Cel puţin 50 de persoane au murit şi alte câteva sute au fost rănite în urma unui seism cu magnitudinea 5,6 care s-a produs luni în provincia Java de Vest din Indonezia. Echipele de intervenţie fac eforturi pentru a ajunge la supravieţuitorii rămaşi blocaţi printre dărâmături în regiunea afectată de cutremur unde au fost resimţite replici seismice, transmite Reuters.
Guvernatorul provinciei Java de Vest, Ridwan Kamil, a confirmat 56 de decese în urma seismului cu epicentrul la circa 75 de kilometri sud-est de capitala Jakarta, potrivit Agerpres.ro.
Agenţia naţională pentru dezastre (BNPB), ale cărei date oficiale sunt depăşite de cele anunţate de autorităţile aflate pe teren, a indicat într-o conferinţă că circa 700 de persoane au fost rănite, iar peste 300 de locuinţe au fost deteriorate sau distruse.
Regiunea se confruntă cu o pană de curent, fiind afectate de asemenea comunicaţiile, a declarat Herman Suherman, reprezentant al autorităţilor guvernamentale din Cianjur, adăugând că locuitorii din Cugenang nu au putut fi evacuaţi din cauza unei alunecări de teren care a blocat accesul.
Imagini difuzate de postul de ştiri Metro TV au arătat ceea ce păreau a fi sute de victime primind îngrijiri medicale în parcarea unui spital şi mai multe clădiri din Cianjur reduse aproape în totalitate la moloz, în timp ce locuitorii îngrijoraţi stăteau grupaţi în exteriorul acestora.
Alte canale de televiziune au prezentat imagini cu victime care primeau tratament intravenos pe trotuar.
Autorităţile încă încercau să determine amploarea pagubelor provocate de cutremurul de luni, care s-a produs în Cianjur la o adâncime de 10 kilometri, conform agenţiei indoneziene de meteorologie, climatologie şi geofizică (BMKG).
Muchlis, care se afla în Cianjur la momentul producerii seismului, a declarat că a simţit "un tremur uriaş", iar pereţii şi tavanul clădirii sale de birouri au fost avariaţi.
"Am fost foarte şocat. Mi-am făcut griji că va mai avea loc încă un cutremur", a declarat Muchlis pentru Metro TV, adăugând că oamenii au fugit din locuinţe, iar unii dintre ei au leşinat apoi.
În mai puţin de două ore de la seismul iniţial au fost înregistrate 25 de replici, a indicat BMKG, adăugând că există temeri cu privire la riscul producerii altor alunecări de teren în cazul unor ploi abundente.
În Jakarta, unele persoane şi-au părăsit birourile din cartierul de afaceri situat în zona centrală, în timp ce altele au declarat că au simţit clădirile cutremurându-se şi au văzut obiectele de mobilier mişcându-se, au declarat pentru Reuters mai mulţi martori.
Indonezia este ”lovită” mereu de cutremure
Indonezia este afectată în mod regulat de seisme sau erupţii vulcanice, datorită poziţiei sale pe "Cercul de foc" al Pacificului, o regiune situată la convergenţa mai multor plăci tectonice.
În 2018, insula Lombok şi insula vecină Sumbawa au fost lovite de un cutremur violent care a ucis peste 550 de persoane.
În acelaşi an, un alt cutremur cu magnitudinea 7,5 a provocat un tsunami care a lovit Palu, pe insula Sulawesi, eveniment soldat cu moartea sau dispariţia a 4.300 de persoane.
Insula Java a fost la rândul său afectată în 2006 de un seism cu magnitudinea 6,3, produs în apropierea oraşului Yogyakarta (centru), care s-a soldat cu aproximativ 6.000 de morţi şi zeci de mii de răniţi.
Cu un an înainte, un cutremur cu magnitudinea 8,7 care a lovit coasta Sumatra, afectată în mod regulat de seisme, a ucis peste 900 de persoane.
Ţara rămâne însă marcată de cutremurul de la 26 decembrie 2004, cu magnitudinea 9,1, produs în largul coastelor insulei Sumatra. Acel seism a provocat un tsunami puternic, care a ucis 220.000 de persoane în regiune, din care 170.000 în Indonezia, unul dintre cele mai mortale dezastre naturale înregistrate vreodată. A
Ascultă Digi FM Live, pentru cele mai noi știri, la fiecare 30 de minute.
Ca să știi!
Puteţi urmări Știrile Digi FM şi pe Google News şi WhatsApp!