La Timişoara, la fel ca la Iaşi a fost construit un centru modern unde ar putea să fie trataţi 5 pacienţi cu arsuri grave. Dar, la fel ca la Iaşi, stă închis de mai bine de un an, din cauza lipsei de aparatură medicală.
Directorul spitalului Judeţean Timişoara, Marius Craina spune că este vorba de un proiect început în urmă cu 7 ani, împreună cu Chirurgia plastică de la Casa Austria , construit cu fonduri de la Consiliul Judeţean Timiş, în clădirea unde funcționează actualmente secția de chirurgie plastică și compartimentul de pacienți cu arsuri.
În 2016, o suprafață de aproape 700 metri pătrați a fost modernizată, astfel încât să facă față cerințelor europene și să corespundă oricăror normative ale centrelor de mari arși din Uniunea Europeană.
"În 2016, colegii de la Casa Austria, în frunte cu profesorul Gheorghe Nodiţ, cu profesorul Tiberiu Bratu, cu dr. Sorin Crăiniceanu au elaborat necesarul de aparatură medicală și caietele de sarcini pentru tot ceea ce înseamnă dotare cu aparatură medicală a acelui centru cu 5 paturi pentru marii arși. Acele caiete de sarcini și necesar au fost înaintate Ministerului Sănătății în 2017, deci, în urmă cu peste un an. În decembrie 2016, construcția a fost finalizată, receptionată și achitată prin fonduri de la Consiliul Judeţean Timiș, deci, în urmă cu aproape un an și jumătate.", spune directorul Spitalului Judeţean Timiş.
El a precizat că în paralel a fost angajat şi personal calificat, aproximativ 40 de persoane, care a fost redistribuit pentru moment pe secțiile de terapie intensivă a Spitalului Județean și către secția de chirurgie plastică.
"Așa cum spunea și colegul de la Iași, așteptăm aparatură de peste un an. Noi ne-am îndeplinit absolut toate atribuțiile care au depins de spital și care ne-au fost solicitate, respectiv necesarul și caietul de sarcini. Din punctul nostru de vedere, din punct de vedere al pacientului, din punct de vedere medical, moral, considerăm obligatorie urgentarea pentru dotarea cu aparatură medicală a centrului, pentru că el trebuie să deservească, să devină operațional, acei pacienți care au nevoie de asemenea îngrijiri."
Între timp, la ministerul Sănătăţii s-a schimbat conducerea din nou şi abia acum s-a constituit o comisie formata din specialişti, care se va ocupa de această problemă. Va organiza licitaţia pentru achiziţionarea aparaturii aşteptate în centrele în care praful continuă să se depună.
Ministrul Sorina Pintea a declarat pentru Digi FM că problema va fi rezolvată în acest an.
"În cadrul Ministerului Sănătăţii, pe un program al Băncii Mondiale s-au demarat nişte proceduri de achiziţie, astfel încât la sfârşitul acestui an, aceste centre vor fi dotate cu toate cele necesare. Licitaţia este în curs de derulare."
Ascultă Digi FM Live, pentru cele mai noi știri, la fiecare 30 de minute.
Ca să știi!
Puteţi urmări Știrile Digi FM şi pe Google News şi WhatsApp!