Acum la Digi FM Antonia Stancu KYGO FT TINA TURNER - What s Love Got To Do With It (Beatmix-Untold)

Cine au fost Sfinţii 40 de mucenici din Sevastia. Sunt sărbătoriţi în întreg estul Europei

Sfinții 40 de Mucenici din Sevastia/ Foto: manastirea-amd.ro
Sfinții 40 de Mucenici din Sevastia/ Foto: manastirea-amd.ro

Sfinţii 40 de Mucenici din Sevastia sunt sărbătoriţi de Biserică în ziua de 9 martie. Au fost prinşi spre pătimire la 26 februarie şi şi-au dat sufletele în mâinile Domnului la 9 martie, pe vremea împăratului persecutor al creştinilor Liciniu (308-324).

Prin Edictul de la Mediolanum (Milan), dat de Sfântul împărat Constantin cel Mare (306-337) împreună cu Liciniu, la începutul anului 313, aceşti doi împăraţi aliaţi, înrudiţi prin căsătoria lui Liciniu cu o soră a lui Constantin, mărturiseau interesul lor pentru chestiunea religioasă şi proclamau dreptul tuturor, şi al creştinilor, la libertatea credinţei şi a cultului, relatează Agerpres

Din păcate, din motive politice, a izbucnit un conflict între cei doi împăraţi, Constantin şi Liciniu, care, învins în 314 de împăratul Constantin cel Mare, îi cedează Iliria, dar continuă să-l duşmănească.

Împotriva lui Constantin, care îi proteja pe creştini, şi a actului de toleranţă de la Milan, pe care-1 semnase împreună cu el, Liciniu a început să îi persecute pe creştini, între anii 320 şi 324.

În această perioadă cultul creştin a fost din nou tulburat, şi stingherit, adunările creştinilor au fost împiedicate, iar unii creştini au apostaziat.

În urma unei noi înfrângeri la 18 septembrie 324, la Chrysopolis, lângă Bizanţ, şi a unor intrigi contra lui Constantin, Valeriu Liciniu a fost condamnat la moarte şi executat la Tesalonic, în anul 324.

Au suferit în timpul persecuţiilor lui cei 40 de mucenici care au îngheţat noaptea, în lacul Sevastia şi alţii.

Numele celor 40 de Sfinţi Mucenici sunt: Kirion, Candid, Domnos, Isihie, Iraclie, Smaragd, Evnichie, Valent, Vivian, Claudie, Prisc, Teodul, Eutihie, Ioan, Xantis, Iulian, Lisinie, Aghie, Altie, Flavie, Acachie, Eodit, Lisimah, Alexandru, Ilie, Gorgonie, Teofil, Dometian, Gae, Leontie, Atanasie, Kiril, Sacherdon, Nicolae, Valerie, Filactimon, Severian, Andion, Meliton şi Aglae.

Aceşti sfinţi au fost cu ostaşi ai împăratului pământesc, viteji în războaie, care mai pe urmă s-au arătat şi ostaşi aleşi ai împăratului ceresc. Au pătimit pentru credinţa în Hristos, în oraşul Sevastia Armeniei, de la un eparh fioros cu numele Agricolae.

Aducându-i la judecată, tiranul Agricolae, mai întâi i-a lăudat cu viclenie, ca să-i înşele; apoi, văzând că nu se supun, le-a spus să respecte împărăteştile legi şi să jertfească zeilor, ca să nu fie munciţi şi pedepsiţi cu moartea.

După şapte zile sfinţii au fost scoşi din temniţă şi aduşi la judecata nedreaptă. Pe cale, fericitul Chirion fiind mai tare în credinţă îi sfătuia pe prietenii săi, zicând: "Fraţilor, să nu ne temem! Oare nu ne-a ajutat Dumnezeu în războaie, când îl chemam şi îi biruiam pe vrăjmaşi care erau atât de mulţi? Dar acum numai trei s-au ridicat asupra noastră: Satana, Liciniu şi Agricolae, eparhii Armeniei, sau mai bine zis numai satana, vrăjmaşul nostru cel nevăzut. Oare unul singur va putea să ne biruiască pe noi patruzeci? Să nu fie!". ("Predici la praznice împărăteşti şi la sfinţii de peste an")

I-a întrebat eparhul dacă se leapădă de Hristos ca să jertfească idolilor. Dar ei nici n-au vrut să audă. Apoi le-au promis dregătorii şi averi, numai să împlinească porunca împăratului. Ei însă strigau într-un glas: "Noi suntem ostaşii lui Hristos şi suntem gata să murim pentru El. Iar averile şi cinstea împăratului nu ne trebuie, căci aşteptăm răsplata vieţii viitoare".

