Fostul prim-ministru britanic, Boris Johnson, a luat decizia neașteptată de a demisiona din funcția de membru al Parlamentului vineri, pe data de 9 iunie, ca formă de protest vehement față de parlamentari. Această decizie evidențiază diviziunile profunde din cadrul Partidului Conservator, partid aflat la guvernare, înaintea alegerilor generale așteptate pentru anul viitor, conform informațiilor furnizate de Reuters.
Boris Johnson se află în centrul unei investigații parlamentare menite să stabilească dacă acesta a indus în eroare Camera Comunelor în legătură cu petrecerile organizate în Downing Street, care au încălcat regulile naționale în timpul pandemiei de Covid-19. După ce a primit o scrisoare confidențială din partea comitetului, Johnson a acuzat parlamentarii responsabili cu ancheta că desfășoară o campanie politică cu scopul de a-i pune capăt carierei politice, potrivit Libertatea.
„Sunt forțat să plec de o mână minusculă de oameni, fără nicio dovadă care să susțină afirmațiile lor”, a declarat Boris Johnson.
Comisia pentru privilegii a Parlamentului, care este organismul disciplinar principal pentru parlamentari, deține autoritatea de a recomanda suspendarea lui Johnson din Parlament. În cazul în care suspendarea ar fi durat mai mult de 10 zile, alegătorii din circumscripția sa ar fi avut posibilitatea de a iniția un nou scrutin pentru a decide dacă Johnson ar trebui să rămână în funcție.
Fostul prim-ministru a sugerat că ar putea reveni în viața politică, afirmând că părăsește Parlamentul "doar pentru moment". Cu toate acestea, decizia de a demisiona ar putea marca sfârșitul carierei sale politice de 22 de ani, în care a evoluat de la funcția de parlamentar la primar al Londrei, și apoi și-a construit un profil care a influențat rezultatul referendumului privind apartenența Regatului Unit la Uniunea Europeană din 2016, favorabil Brexitului.
Johnson, care a fost forțat să demisioneze din funcția de prim-ministru de către propriul său partid din cauza petrecerilor organizate în biroul și reședința sa de la Downing Street în timpul pandemiei, a declarat că comitetul nu a găsit "nicio fărâmă de dovezi" împotriva sa.
„Nu sunt singurul care cred că o vânătoare de vrăjitoare este în desfășurare ca răzbunare pentru Brexit și, în cele din urmă, pentru a inversa rezultatul referendumului din 2016. Înlăturarea mea este primul pas necesar și cred că a existat o încercare concertată de a realiza acest lucru”, a mai spus Boris Johnson.
Boris Johnson a ajuns la putere în urmă cu aproape patru ani, promițând că va finaliza Brexitul și îl va salva din certurile acerbe care au urmat referendumului din 2016. Dar abordarea combativă și adesea haotică a administrației sale în ceea ce privește guvernarea și scandalurile au epuizat bunăvoința multora dintre parlamentarii conservatori care au forțat plecarea sa. Sondajele de opinie arată că nu mai este popular în rândul publicului larg.
Ascultă Digi FM Live, pentru cele mai noi știri, la fiecare 30 de minute.
Ca să știi!
Puteţi urmări Știrile Digi FM şi pe Google News şi WhatsApp!