David Popovici a scris istorie luni seară la Jocurile Olimpice la Paris, unde a obținut medalia de aur la proba de 200 de m, la doar 19 ani. Anul trecut, într-un interviu, tatăl lui a povestit cum a ajuns David să facă înot, dar și cum a reușit să bifeze atâtea perfomanțe.
David Popovici este dublu campion mondial și european, iar de aseară și campion olimpic, iar în spatele realizărilor sale stau nu doar o muncă titanică, un talent ieșit din comun, ci ș o familie care l-a sprijinit necondiționat și care a știut să-l îndrume spre marea performanță.
Anul trecut, într-un interviu pentru apsmedia.ro, acesta susținea că înotul este cel mai bun sport pentru copii și a oferit sfaturi prețioase celorlalți părinți care își îndrumă copiii către sportul de performanță, subliniind că punerea acestora sub presiunea rezultatelor este cea mai mare greșeală pe care o pot face.
"Cred că eu am ales înotul pentru David. Și l-am ales cu mult timp înainte să apară David. L-am ales văzând un bărbat pe stradă, cu puțin timp înainte să se nască fratele lui David, care e cu opt ani mai mare. Omul respectiv arăta foarte bine din punct de vedere fizic. L-am întrebat ce sport practică, tocmai în idea de a direcționa copilul sau copiii pe care urma să-i avem. Mi-a spus că înot. Mulțumesc frumos, și am reținut. Și apoi sportul ăsta a venit natural pentru copiii noștri. Iar David a progresat de maniera pe care o știm cu toții.
Aș zice că înotul este mai mult decât recomandat. Pentru că înotul este singurul sport care îți poate salva viața. Deci are o utilitate evidentă. Apoi, este sportul cu cel mai mic risc de accidentare. Last but not least, sunt studii serioase care atestă asta, ajută vizibil la creșterea imunității. Motivul de la care am plecat eu pentru a alege înotul pentru copiii noștri, înotul te ajută să îți clădești și un corp foarte solid, arătos. Deci rămâi toată viața cu imunitate, cu forma corpului, nu ai absolut nimic de pierdut dacă faci înot, dimpotrivă. Aș recomanda tuturor să facă înot, și aș recomanda părinților să se uite întâi către înot, și apoi către orice alt sport pe care copiii lor l-ar putea face.
Dacă mă gândesc acum primele condiții pe care le-am creat au fost în momentul în care am decis că nu va exista contextul de presiune. David mergea de plăcere la bazin. Nu pentru noi, ci pentru că vrea el. I-am întreținut foarte tare starea asta, nu l-am întrebat niciodată pe ce loc a ieșit, sau va ieși, ce a făcut sau ce va face. Iar prăjitura de după concurs era garantată indiferent pe ce loc ieșea în concurs, oprirea la cofetărie era inevitabilă. Era o anumită cofetărie, iar lui David îi plăcea o anumită prăjitură, pe care o căpăta de fiecare dată. Pot să vă spun că este ceva la care greșesc incredibil de mulți părinți. Că pun această presiune. Cred că este cea mai mare greșeală pe care o pot face părinții, presiunea. Iar această presiune se poate pune în feluri multiple, mulți dintre părinți nici măcar nerealizând că o fac. Și vă dau câteva exemple. „Cum a fost astăzi antrenamentul?”, „Ce ai făcut, al câtelea ai fost?”, „Ce a făcut X?” „Ți-am spus să fii atent la Y” și așa mai departe. „Ce ți-a dat antrenorul? A nu, e greșit”. „Vezi că urmează concursul, să nu te prind că ieși iar după Y!” Iar lucrul acesta se petrece de multe ori începând de la șapte, opt ani. Închipuiți-vă ce înseamnă câțiva ani de astfel de presiune. Nu-i de mirare că mulți renunță pe parcurs și părinții, fără să-și dea seama, sunt principalii autori. Mi-aș dori să privească lucrurile mult mai relaxat și să nu încerce să pună nerealizări sau frustrări de-ale lor pe umerii copiilor lor. I-aș ruga să se uite către David și să privească din această perspectivă, mai exact unde se poate ajunge fără presiune.", a spus Mihai Popovici pentru sursa citată.
David Popovici a adus a patra medalie de aur, a zecea în total, pentru România la înot, în istoria JO
David Popovici a adus, luni seară, a patra medalie de aur, a zecea în total pentru România la înot, în istoria Jocurilor Olimpice. Celelalte trei medalii de aur au fost câştigate de Diana Mocanu (2000) şi Camelia Potec (2006).
Prima medalie obţinută de înotul românesc a fost adusă de Anca Pătrăşcoiu la JO de la Los Angeles-1984. Ea a câştigat medalia de bronz în proba de 200 spate.
La patru ani, JO Olimpice de la Seul, Noemi Lung ia câştigat argintul la 400 metri mixt şi bronz la 200 metri mixt.
La Sydney, în 2000, Diana Mocanu a câştigat medaliile de aur la 100 şi 200 metri mixt, iar Beatrice Câşlaru a obţinut argintul la 200 metri mixt şi bronzul la 400 metri mixt.
Camelia Potec este ultima campioană olimpică a României, ea impunându-se la Atena în proba de 200 liber.
Răzvan Florea este primul medaliat din istoria înotului masculin românesc, el câştigând bronzul la 200 metri spate, la Atena, în 2004.
Citește și: David Popovici este campion olimpic! A obținut medalia de aur la JO de la Paris, în proba de 200 m
Ascultă Digi FM Live, pentru cele mai noi știri, la fiecare 30 de minute.
Ca să știi!
Puteţi urmări Știrile Digi FM şi pe Google News şi WhatsApp!