Infecţiile nosocomiale au ucis mulţi dintre pacienţii care au supravieţuit incendiului din Colectiv. Au recunoscut-o cu greu şefii Spitalului Clinic de Chirurgie Plastică, Reparatorie şi Arsuri din Bucureşti în cazul a trei victime ale tragediei din 30 octombrie 2015. Şi asta după ce opinia publică a aflat de pereţii plini de microbi ai spitalului şi de singura cadă în care erau spălaţi pacienţii de la ATI.
Răutăcisme, spune şeful Spitalului, Cristian Niţescu. Peste tot e la fel.
"Peste tot există o singură cadă. Astea sunt speculaţii. Eu personal am fost la Berlin, la marile centre de arşi există o singură cadă. Astea sunt răutăcisme.", spune dr. Cristian Niţescu.
E contrazis însă de fostul ministru al Sănătăţii în guvernul Cioloş, Vlad Voiculescu.
"A devenit o chestie de rutină să nu mai respecte nicio regulă. Sau ca nicio regulă să nu fie respectată de nimeni. A devenit o chestie de rutină ca viaţa pecienţilor s fie pusă în pericol în fiecare zi. A devenit o chestie de rutină care se pune cumva sub umbrela dom'le, aşa merg lucrurile la noi,,. Şi dacă îi iei la întrebări îţi spun că au fost în Germania sau America şi au văzut că tot aşa erau lucrurile. Nu, lucrurile nu sunt deloc aşa. Protocoalele internaţionale sunt foarte clare. regulile internaţionale pentru protecţia şi siguranţa pecienţilor sunt foarte clare. Nu trebuie decât să iei şi să citeşti. Faptul că un medic sau altul spune că aşa sunt lucrurile peste tot...românii au mers peste graniţe. Românii au mers în alte spitale. Fiecare român care îşi permite, din păcate, trebuie să plece în străinătate atunci când are o boală gravă, sau caută măcar un second opinion din străinătate. Şi oamenii văd cum se întâmplă lucrurile în altă parte. Nu putem fi minţiţi la infinit. Nu, nu se întâmplă lucrurile aşa în Germania. Nu se întâmplă lucrurile aşa nicăieri în lumea civilizată."
Vlad Voiculescu spune că secţia de terapie intensivă a Spitalului Clinic de Chirurgie Plastică, Reparatorie şi Arsuri din Bucureşti colcăiau microbii atunci când a decis să o închidă pentru ca problemele să fie rezolvate, în 2016.
"Secţia de Terapie Intensivă a Spitalului de Arşi din Bucureşti colcăia de infecţii. Şi asta puteam s-o vedem din relatările celor de la Colectiv, puteam s-o măsurăm , dar puteam s-o vedem şi cu ochiul liber. Dacă mergeai acolo, vedeai că nicio regulă nu este cu adevărat respectată. Am publicat fotografii în mai multe rânduri. Începând cu lucruri simple. De la mopul care era folosit peste tot. Acelaşi mop era folosit peste tot. Cu acelaşi mop erau eliminate deşeuri sanitare, cu acelaşi mop se curăţau băile. Cu acelaşi mop era curăţată toată secţia de Terapie Intensivă."
Aproape opt luni după ce a fost închisă, în martie anul trecut, mai precis, Secţia de Terapie Intensivă a fost redeschisă, cu aparatură nouă, la standarde internaţionale, dar cu mai puţine paturi. Practic, la jumătate. Fiecare pacient are salonul său şi paturile speciale sunt conectate la aparatura medicala necesară. Standardele internaţionale impun ca într-un salon să fie doar un singur pat de mare ars, ca să scadă la maximum riscul contaminării şi al transmiterii unor microbi de la un pacient la altul.
"Avem 5 locuri de mari arşi după reamenajarea, recondiţionarea secţiei de terapie intensivă care a avut loc în 2016-2017, sunt 5 saloane cu câte un pat. Deci 5 locuri de terapie intensivă de mare ars (...) Ele sunt la standarde europene. Problema majoră a spitalelor în România este suprafaţa. Vă dau un exemplu. Magazia spitalului din Berlin este cât jumătate din spitalul nostru" spune dr. Cristian Niţescu, Spitalului Clinic de Chirurgie Plastică, Reparatorie şi Arsuri din Bucureşti.
Ascultă Digi FM Live, pentru cele mai noi știri, la fiecare 30 de minute.
Ca să știi!
Puteţi urmări Știrile Digi FM şi pe Google News şi WhatsApp!