Atunci eparhul a poruncit să-i bată cu pietre şi să-i arunce din nou în temniţă. A doua zi Sfinţii 40 de Mucenici au fost scoşi din nou la judecată. Ei însă au răspuns eparhului într-un glas: "Făceţi-ne orice voiţi, că noi suntem creştini şi nu ne vom închina idolilor!". În aceea zi eparhul a dat sentinţă de moarte pentru cei 40 de militari şi anume să fie dezbrăcaţi de haine şi aruncaţi în lacul Sevastiei din apropiere, ca să moară de frig, fiind iarnă şi ger.

Au scris atunci o scrisoare de mărturisire şi de îndemnare către fraţii lor de acasă. Scrisoare s-a păstrat până astăzi sub numele de "Testamentul Sfinţilor 40 de martiri ai lui Hristos, care s-au săvârşit în Sevastia"

La asfinţitul soarelui, Sfinţii Mucenici au fost dezbrăcaţi de haine şi aruncaţi goi în lacul îngheţat al Sevastiei. Era ger cumplit şi se chinuiau de iuţimea frigului. Dar ei strigau la Dumnezeu să le dea putere şi răbdare până la sfârşit. Unii mai slabi strigau: "Iute este gerul". Iar cei mai tari, răspundeau: "Dulce este raiul!". Alţii ziceau: "Rece este gheaţa!". Ceilalţi îi îmbărbătau, zicând: "Fierbinte este dragostea de Dumnezeu!". Şi aşa se întăreau unii pe alţii, luptându-se cu frigul şi durerea.

Pe malul lacului se afla o baie cu apă caldă, ca cei ce se vor lepăda de Dumnezeu să scape acolo de moarte. Şi un ostaş din cei patruzeci, slăbind de ger, a alergat la acea baie şi cum a deschis uşa a căzut jos mort, pentru că se depărtase Duhul Sfânt de la el. Pe la miezul nopţii o rază dumnezeiască s-a revărsat din cer, a topit gheaţa şi a încălzit pe Sfinţii Mucenici. Apoi s-au coborât din văzduh 40 de cununi strălucitoare peste capetele ostaşilor lui Hristos. Una însă plutea deasupra, căci unul din ei se lepădase. Atunci un ostaş ce păzea pe mucenici, văzând cununa a strigat: "Şi eu sunt creştin". Apoi, dezbrăcându-se, s-a aruncat în lac şi cununa s-a aşezat pe capul lui.

Dimineaţa cei 40 de martiri au fost scoşi vii din lac şi li s-au zdrobit fluierele picioarelor. În această muncă şi-au dat sfintele lor suflete în mâinile lui Hristos.

Trupurile sfinţilor au fost arse, iar rămăşiţele de la moaştele sfinţilor au fost aruncate în apă. Acestea au fost adunate în întregime, căci în faţa creştinilor "deodată s-au luminat oasele sfinţilor în apă ca stelele; şi oriunde se afla cea mai mică părticică, locul acela strălucea ca de o lumină", şi duse la o biserică spre cinstire.

Ascultă Digi FM Live, pentru cele mai noi știri, la fiecare 30 de minute.
Ca să știi!

Puteţi urmări Știrile Digi FM şi pe Google News şi WhatsApp!

