Carne stricată din abatoarele din Polonia ar putea ajunge în toată Europa, avertizează jurnaliștii polonezi. O anchetă a acestora a scos la iveală că la un abator din regiunea centrală Mazovia sunt sacrificate vaci bolnave, iar carnea acestora este amestecată cu cea provenită de la animale sănătoase.
Scandalul a căpătat amploare, deoarece Polonia este unul dintre cei mai mari exportatori de carne de vită din Uniunea Europeană.
Un jurnalist polonez s-a angajat măcelar într-un abator şi a filmat cu o cameră ascunsă ce se întâmplă acolo. În timpul nopţii erau aduse vaci bolnave, care erau sacrificate.
Dimineaţa, un veterinar punea stampila de siguranţă fără să facă vreun control. Această carne ar putea fi un risc pentru sănătate, potrivit experţilor consultaţi de jurnaliştii polonezi.
Ancheta mai arată că această practică este răspândită în toată industria cărnii de vită din Polonia. O vacă bolnavă este de 5-6 ori mai ieftină decât una sănătoasă, dar carnea poate fi vândută la acelaşi preţ.
Un abator care taie doar animale sănătoase câştigă anual sub 82 de mii de euro, dar unul care acceptă şi vaci bolnave poate ajunge la un profit şi de 580 de mii de euro.
Polonia exportă mare parte din carnea de vită. Finlanda, care importă foarte mult de acolo, a cerut deja o anchetă internă pentru a vedea ce a ajuns în magazine.
Subiectele tale preferate sunt și la Știrile Digi FM, la fiecare 30 de minute. Ca să știi!
Ascultă Digi FM Live, pentru cele mai noi știri, la fiecare 30 de minute.
Ca să știi!
Puteţi urmări Știrile Digi FM şi pe Google News şi WhatsApp!