Controversatul acord semnat de Ministerul de Interne cu Biserica Ortodoxă Română este „până la ultima literă, în consonanță cu toate reglementările stării de urgență”, spune purtătorul de cuvânt al Patriarhiei Române. Vasile Bănescu a explicat, pentru Digi FM, că prevederile nu intră în conflict cu restricțiile impuse de autorități în această perioadă de criză.
Acordul Patriarhiei Române cu MAI fost fost unul interinstituțional, oficial și public. Este firesc, în calitate de creștini și cetățeni care respectăm riguros legea, să cerem în contextul celei mai mari sărbători creștine câteva lucruri esențiale care nu intrau în conflict cu nimic din reglementările în vigoare. Nu Biserica ia deciziile, ea doar le respectă. Asta face BOR riguros de la începutul pandemiei și îi ajută concret pe cei afectați, până acum cu aproape 10 milioane de lei. Asta va face Biserica și mai departe, ne-a transmis Vasile Bănescu.
Tot purtătorul de cuvânt al Patriarhiei Române subliniază că acordul Patriarhiei cu MAI era în conținutul său, până la ultima literă, în consonanță cu reglementările stării de urgență în vigoare (valabile în spațiul public, inclusiv al magazinelor alimentare, al farmaciilor etc).
Poliția Română nu ne asigură tuturor doar protecția și ordinea publică, ci face acum și un gest major de civilitate creștină, un gest de cordialitate civică pentru care toți cetățenii ortodocși ai acestei țări își exprimau tăcut recunoștința. Suntem o țară și o societate edificate pe valorile culturale și spirituale ale creștinismului, o societate tolerantă, solidară, civilizată. Nici creștinopată, nici creștinofobă. A oferi, sub măsuri de protecție totală și perfect legală, Paști și Lumina de Paști celor care le solicită și le primesc prin voluntari acreditați și corespunzător echipați, a oferi aceste lucruri în deplină ordine, nu tuturor la întâmplare, este un gest pe care bunul simț, dublat acum atent și de fireasca grijă față de ceilalți, ne invită în mod firesc să îl salutăm, nu să îl criticăm, a mai precizat Bănescu.
Potrivit îndrumărilor Cancelariei Sfântului Sinod al Bisericii Ortodoxe Române:
- Pâinea binecuvântată, în formă de mici prescuri, stropită cu agheasmă și vin, numită „Paști”, va fi sfințită în Joia Mare, 16 aprilie, după Sfânta Liturghie, și ambalată igienic în pachete închise. În zilele de vineri și sâmbătă, „Paștile” vor fi distribuite gratuit credincioșilor, în locuri special amenajate în afara lăcașurilor de cult. Personalul deservent va purta mască și mănuși de protecție.
- Accesul la aceste locuri speciale din afara lăcașurilor de cult se va organiza în zilele premergătoare Sfintelor Paști (vineri și sâmbătă, înainte de noaptea Învierii), respectându-se aceleași reguli sanitare ca și în magazinele alimentare (mască sanitară, distanță socială de 2 metri, marcată în fața locului special amenajat).
- Pentru credincioșii vârstnici și bolnavi, „Paștile” vor fi distribuite la domiciliu de către voluntari, vineri și sâmbătă sau în prima zi de Paști. Voluntarii vor purta mască și mănuși de protecție, precum și ecuson nominal, semnat și ștampilat de către fiecare parohie.
- Pentru a nu fi întreruptă tradiția începută în anul 2009, privind aducerea Sfintei Lumini de la Ierusalim, mai ales în această perioadă în care speranța și lumina trebuie aduse în sufletele oamenilor greu încercați de izolare sau de boală, Sfânta Lumină va fi adusă de la Ierusalim, sâmbătă, 18 aprilie, spre seară și va fi distribuită delegațiilor eparhiilor la Aeroportul Internațional Otopeni, care vor purta mască și mănuși de protecție și vor respecta distanța socială de 2 metri. Centrele eparhiale, prin protopopiate, vor distribui Lumina Sfântă fiecărei parohii. Voluntarii din parohii, purtând mască, mănuși și ecuson, vor primi Sfânta Lumină și o vor distribui doar la casele credincioșilor care o solicită și care o așteaptă numai în fața locuinței, având în mână o candelă sau o lumânare.
- În Vinerea Mare (17 aprilie), seara, după slujba Prohodului Domnului, biserica va fi înconjurată o singură dată de către slujitorii bisericești prezenți, dar fără participarea credincioșilor mireni.
- De asemenea, slujba Învierii Domnului, la care anul acesta nu participă credincioși mireni, va începe, potrivit tipicului, în afara lăcașului de cult, la ora 00.00 din noapte, deoarece Învierea lui Hristos este temelia învierii tuturor oamenilor. În acest sens, imediat după chemarea Veniți de primiți lumină! și cântarea Învierea Ta, Hristoase, Mântuitorule, se va citi Sfânta Evanghelie, se rostește binecuvântarea „Slavă Sfintei...”, după care clericii vor cânta de trei ori troparul Hristos a înviat!, se va cădi spre cele patru puncte cardinale și se va rosti ectenia mare, apoi toți clericii vor intra în biserică, pentru continuarea Canonului Învierii și pentru săvârșirea Sfintei Liturghii.
- La ora 00.00 din noapte, în timp ce clopotele răsună la toate bisericile unde se săvârșește slujba Învierii, credincioșii mireni, având candelele aprinse, pot ieși la ferestre și balcoane sau în curțile caselor lor, adresându-se unul către altul, de la distanța de 2 metri, cu salutul pascal Hristos a înviat! și răspunsul Adevărat a înviat!, fără a deranja pe alți vecini care nu doresc să participe la această sărbătoare.
- În prima zi de Paști, începând cu ora 06.00 dimineața, voluntarii din parohii vor putea oferi credincioșilor vârstnici și bolnavi „Paștile”, precum și pachete cu daruri alimentare de Paști (ouă, cozonac, dulciuri etc.).
- Tot în prima zi de Paști, slujba Vecerniei sau „A doua Înviere”, se săvârșește în biserici, începând cu ora 12.00, dar fără participarea credincioșilor mireni.
Subiectele tale preferate sunt și la Știrile Digi FM. Ca să știi!
Ascultă Digi FM Live, pentru cele mai noi știri, la fiecare 30 de minute.
Ca să știi!
Puteţi urmări Știrile Digi FM şi pe Google News şi WhatsApp!