Recomandări DigiFM
Lucian Mîndruta sezon 2 - 2024
Lucian Mîndruță – 16 decembrie 2024
MIX MARATON DE REVELION 2025
Mix Maraton de Revelion la Digi FM - Că să intri cu noroc în 2025!
florin piersic
Cum se simte Florin Piersic după anul greu traversat: "Sper să prind...
giurgiu-ruse
Controalele vor fi introduse la frontiera bulgaro-română timp de şase...
Pe aceeași temă
sfanta filofteia
Sărbătoare cu cruce roșie în 7 decembrie. Cine a fost Sfânta Muceniță Filofteia și de ce a...
sfantul_andrei1_28195100
Sfântul Andrei, creştinătorul neamului românesc, este sărbătorit sâmbătă
mihail
Tradiții și obiceiuri de Sfinții Arhangheli Mihail și Gavriil, "păzitorii oamenilor de la...
Slujbă religioasă cu icoana făcătoare de minuni cu Maica Domnului și Pruncul, Mănăstirea Nicula
Acoperământul Maicii Domnului, sărbătoare ortodoxă cu cruce roșie, celebrată în 1 octombrie...
Te-ar putea interesa și
biserica, romania
Azi se celebrează Înălţarea Sfintei Cruci, cea mai veche dintre sărbătorile creştine. Tradiții...
nasterea-maicii-domnului-11237
Creştinii sărbătoresc duminică Naşterea Maicii Domnului sau Sfânta Marie Mică, hotarul dintre...
Sfinții Apostoli Petru și Pavel
Creştinii îi sărbătoresc azi pe Sfinţii Apostoli Petru şi Pavel. Tradiții și obiceiuri
izvor
Tradiții și obiceiuri de Izvorul Tămăduirii. Legenda sărbătorii din Vinerea Luminată
Partenerii noștri
Digi24 Atac în Germania, soldat cu patru morți și peste 200 de răniți. Ce au descoperit autoritățile despre suspect
Atac în Germania, soldat cu patru morți și peste 200 de răniți. Ce au...
DigiSport Insultă rasistă! Opt jucătoare au fost duse la secția de poliție. Șase cartonașe roșii
Insultă rasistă! Opt jucătoare au fost duse la secția de poliție. Șase...
PeRoz „Nepotul” Brooklyn Beckham, ajutor în bucătărie pentru Eva Longoria. Fanii, impresionați de el: „Are vocea tatălui său, David”
„Nepotul” Brooklyn Beckham, ajutor în bucătărie pentru Eva Longoria...
Film Now Tim Robbins, de nerecunoscut la cea mai recentă apariție în public. Cu părul alb și cu barbă, actorul e schimbat total
Tim Robbins, de nerecunoscut la cea mai recentă apariție în public. Cu...
Digi World Când e solstițiul de iarnă în 2024 și de ce este cea mai lungă noapte din an
Când e solstițiul de iarnă în 2024 și de ce este cea mai lungă noapte din...
Stirile Kanal D George Simion anunță că AUR vrea să facă guvern. Diana Șoșoacă se „sacrifică": „Primesc să fiu prim-ministru
George Simion anunță că AUR vrea să facă guvern. Diana Șoșoacă se...
ProFM Phil Collins, dezvăluiri despre starea de sănătate, la doi ani de când a încetat să mai cânte la tobe: „A venit ca un șoc!”
Phil Collins, dezvăluiri despre starea de sănătate, la doi ani de când a...
Digi Life Pantofii roșii purtați de Judy Garland în "Vrăjitorul din Oz", vânduți cu o sumă amețitoare la licitație, de 10 ori mai mare decât se estima
Pantofii roșii purtați de Judy Garland în "Vrăjitorul din Oz", vânduți cu...
Ultimele știri din matinal
florin negrutiu alegeri
Florin Negruțiu: Clasa politică zboară cu jetul, dar țara e pe marginea prăpastiei
paleologu012
Theodor Paleologu: România e o democrație originală și vulnerabilă. Avem nevoie de terapie...
Calin Georgescu/ Inquam Photos / George Calin
Analiza profesorului Cristian Păun: Cum e afectată economia și cât de realizabile sunt...
cristian pirvulescu
Cristian Pîrvulescu, despre cum influențează instabilitatea politică alegerile din România...
Ultimele știri
pod
Lucrările la Podul Giurgiu-Ruse, suspendate temporar. Se circulă din nou pe ambele sensuri
Annual press conference of Hungarian Prime Minister Orban
Viktor Orban anticipează că se va trece „de la vremea războiului la o eră a păcii”
Aston Villa v Manchester City - Premier League - Villa Park
Manchester City nu-şi revine din coşmar: 1-2 cu Aston Villa în Premier League
Magdeburg, Sachsen-Anhalt, Deutschland, 21.12.2024: Alter Markt: Anschlag auf Magdeburger Weihnachtsmarkt: Nach dem am V
Arabia Saudită a avertizat Germania cu privire la presupusul autor al atacului de la Magdeburg