„Bun venit printre maimuțe”, volum de proză scurtă, este una dintre cele mai citite cărți ale lui Kurt Vonnegut. O declarație de dragoste și de război facută de scriitor rasei umane. Fiecare dintre povestiri este o microlume completă, cu o ironie supremă și o energie creatoare de zile mari.
Adună laolaltă pe EPICAC, computerul îndrăgostit și poet, un Cyrano al vremurilor noastre; pe Harrison Bergeron, victima a politicii egalitare a unui stat al viitorului; pe Billy Poetul, revoluționarul dintr-o lume distopică, în care oamenii trăiesc anesteziați de la brâu în jos; pe domnișoara Ispită, condamnată aprioric pentru frumusețea ei; pe un colonel american care joacă o diabolică partidă de șah, în care piesele sunt oameni vii. Fiecare dintre aceste povestiri este o microlume completă, fascinantă, fiecare îndreptând câte un deget acuzator sau jucăuș către lumea noastră.
Cartea este o colecție dinamică, spectaculoasă, de douăzeci și cinci de povestiri scurte ale lui Kurt Vonnegut, publicate în reviste că Playboy, Cosmopolitan, New York Times, Esquire, Saturday Evening Post și majoritatea ecranizate pentru televiziune, în cadrul programului Showtime de la CNN. Toate mărcile stilistice care l-au făcut celebru pe Vonnegut că romancier (frază albă și mușcătoare, anticalofilia, imaginația șocantă) își au germenii în aceste povestiri extrem de diferite tematic, și totuși subsumate acelorași obsesii privind rasă umană. Ne întâlnim aici cu Harry Nash, actorul amator care nu se poate îndrăgosti decât pe scenă (povestire transpusă pe micile ecrane cu Susan Sarandon în rolul principal feminin); cu o conspirație canină mondială, descoperită de Thomas Edison; cu un bărbat care are ghinionul de a fi obiectul dorinței uneia dintre cele mai frumoase femei din lume; cu obsesia consumeristă a decorațiunilor interioare, în formă ei cea mai acută; cu scrisorile schimbate între un rus și un american ai căror fii au murit în spațiu. Cu tonuri de SF (povestirile Harrison Bergeron și Bun venit printre maimuțe sunt clasice ale genului) și distopie, de realism și sentimentalism, de studiu psihologic și experiment fantastic, povestirile lui Vonnegut se învârt toate în jurul condiției umane, fiind un exemplu rarisim de îngemănare a umorului cu patosul.
„Bun venit printre maimuțe”, de Kurt Vonnegut, volum publicat în colecția Raftul Denisei, la Humanitas Fiction.
Ascultă Digi FM Live, pentru cele mai noi știri, la fiecare 30 de minute.
Ca să știi!
Puteţi urmări Știrile Digi FM şi pe Google News şi WhatsApp!