit a bursei) si, totodata, speranta ca aceasta situatie nu va continua intrucat ar genera potentiale efecte la nivel global". Comunicatul nu face referire la discuțiile pe tema Justiției, care, însă, au avut loc, potrivit unui răspuns oficial al Ambasadei SUA pentru Digi24.
În 26 februarie, Liviu Dragnea se declara mulțumit de activitatea Guvernului și a premierului Viorica Dăncilă. Cu doar câteva zile înainte, ministrul Justiției, Tudorel Toader ceruse revocarea din funcție a șefei DNA, iar duminică, pe 25 februarie, câteva mii de persoane au ieșit în Piața Victoriei și au cerut demisia Guvernului. La minus 5 grade Celsius.
BILANȚUL GUVERNULUI DĂNCILĂ
În martie, Guvernul Dăncilă a aprobat proiectul de ordonanță de urgență de modificare a Codului fiscal astfel încât să fie clarificată situația a aproape un milion de contribuabili care obțin venituri din activități independente. Este vorba de situația creată de controversata Declarație 600. „Mergem pe un mecanism de a stimula contribuabilii să depună această declarație unică în sistemul online și pentru acest lucru acordăm o reducere de 5% a obligațiilor de plată față de stat - impozit pe venit, CAS și CASS. Mai mult, dacă se face o plată anticipată pentru veniturile estimate în anul în curs, până la final de an, până pe 15 decembrie, mai sunt 5% reducere. Deci, un contribuabil poate avea în total 10% reducere pentru obligațiile față de stat, dacă depune online și plata e anticipată”, a precizat ministrul de Finanțe, Eugen Teodorovici, pe 15 martie.
Tot în martie, Guvernul dă o ordonanță și în privința organizării Centenarului, în conditiile în care proiectul anului 2018 este întârziat.
Între timp, continuă să apară efectele revoluției fiscale. În 17 martie, câteva zeci de biologi și biochimiști au protestat pentru că li s-au redus veniturile din cauza legii salarizării. De asemenea, tot în martie, a fost organizat un protest față de scăderea indemnizațiilor de concediu, inclusiv în cazul celui prenatal. În februarie, Guvernul găsise o soluție, insă cu explozie întârziată. Contribuțiile de asigurări sociale sunt plafonate la nivelul anterior intrării în vigoare a „revoluției fiscale” până la 30 iunie 2018 pentru persoanele aflate în concediul medical, respectiv până la 30 septembrie 2018 pentru mamele aflate în concediu pre- și post-natal.
Bilanțul prezentat în aprilie de premierul Dăncilă pentru perioada ianuarie-martie 2018, arată că a fost aplicată legea salarizării, au fost compensate veniturile pentru salariații scutiți de impozitul pe venit, a fost simplificată procedura de restituire a taxei auto, a fost eliminată plata CASS pentru mame, a fost redusă acciza la motorină pentru transportatori și să s-a intervenit în zonele afectate de inundații.
În plan economic, Guvernul Viorica Dăncilă susține că s-au luat măsuri pentru implementarea noului sistem electronic de achiziții publice, pentru construirea drumului expres Pitești - Craiova, pentru Spitalul Republican și Spitalul Metropolitan, extinderea platformei Aeroportului Otopeni și pentru construirea a 3 din 4 stadioane pentru Euro 2020.
Guvernul noteaza, de asemenea, creșterea salariilor profesorilor cu 20% de la 1 martie, dublarea salariilor medicilor din decembrie 2016 până în prezent, creșterea indemnizației pentru persoanele cu dizabilități cu 30% de la 1 ianuarie, acordarea a aproape 60 de milioane de lei pentru zone din 9 județe afectate de inundații, dar și recepționarea a 15 km de diguri, construirea a 84 de locuințe prin PNDL, investirea de fonduri în 419 km de drumuri județene, construirea a 4 creșe și grădinițe și modernizarea a 2 unități de învățământ, în plus, acordarea de bani pentru 5 cămine culturale și bazine de înot, sau colectarea a 1770 tone de lână de la peste 1300 de crescători de oi, înființarea și prima ședință a Comisiei pentru adoptarea monedei euro, simplicarea procedurilor pentru legea parteneriatului public-privat și continuarea programului anti-grindina cu înființarea a 26 de noi puncte (Sursa: http://cursdeguvernare.ro/wp-content/uploads/2018/04/bilantul-guvernarii.pdf).
RUPTURA GUVERNULUI DĂNCILĂ DE PREȘEDINTE
Președintele PSD, Liviu Dragnea face un anunț neașteptat la mijlocul lunii aprilie: în Guvern a fost adoptat un memorandum privind mutarea ambasadei României în Israel, de la Tel Aviv la Ierusalim. Ulterior, membrii Guvernului și ai PSD-ALDE vor veni cu lămuriri: este un memorandum privind pornirea discuțiilor cu toate părțile implicate, inclusiv cu Președinția, referitoare la mutarea ambasadei, în ton cu Statele Unite. Președintele acuză că nu a fost consultat în privința acestui subiect, iar în 25 și 26 aprilie, premierul Viorica Dăncilă, alături de Liviu Dragnea și ministrul de Externe, Teodor Meleșcanu efectuează o vizită fulger în Israel, unde se întâlnesc cu premierul israelian, Benjamin Netanyahu. Anterior, președintele Iohannis ceruse explicații premierului care se afla la Simfonia Lalelelor și nu i-a răspuns la telefon.
