Posturile de însoțitor de bord se numără printre cele mai râvnite locuri de muncă din lume, dar, deși sunt de solicitante, acestea sunt destul de bine recompensate financiar. Ce salariu are o stewardesă care lucrează la o companie de top din Orientul Mijlociu îți propunem să descoperi în articolul de mai jos.
Cristina, fostă angajată la o companie de top din Orientul Mijlociu, a vorbit despre cum este calculat salariul unei stewardese, aceasta arătând că poate varia considerabil de la o lună la alta.
Potrivit Click!, remunerația unei însoțitoare de bord este alcătuită din trei elemente: leafa de bază, plata pentru orele de zbor și diurna. Fiecare dintre acestea contribuie la suma finală care intră în contul angajatei la finalul lunii.
„Salariul de bază este la fel pentru toată lumea. Se schimbă doar dacă avansezi la business class, first class sau dacă devii senior. Dar dacă eu zbor la economic și tu zbori la economic, avem același salariu de bază. Indiferent de câte ore zbori, acel salariu rămâne la fel”, explică fosta stewardesă.
Diferențele apar în funcție de orele de zbor: „Dacă tu zbori 100 de ore și eu zbor 50 de ore, tu câștigi mai mult pentru că suntem plătite și pe orele de zbor. Iar dacă amândouă zburăm același număr de ore, tot putem câștiga diferit din cauza diurnelor”, a mai explicat ea, punctând, de asemenea, că diurna este al treilea factor semnificativ din salariu și fluctuează în funcție de destinația în care aterizează stewardesa.
„Dacă tu zbori în Miami, New York, Noua Zeelandă, Elveția, Paris, și eu zbor în India, Thailanda, Bali – deci în general în Asia sau Africa – clar tu vei avea un salariu mai mare. De ce? Pentru că aceste orașe sunt, în general, mai scumpe și câștigi mai mult din diurnă. Scopul diurnei este ca tu să mănânci micul dejun, prânzul și cina”.
Mai exact, salariile pot fluctua între 10.000 de lei și 15.000 de lei pe lună (aproximativ 2.000 – 3.000 de euro lunar), însă lucrurile devin cu adevărat atractive când este vorba și de bonus.
„Aici este twist-ul care mie îmi place. În anul 2023, o compania a reintrodus salariul bonus, care practic nici măcar nu este salariu. Este un bonus. După 10 ani, compania a reintrodus acest lucru pentru că au făcut foarte mulți bani după COVID. Oamenii au început să zboare, au mers cu avioanele pline ochi și s-au gândit să împartă acest profit – o parte din acest profit, desigur, cu angajații. Dacă salariul normal poate ajunge la 15.000 lei, cu acest bonus poate urca mult mai sus. În 2023, bonusul acesta a fost în valoare de 35.000 lei, adică aproximativ 7.000 de euro. Eu, în anul acela, am primit doar jumătate, pentru că eram în companie de șase luni. Oamenii care erau în companie de peste un an au primit întreg. Adică oamenii și-au cumpărat mașini, au investit, au făcut ce-au vrut cu banii ăștia.
Ajungi la peste 17.000 lei care îți intră net în contul bancar. Și nu trebuie să plătești chirie, nu plătești nici măcar utilitățile – curent, apă. Nici măcar nu știam cât costă aceste chestii. Singura chestie pe care o plăteam era internetul”, povestește Cristina.
Salariul mare vine la pachet cu o serie de avantaje greu de întrecut în alte domenii. Însoțitoarele de zbor trăiesc, practic, pe gratis în Dubai sau Doha, se bucură de multe zile libere și muncesc în jur de jumătate din lună. Datorită acestui pachet salarial considerabil, competiția pentru a deveni însoțitoare de zbor este acerbă.
„Eu cred că este un salariu mult peste decent, având în vedere că lucram cam jumătate din lună, aveam foarte multe zile libere, trăiam în Dubai sau în Doha pe gratis și aveam foarte, foarte multe beneficii. Sunt foarte puțini aleși. În general, ajung cam cinci candidați la interviul final și dintre aceștia sunt aleși doi sau trei. Mai nou, cam jumătate sunt respinși. Dacă nu iei interviul, poți să mai aplici abia peste șase luni, deci practic pierzi luni în care puteai deja câștiga acest salariu. Dacă vrei să-ți maximizezi șansele, e important să iei din prima interviul de angajare”, a mai spus tânăra.
Ascultă Digi FM Live, pentru cele mai noi știri, la fiecare 30 de minute.
Ca să știi!
Puteţi urmări Știrile Digi FM şi pe Google News şi WhatsApp!