Membri ai "Generaţiei de Aur", actualul selecţioner şi Preşedintele FRF, Răzvan Burleanu, au analizat situaţia fotbalistului român de la primele lecţii, la calităţile pe care trebuie să le aibă ca să ajungă să joace în mod constant la nivelul profesionist din străinătate. Cosmin Contra a făcut o comparaţie cu situaţia din Spania când era jucător şi ce a constatat de la preluarea postului de selecţioner.
“Jucătorul român nu este un jucător foarte puternic fizic, dar tehnic. Noi mereu am fost percepuți ca jucători tehnici, în străinătate. Aveam o stabilitate de a vedea anumite lucruri în teren. Eram jucători care ne adaptam bine oriunde. La noi, din păcate, sunt foarte multe cluburi care nu au baze de copii și juniori. Nu dau vina pe nimeni, dar e un cumul pe care toată lumea trebuie să și-l asume. În Spania, orice club are un centru de antrenament pentru copii și o bază de antrenament. Getafe, deși e un club mic, are o bază de antrenament cu 3 terenuri de iarbă naturală și 4 de iarbă artificială. Este o bază creată de primărie. Acum, Getafe are 2000 de copii. ” - Cosmin Contra, selecţioner România
Membru al "Generaţiei de Aur" Ionuţ Lupescu a tras un semnal de alarmă asupra rolului jucat de antrenori.
"Cred că e o chestie de valoare. Noi am crescut într-un sistem foarte bun de copii și juniori. Aveam antrenori de copii și juniori foarte buni. În ziua de azi, din păcate, sunt antrenori care nu știu cât de bine sunt pregătiți, au și al doilea job pentru că nu sunt bine plătiți, mai sunt și părinți care dau bani să joace copilul lor. Poate ați auzit că Mircea Lucescu, când lua jucători, verifica întâi intelectul jucătorului și nu talentul lui. Și cred că e normal să faci asta. Ai nevoie de oameni inteligenți. Nu e șah, dar trebuie să ai jucători foarte inteligenți".
Ionuț Lupescu este într-o relație foarte bună cu Sir Alex Ferguson, despre care spune că "este o personalitate fantastică. Vrea să dea din experiența pe care a acumulat-o celor tineri. Din păcate, la noi se uită aceste valori. Eu am vorbit cu Mircea Lucescu și i-am zis că vreau să vină în România și să dea și el din experiența lui celor tineri."
Tot din rândul componenţilor de bază ai "Generaţiei de Aur", Ilie Dumitrescu şi Gheorghe Hagi au comentat situaţia fotbalistului român şi evoluţia de la primii ani.
"Noi am avut ABC-ul fotbalului bine pus la punct. N-am sărit nicio etapă. Competițiile erau foarte puternice la nivel de copii si juniori. S-a investit foarte mult în infrastructură în perioada aceea. Competiția începea de la vârsta fragedă și exista și presiunea rezultatului, mai ales la noi, la Steaua. Aveam juniori foarte buni in țară, juniori mai valoroși ca mine, ca să îți dai seama de potențial și de resurse. Nu se investește foarte mult la nivel de copii și juniori. Hagi este o excepție. E foarte greu dacă nu există mai multe centre, mai multe academii, cu organizarea și cu tot ce înseamnă pregătirea acestor copii.", spune Ilie Dumitrescu la interviurile Oameni de colecție, realizate de Cătălin Striblea pe pagina de Facebook, Digi FM Radio.
Academia Hagi este un reper pentru dezvoltarea fotbalului românesc a recunoscut şi Stan Collymore. Fostul internaţional englez care a jucat la Nottingham Forest, Liverpool sau Aston Villa a fost impresionat de proiectul lui Gheorghe Hagi.
"La început totul trebuie să se întâmple şcolar. După 10 ani copilul începe să îşi dorească să facă ceva. De la 10 ani am început şi eu. Copiii trebuie să meargă la un club privat, unde tot antrenamentul devine mult mai serios, ai trei zile pe săptămână în care faci fotbal sub formă centralizată. " Gheorghe Hagi
Academia lui Gheorghe Hagi este un exemplu de urmat pentru dezvoltarea fotbalului românesc, susţine şi selecţionerul Cosmin Contra.
"Pe Gică Hagi îl dau exemplu pentru că este unul care a băgat 15 milioane, 16 milioane într-un concept şi a reuşit. Sunt timişorean şi cunosc situaţia de acolo. Ceea ce are Timişoara acolo ca bază de pregătire, nu cred că are nimeni în România, nici măcar Gică Hagi, dar s-a lăsat în paragină acea bază de antrenament. Trebuie să se creeze o emulaţie, primăriile să se implice să creeze condiţii pentru ca oamenii să aducă copiii la fotbal.
Preşedintele FRF, Răzvan Burleanu, are la rândul său un model în care fotbalistul român trebuie să se încadreze.
"Un jucator se creează şi contează foarte mult metodologia de antrenament. Ceea ce înveţi de la cinci, şase ani. Fotbalul începe de acasă! Nu neapărat din prima zi în care te duci pe un teren de fotbal. Contează foarte mult viziunea şi metodologia de pregătire. Aceasta este o caracteristică definitorie pentru jucătorul român, pe care mi l-aş dori să fie un învingător atât în antrenamente cât şi în meciurile oficiale. Jucătorul trebuie să poată să valorizeze atunci când joacă pentru România ce înseamnă această ţară. Acesta este profilul de jucător pe care îl doresc!" - Preşedinte FRF Răzvan Burleanu.
Ascultă Digi FM Live, pentru cele mai noi știri, la fiecare 30 de minute.
Ca să știi!
Puteţi urmări Știrile Digi FM şi pe Google News şi WhatsApp!