"Simfonia lalelelor e un eveniment care a devenit deja tradiție. De peste patru decenii, imaginea Piteștiului a fost asimilată acestei sărbători a primăverii și a florilor.”, a spus la Pitești, premierul Dăncilă.
Ulterior, șefa cabinetului a refuzat invitația președintelui la o discuție împreună cu guvernatorul BNR, Mugur Isărescu, pe tema conflictului dintre banca națională și Guvern și a creșterii indicelui ROBOR. În 27 aprilie, președintele Iohannis cere demisia premierului Dăncilă:
„Ar fi trebuit să am o întâlnire la ora 11:00 cu doamna Dăncilă. Acea întâlnire nu s-a mai ținut, dar asta nu are nicio importanță și nu schimbă cu nimic lucrurile pe care oricum am intenționat să le comunic astăzi românilor.
Întâlnirea urma să aibă ca temă centrală conflictul între Guvern și PSD, pe de o parte, și Banca Națională, pe cealaltă parte. Asupra acestor chestiuni m-am mai exprimat și vreau doar să repet două lucruri.
Rolul Băncii Naționale a României este unul foarte clar determinat și calitatea principală a Băncii Naționale a României este independența ei față de voința politică, față de Guvern și față de alte autorități ale statului. Este foarte evident că PSD pune sub semnul întrebării și chestionează această independență. Acest lucru s-a putut vedea din declarațiile unor personaje din conducerea PSD și mă îngrijorează.
BNR nu poate să fie acaparat politic de PSD. BNR trebuie să rămână independent, pentru a putea pune în practică o politică independentă în interesul României.
A doua chestiune. Chiar și așa, este de dorit ca politicile BNR și politicile guvernului să fie într-o măsură rezonabilă corelate – asta înseamnă discutate.
Pentru că, evident, nu s-a întâmplat acest lucru, am dorit să mediez între ei. Doamna Dăncilă nu a înțeles acest lucru.
Săptămâna trecută în Guvern s-a discutat un document secret, un memorandum secret pe politică externă. Asta a fost o mare greșeală, fiindcă în chestiuni de politică externă, dacă vorbim de documente secrete, care, evident, sunt sensibile – altfel nu ar avea de ce să fie secrete – trebuia să fie consultat Președintele, lucru care nu s-a întâmplat.
În Constituție, în toate deciziile Curții Constituționale, în practica politică din România, se statuează și se știe că este nevoie, în interesul României, nu în interesul altcuiva, de o consultare instituțională între Premier și Președinte, că este nevoie, în interesul României, nu în interesul cuiva particular, ca autoritățile publice să colaboreze loial.
Aceste lucruri și aceste nevoi ale statului nu au fost înțelese de doamna Dăncilă. Având în vedere acestea, eu retrag încrederea doamnei Dăncilă.
După cum am spus, pe 29 ianuarie Guvernul a fost investit. Au trecut aproximativ 3 luni de atunci, 3 luni după care pot să trag o concluzie.
Doamna Dăncilă nu face față poziției de Prim-ministru al României și transformă astfel guvernul într-o vulnerabilitate pentru România.
De aceea, solicit public demisia doamnei Dăncilă din funcția de Prim-ministru al României”, a declarat președintele Klaus Iohannis.
Între timp, reprezentanții Federației Sanitas au organizat pe 26 aprilie un miting în Capitală și amenințau cu greva generală dacă nu vor ajunge la un acord cu ministerul în privința salariilor. Un alt protest a fost organizat la final de aprilie în Piața Victoriei din București dar și în mai multe orașe din țară, după ce seful statului a cerut demisia premierului. În paralel, ROBOR-ul urcă în continuu, la fel și inflația. Liderul PNL, Ludovic Orban depune o sesizare la Parchetul General față de premier și față de președintele PSD, Liviu Dragnea pentru înaltă trădare. Șeful statului refuză să comenteze inițiativa președintelui liberal, în contextul în care Liviu Dragnea acuză în spațiul public faptul că sesizarea ar fi fost scrisă la Cotroceni.
Luna mai: pe site-ul Guvernului apare ca prioritate legislativă a Guvernului suspendarea plăților către pilonul 2 de pensii. Ideea este prezentată de Guvern și de liderii coalitiei de la guvernare drept o eroare materială. PSD-ALDE repetă că nu a fost luată in discuție și că nu se pune problema naționalizării pilonului 2 de pensii, ci, poate, doar modificarea procedurii ce vizeaza aproape 7 milioane de salariați. Opoziția acuză puterea că bagă mâna în economiile cetățenilor și că distruge viitoarele pensii ale românilor, pe modelul Ungariei. În 22 mai 2018, președintele Iohannis întreabă în mod oficial Guvernul dacă mai are bani pentru plata salariilor și a pensiilor până la sfârșitul anului. Asta în condițiile în care o altă prevedere din planurile Guvernului, prevede ca angajatorii să contribuie din nou la plățile sociale pentru angajați. O nouă variantă dezmințită de executiv, deși fusese publicată pe site-ul Guvernului la priorități legislative pentru perioada imediat următoare. Premierul Viorica Dăncilă dă asigurări că există bani pentru plățile către pensionari și angajații din sistemul bugetar și anunță, din nou, că nu își dă demisia.
Ascultă Digi FM Live, pentru cele mai noi știri, la fiecare 30 de minute.
Ca să știi!
Puteţi urmări Știrile Digi FM şi pe Google News şi WhatsApp!