În China, cimitirele sunt supraaglomerate din cauza îmbătrânirii populației, iar prețurile locurilor de veci care mai sunt disponibile sunt foarte ridicate. Din această cauză, a apărut o nouă modalitate de înmormântare a celor dragi - înmormântarea pe mare.
În orașul Shanghai, prețul unui lot în cimitir depășește suma de 100.000 de yuani (echivalentul a 14.550 de dolari americani), iar autoritățile estimează că spațiul disponibil se va epuiza în doar 15 ani. Ca urmare, guvernul încurajează populația să opteze pentru alternative la înmormântarea tradițională, iar unele autorități locale oferă recompense financiare persoanelor care aleg să împrăștie cenușa rudelor în mare sau să o îngroape în recipiente biodegradabile, într-un mod „ecologic”, relatează Libertatea.
În China, conform declarațiilor ministerului afacerilor civile, rata de incinerare a crescut la aproape 59%, în anul 2021, comparativ cu 47%, rată înregistrată în anul 2015. Cu toate acestea, urnele funerare erau încă îngropate în cimitirele oficiale. Abia recent a început să fie din ce în ce mai des întâlnită practica înmormântărilor pe mare, unde se desfășoară ceremonii funerare restrânse, iar cenușa celor decedați este fie împrăștiată pe suprafața apei în larg, fie plasată într-o urnă specială și scufundată în adâncurile apei.
Au apărut și micile afaceri care se ocupă cu astfel de ceremonii funerare
Xiao Hu a relatat că afacerea familiei sale, care organizează excursii cu barca pentru turiștii care vizitează arhipelagul Zhoushan, situat în largul coastei de est a Chinei continentale, a început să atragă o altă categorie de clienți în ultimii ani. La început, când un client i-a cerut să permită împrăștierea cenușii celor decedați în Marea Chinei de Est, Xiao Hu a refuzat.
Ulterior, un bărbat în vârstă a început să întrebe dacă este posibil să se organizeze o înmormântare pe mare pentru el. După o perioadă de reflecție, Xiao Hu a decis să îi îndeplinească dorința.
În luna martie a anului 2022, Xiao Hu a decis să părăsească afacerea de familie și să își înființeze propria companie, având în vedere creșterea interesului pentru înmormântările marine. În mod obișnuit, ea organizează două sau trei servicii pe săptămână, dar în perioadele aglomerate poate ajunge până la 30 de servicii pe lună.
Citește și: Înmormântare cu toate obiceiurile, inclusiv pomeni și colivă, dar fără mort
Conform declarațiilor lui Xiao Hu, cererile de informații adresate companiei sale au crescut de peste trei ori după ce Jiang Zemin, fostul președinte al Chinei, a cerut să îi fie împrăștiată cenușa la gurile râului Yangtze. În orașul Suzhou, situat pe coasta de est a Chinei, biroul de afaceri civile a închiriat o navă pentru a duce 190 de persoane recent îndoliate în largul mării pentru o înmormântare în masă, unde și-au luat rămas bun de la 79 de persoane dragi, conform unui raport publicat de autoritățile locale. Fiecare familie implicată a primit o subvenție de 2.000 de yuani pentru a participa la eveniment.
Pentru cei care optează pentru înmormântări private pe mare, costul poate ajunge până la 10.000 de yuani, sau aproape dublu, dacă mai mulți membri ai familiei doresc să participe, așa cum este cazul companiei lui Xiao Hu. Chiar și așa, este mult mai ieftin decât o înmormântare tradițională în cimitir. Cu toate acestea, există anumite dificultăți practice care trebuie abordate. De exemplu, când Xiao Hu a început să organizeze astfel de înmormântări, a descoperit că cenușa se împrăștia peste tot. Ca soluție, a început să ofere urne biodegradabile, pe care cei îndurerați le pot arunca peste bord.
Ascultă Digi FM Live, pentru cele mai noi știri, la fiecare 30 de minute.
Ca să știi!
Puteţi urmări Știrile Digi FM şi pe Google News şi WhatsApp!