Șerban-Constantin Valeca, actualmente senator, este propunerea PSD pentru funcția de ministru al Educației. El a fost ministru al Cercetării și Inovării în perioada Guvernului Grindeanu în 2017, post pe care l-a mai ocupat, drept ministru delegat și în Guvernul lui Adrian Năstase.
În 2017, a eliminat evaluatorii străini din competițiile derulate între proiecte de cercetare în valoare de 873 de milioane de lei, după scria HotNews.ro la acea vreme.
În același an, Șerban Valeca modifica din temelii componența mai multor comisii esențiale pentru cercetarea românească, pentru a introduce “un cercetat penal, un consilier local PSD, sindicalisti, sinecuristi din diverse academii“, relata atunci HotNews.ro.
Într-un articol intitulat “Reciclarea cadrelor și cercetarea românească – episodul Dr. Șerban Valeca“, cercetătorii Octavian Micu, Mihai Miclăuș şi Lucian Ancu scriau următoarele, la finalul anului trecut, despre Șerban Valeca, potrivit edupedu.ro:
- Dl Valeca nu doar că nu a aplicat Programul de Guvernare, ce prevedea creșterea cu 30% a bugetului Cercetării, dar a „reușit” să obțină un buget mai mic decât cel din anul precedent. Oricum, în ultimii ani, guvernanții ne-au obișnuit cu sintagma creștere negativă. Nici cu bugetul micșorat nu a prea știut ce să facă, în momentul plecării din minister (jumătatea anului 2017) având executat doar 41% din acesta.
- poate cea mai nocivă „realizare” a mandatului Valeca-2017 a fost renunțarea la evaluatorii internaționali și folosirea exclusivă a celor români, implicit schimbarea limbii de depunere a proiectelor din engleză în română. Această măsură ne-a aruncat înapoi cu cel puțin o decadă în privința bunelor practici folosite în plan internațional în domeniul cercetării științifice. Despre asta nu mai povestim pentru că am făcut-o deja de destule ori, inclusiv în Nature. Pe scurt însă: suntem singurii din sistemele „vestice” de cercetare care nu permit accesul unor câștigători ai premiilor Nobel la evaluarea proiectelor de cercetare naționale, permițând însă unor aplicați în competițiile naționale să fie și evaluator, sau soților să-și evalueze soțiile.
- nu a lansat nicio o competiție națională de proiecte. Prima și singura competiție națională de proiecte din cadrul Programului Național de Cercetare a fost lansată în toamnă, și a fost lovită de multiple scandaluri privind întregul proces, de la cele 3 zile de dezbateri publice asupra pachetului de informații, la modificări ale bugetelor proiectelor declarate câștigătoare, precum și ale timpului de implementare al acestora.
Citește aici mai multe despre „realizările” lui Șerban Valeca.
Șerban Valeca, în varsta de 63 de ani este un politician român, ales ca deputat în legislatura 1996-2000, în județul Argeș pe listele partidului PDSR și ca senator în același județ din partea Alianței PSD+PC în legislatura 2008-2012. În perioada 28 decembrie 2000 - 19 iunie 2003 a fost ministru delegat pentru activitatea de cercetare, în Guvernul lui Adrian Năstase. Valeca este deținător actual al funcției de senator al României din 19 decembrie 2008, scrie Mediafax.
Valeca este președintele Consiliului Științific al Institutului de Cercetare Nucleară din Pitești. A fost ales președinte interimat al PSD Argeș în ianuarie 2015, și apoi, în luna septembrie, a fost ales președinte al filialei. Este profesor doctor la Universitatea din Pitești și membru corespondent al Academiei Oamenilor de Știință din România. A publicat 11 cărți și are șapte brevete de invenție înregistrate la OSIM. A fost diriginte de șantier și apoi șef instalație stand testare elemente combustibile nucleare (1983); atestat ca inginer tehnolog (1988); șef colectiv testare mașină încărcare-descărcare combustibil nuclear (1989); șef Secție 7 ICN (1990); atestat inginer tehnolog gradul 2 (1991).
A deținut funcția de director la Institutul de Cercetări Nucleare Pitești (1992); a fost membru al Comisiei Guvernamentale de analiză a stadiului lucrărilor de la Unitatea nr. 1 Cernavodă (1995); director general adjunct - Regia Autonomă Pentru Activități Nucleare (1998); coordonator al "Acordului de cooperare în domeniul nuclear" între Departamentul Energiei al SUA și Ministerul Industriei și Comerțului (1999).
Sursă foto: edupedu.ro
Subiectele tale preferate sunt și la Știrile Digi FM. Ca să știi!
Ascultă Digi FM Live, pentru cele mai noi știri, la fiecare 30 de minute.
Ca să știi!
Puteţi urmări Știrile Digi FM şi pe Google News şi WhatsApp!