Președintele Turciei a semnat decretul prin care fosta bazilică „Sfânta Sofia” de la Istanbul ar putea fi din nou moschee. Măsura vine după ce o instanță turcă a revocat statutul de muzeu al sitului.
În urmă cu 80 de ani, Hagia Sophia a fost transformată în muzeu printr-o decizie semnată de fondatorul Turciei moderne, Mustafa Kemal Ataturk.
Decretul semnat de președintele Recep Tayyip Erdogan a transferat controlul bazilicii către Direcția pentru Religie, fapt ce va putea permite transformarea sa din nou în lăcaș de cult pentru musulmani.
Construită în secolul al VI-lea drept catedrală, Hagia Sophia este cel mai mare exemplu de arhitectură creștină bizantină din lume. Edificiul a fost o sursă de rivalitate creștin-musulmană. Hagia Sophia face parte patrimoniul mondial al UNESCO și a fost folosită pe post de moschee, între 1453 și 1943.
Recentele decizii din Turcia ar putea provoca un conflict internațional, scrie presa străină, pentru că țări precum Rusia, SUA, Franța sau Grecia au transmis avertizări regimului de la Ankara legat de eventuala modificare a statutului Bisericii „Sfânta Sofia”.
Patriarhul Kirill al Rusiei a denunțat „orice tentativă de a denigra Biserica de la Constantinopol”, a cărei principală moștenitoare se consideră Biserica Ortodoxă Rusă.
Guvernul Greciei a calificat decizia justiției turce drept o „provocare față de lumea civilizată”.
Subiectele tale preferate sunt și la Știrile Digi FM. Ca să știi!
Ascultă Digi FM Live, pentru cele mai noi știri, la fiecare 30 de minute.
Ca să știi!
Puteţi urmări Știrile Digi FM şi pe Google News şi WhatsApp!