Aproximativ 30 de cetățeni ai unor state membre UE, printre care și români, au fost reținuți de autoritățile britanice în centre de imigrare pentru că au încercat să intre în Marea Britanie pentru a munci acolo fără să aibă permis de muncă sau statut de reședință. Este o nouă lovitură în relațiile post-Brexit dintre Regatul Unit și UE, potrivit Politico. Europarlamentarii USR-PLUS au cerut Comisiei Europene acțiuni urgente în cazul acestei măsuri, pe care o consideră disproporționată.
„Plasarea în centre de detenție pentru imigranți a zeci de cetățeni europeni, printre care și români, este în mod clar o măsură disproporționată luată de Marea Britanie dacă ne uităm la riscul potențial al acestor oameni, de multe ori tineri care își caută un loc de muncă și nu sunt la curent cu noile reguli de muncă ce se aplică după ieșirea UK din UE”, se arată într-o scrisoare a delegației USR PLUS în Parlamentul European, adresată președintei Comisiei Europene, Ursula Von der Leyen, și vice-președintelu Maros Sefcovic.
„Este total inacceptabil ca cetățenii europeni să fie tratați ca niște potențiali infractori de către Marea Britanie, mai ales în condițiile în care încercăm acum să construim o relație de încredere și de respect reciproc după Brexit. Cerem Comisiei Europene să intervină urgent pentru a pune capăt acestei practici, să investigheze situația acestor cetățeni transferați în centre speciale pentru imigranți și să asiste statele membre, inclusiv România, în repatrierea lor”, se mai arată în scrisoare.
De altfel, potrivit Politico, mai mulți diplomați din UE și-au exprimat îngrijorarea cu privire la situația cetățenilor UE. Aceștia sunt reținuți până la șapte zile în centre de detenție pentru imigranți, înainte de a fi trimiși în țările lor de origine.
Ministerul de Interne din Marea Britanie nu a publicat încă date oficiale privind numărul cetățenilor UE deținuți în astfel de centre de la începutul anului. Potrivit Politico, sunt 30 de cazuri în care sunt implicați cetățeni germani, greci, italieni, români și spanioli.
Ambasadele europene de la Londra oferă consiliere juridică și intervin pentru a încerca să scurteze perioada de detenție, deși nu toți cetățenii UE au solicitat sprijin consular.
Potrivit diplomaților europeni, în majoritatea cazurilor este vorba despre tineri care încearcă să intre în Marea Britanie pentru a lucra în regim au pair (muncă în schimbul cazării și mesei) sau pentru locuri de muncă temporare cu calificare scăzută - o practică obișnuită înainte ca Marea Britanie să iasă din UE.
Durata detenției în centrele pentru imigranți este explicată parțial de restricțiile de călătorie impuse din cauza pandemiei COVID, ceea ce înseamnă că există mai puține zboruri disponibile pentru întoarcerea cetățenilor UE în țările lor și că trebuie testați împotriva COVID înainte de îmbarcare.
Cu toate acestea, un diplomat a declarat că unele guverne europene consideră că durata detenției este „disproporționată” și ar dori ca UE să adopte o poziție mai dură față de Marea Britanie.
După Brexit, cetățenii UE nu mai pot merge la muncă în Marea Britanie fără viză de muncă sau statut de reședință.
Cetățenii UE pot intra în Marea Britanie fără viză în scopuri turistice și pot sta acolo până la 90 de zile. Cu toate acestea, Poliția de Frontieră a Regatului Unit are dreptul să respingă cetățenii UE dacă are motive întemeiate să suspecteze că aceștia intenționează să lucreze în Marea Britanie, dar nu au actele necesare.
Un purtător de cuvânt al Ministerului britanic de Interne a declarat că cetățenii UE care se aflau în Marea Britanie până în decembrie 2020 sunt încurajați să solicite statutul de rezidență până la 30 iunie, adăugând că acești oameni sunt „prietenii și vecinii noștri și vrem să rămână”.
„Pentru cei care nu erau rezidenți înainte de această dată, avem nevoie de dovezi că persoana are dreptul de a trăi și de a lucra în Marea Britanie”, a adăugat purtătorul de cuvânt.
Ascultă Digi FM Live, pentru cele mai noi știri, la fiecare 30 de minute.
Ca să știi!
Puteţi urmări Știrile Digi FM şi pe Google News şi WhatsApp!