În 2016, Vlad Voiculescu a făcut un raport în care atrage atenția asupra infecțiilor nosocomiale și asupra necesității unui plan clar de măsuri pentru limitarea răspândirii tulpinilor de germeni în spitale. Mai spunea în raport că situația trebuie monitorizata la nivel de CSAT pentru risc major de sănătate publică.
"Raportul pe care echipa mea l-a făcut după Colectiv, mai întâi mi s-a spus că s-a pierdut, apoi a fost transmis către minister din nou şi era publicat de Asociaţia Colectiv care avea o copie, pentru că alături de ei am lucrat la acel raport, echipa mea a lucrat la acel raport, raportul este în minister, există un număr de ordine, domnul Bodog care era ministru la acea vreme s-a făcut că plouă, între timp nu am mai auzit absolut nimic de acel raport. În linii mari avea problemele pe care le-am semnalat de foarte multe ori, atât timp cât am fost la minister şi după. Infecţiile nosocomiale, cum le tratăm. Există patru ordine de ministru semnate de mine, doar pentru reguli de raportare a infecţiilor nosocomiale. Există de asemenea reguli foarte clare pentru evitarea acestora. Există reguli foarte clare pentru consumul de antibiotice, care este unul dintre motivele principale pentru care avem această problemă majoră cu infecţiile nosocomiale. Există alte reguli pe care le-am creat, prin ordine de ministru, în principal şi care fie nu sunt puse în aplicare, fie sunt tratate cu superficialitate, aşa cum a fost tratată această problemă a infecţiilor nosocomiale în ultimii 25 de ani."
Controalele făcute la peste 300 de spitale din ţară după tragedia din Colectiv au scos la iveală că toate aveau probleme cu infecţiile nosocomiale. Capitala a ieşit atunci pe primul loc şi era urmată de Cluj, Iaşi şi Timiş. Problema este că nu există o situaţie actualizată a infecţiilor cu care se confruntă spitalele româneşti. Medicii nu le raportează peste tot, chiar dacă în octombrie 2016, Vlad Voiculescu anunţa într-o dezbatere că raportarea infecțiilor nosocomiale a crescut cu 25% în primul trimestru al acelui an față de aceeași perioadă din 2015.
Birocraţia şi teama sunt factori importanţi.
"Modul în care este raportat este relativ complicat. Practic, spitalele raportează la DSP-uri, DSP-urile raportează către Institutul Naţional de Sănătate Publică. Ceva ce am descoperit relativ recent e că nu toate spitalele raportează. De exemplu, cele aflate în unităţile care aparţin de celelalte ministere, de ministerul Transporturilor şi de altele, nu raportează statisticile lor, nu sunt prinse în statisticile la care facem referire.", declara Vlad Voiculescu în octombrie 2016.
Ascultă Digi FM Live, pentru cele mai noi știri, la fiecare 30 de minute.
Ca să știi!
Puteţi urmări Știrile Digi FM şi pe Google News şi WhatsApp!