Specialiştii atrag atenţia că nu cantitatea de gaze folosită este importantă, ci felul în care s-a folosit muniţia care eliberează în atmosferă substanţe cu efect iritant şi lacrimogen. Claudiu Bratu, fost colonel în rezervă, a explicat la Digi24 că substanţele sunt calculate în concentraţii, astfel încât să nu afecteze sănătatea, atât timp cât ele sunt folosite corect.
Claudiu Bratu, colonel în rezervă: „Acesta explodează și eliberează în atmosferă o anumită canitate de CS. E făcut dintr-o substanță care nu produce schije, nu poate fi considerată un fel de grenadă de război și acestea sunt tuburi, se evacuează în exterior, se dispersează în atmosferă și atât. Nu sunt periculoase. Nu are efect cumulativ, ar fi avut un efect deosebit dacă s-ar fi folosit multă substanță în aceeași unitate de timp sau pe suprafață mică. Piața Victoriei este o piață deschisă, sunt mișcări ale aerului. Nu s-a folosit în același loc, trebuie reținut și chestia asta.”
Simptomele de insuficienţă respiratorie sau arsurile, pe care multe dintre victime le acuză, pot persista doar în anumite condiţii, spune şi Raed Arafat.
Raed Arafat, secretar de stat MAI: Dacă intră în contact cu pielea poate să producă arsuri sau reacții alergice la persoane alergice. Efectul este unul de foarte scurtă durată. Sunt persoane care pot să persiste la ei și atunci se trateaza simptomatic. Efecte grave sunt asociate cu expunere majoră într-un spațiu închis.
Ascultă Digi FM Live, pentru cele mai noi știri, la fiecare 30 de minute.
Ca să știi!
Puteţi urmări Știrile Digi FM şi pe Google News şi WhatsApp!