Clipul dedicat Centenarului, postat pe pagina de Facebook a Guvernului și pe contul de YouTube, conţine imagini din alte ţări.
Guvernul prezintă ţara ca pe „grădina Maicii Domnului” şi „ţara nemuritorului Dracula”, „sălaş pentru ultimii lupi liberi din Europa”. Un moment ilustrat cu imaginea unui lup dintr-o pădure din Norvegia. Fotografia poate fi cumpărată de pe site-ul Shutterstock cu un preţ care variază între 50 şi 169 euro, în funcţie de calitate, scrie digi24.ro.
Situația a fost semnalată pe Facebook de către fotojurnalistul Octav Ganea.
Grâul din Rusia ilustrează momentul în care se vorbeşte despre „ţara câmpiilor unde lanurile se unduiesc în bătaia vântului”. Imaginile pot fi cumpărate, de asemenea, de pe internet.
Clipul, care poartă pe el sigla Guvernului, se încheie cu mesajul „La mulţi ani România”. Corect este „La mulți ani, România”.
Pe lângă aceste lucruri, clipul conține și două neadevăruri istorice, semnalate pentru cotidianul ”Adevărul” de un profesor de istorie din Timișoara, care este şi consilier local PSD.
Autorii videoclipului spun la un moment dat, referindu-se la Traian Vuia, că „în România, pentru prima oară un om s-a ridicat de la sol cu un aparat mai greu decât aerul”. Această afirmaţie este falsă, zborul din 18 martie 1906 cu care Traian Vuia a intrat în istoria aviaţiei mondiale având loc la Paris. Profesorul Sorin Gabriel Ionescu explică însă că Vuia a zburat la Paris, tocmai pentru că în România nu s-a bucurat de susţinere. „În momentul în care Vuia s-a dus la Paris, Parisul, Londra şi Berlinul erau cam singurele centre care dezvoltau o chestie de genul ăsta. E ca şi când ai face astăzi zboruri spaţiale şi spui că ai zburat din România”, a declarat Sorin Gabriel Ionescu, citat de Adevărul.
Un alt neadevăr din clipul realizat de Guvern cu ocazia Centenarului se referă la Timişoara. Autorii filmuleţului spun, referindu-se la Timişoara, că „în România s-a iluminat electric primul oraş european”. Acest lucru este fals, pentru că în 1884, când Timişoara a devenit, într-adevăr, primul oraş cu străzile iluminate electric din Europa, Timişoara era parte a Imperiului Austro – Ungar.
Citește articolul integral pe Adevărul.
Ascultă Digi FM Live, pentru cele mai noi știri, la fiecare 30 de minute.
Ca să știi!
Puteţi urmări Știrile Digi FM şi pe Google News şi WhatsApp!