Viitorul producției de cafea e mai negru decât băutura din fiecare dimineață. O combinație de schimbări climatice și de defrișări a împins treptat industria de miliarde de dolari până pe marginea prăpastiei.
Cercetătorii de la Kew Gardens din Marea Britanie au calculat că din cele 124 de specii de cafea aproape 60% sunt expuse riscului de dispariție. În unele zone ale lumii, situația este deosebit de gravă. Peste 71% din speciile de cafea sălbatică găsite în Madagascar și Oceanul Indian, de exemplu, sunt amenințate.
„În general, faptul că riscul de extincție la toate speciile de cafea a fost atât de ridicat - aproape 60% - este cu mult peste valorile normale ale riscului de extincție pentru plante”, a declarat Aaron Davis, șeful cercetătorilor cafelei și resurselor de plante de la Kew.
Folosind cea mai recentă tehnologie, Davis și echipa sa și-au dat seama că aproximativ 75 de specii de cafea sunt amenințate cu dispariția. Din acest număr, 13 specii au fost clasificate drept în stare critică, 40 ca fiind pe cale de dispariție și 22 ca fiind vulnerabile.
Evident, nu toate aceste specii sunt responsabile pentru cafeaua care ajunge în cănile noastre, dar în natură, diversitatea genetică este un ingredient crucial pentru continuarea existenței.
Chiar acum lumea se bazează doar pe două specii pentru a-și prepara cafeaua: arabica și robusta, ambele sunt cultivate de sute de ani.
Subiectele tale preferate sunt și la Știrile Digi FM, la fiecare 30 de minute. Ca să știi!
Ascultă Digi FM Live, pentru cele mai noi știri, la fiecare 30 de minute.
Ca să știi!
Puteţi urmări Știrile Digi FM şi pe Google News şi WhatsApp!