Curtea Constituțională a desființat noua definiție a traficului de influență și abuzului în serviciu formulată de coaliția PSD-ALDE.
În motivarea asupra proiectului de modificare a Codului Penal, judecătorii spun că formularea permitea și tolera acte de corupție.
Examinând criticile de neconstituționalitate, constatăm că legiuitorul a eliminat infracțiunea de abuz în serviciu din cuprinsul art. 309 din Codul Penal și, în consecință, din sfera faptelor sancționate mai sever în ipoteza în care au produs consecințe deosebit de grave. Este de observat că legiuitorul nu numai că a redus limitele speciale ale pedepsei cu închisoarea aplicabilă infracțiunii de abuz în serviciu și a reglementat pedeapsa alternativă a amenzii, dar a eliminat și forma agravată a acesteia. (...) Practic, statul pierde pârghiile necesare pedepsirii corespunzătoare a acestei infracțiuni de serviciu, aspect care se repercutează asupra standardului de protecție a drepturilor și libertăților celorlalte persoane, se arată în documentul publicat pe site-ul CCR.
Aceeași motivare mai specifică faptul că, prin modificarea textului art. 309 din Codul Penal, care elimină forma agravată a abuzului în serviciu, regimul sancționator al acesteia „a fost nepermis de mult relaxat”.
Magistrații constituționali mai arată că modificările sunt contrare exigențelor statului de drept și creează premisele încălcării unor drepturi și libertăți fundamentale, ceea ce reprezintă o amenințare la adresa statului de drept.
Subiectele tale preferate sunt și la Știrile Digi FM. Ca să știi!
Ascultă Digi FM Live, pentru cele mai noi știri, la fiecare 30 de minute.
Ca să știi!
Puteţi urmări Știrile Digi FM şi pe Google News şi WhatsApp!