Exploziile din Crevedia, care s-au soldat cu doi morți și zeci de răniți, au stârnit numeroase reacții printre români, iar printre cei care s-au arătat revoltați s-a numărat și Codin Maticiuc.
Recunoscut pentru implicarea de care a dat dovadă în ceea ce privește renovarea mai multor secții de spitale, Maticiuc s-a arătat revoltat de faptul că România nu poate să trateze persoanele cu arsuri grave, fapt pentru care 12 răniți au fost transferați în spitale din străinătate.
„Drama de la Crevedia ne amintește încă odată că cel mai bun centru pentru mari arși din România este avionul către Vest. Sau adevărata Europă cum i se mai spune vestului”, a fost mesajul postat de Codin Maticiuc pe Facebook.
Ce spunea ministrul Sănătății despre răniții de la Crevedia
Alexandru Rafila a fost întrebat marţi, într-o conferinţă de presă, care mai este starea celor trei pacienţi internaţi în stare gravă în urma exploziilor din Crevedia.
“Cei trei pacienţi în stare foarte gravă sunt stabili în momentul de faţă. Probabil că este vorba despre pacientul nepalez de la Bagdasar, care este în stare critică. Sunt trei pacienţi cu arsuri în proporţie de peste 90%. O altă informaţie legată, dacă vreţi, diferită faţă de bilanţul de ieri, este că încă câţiva pacienţi cred că cinci, dacă nu mă înşel, s-au externat, alături de cei 12 care se externaseră până ieri”, a afirmat ministrul Sănătăţii.
Rafila a fost întrebat dacă există un risc pentru pacienţii răniţi în exploziile de la Crevedia legat de infecţiile nosocomiale.
“Nu există ţară din lume şi pacient internat într-o unitate medicală la care să existe risc zero. Totdeauna există un risc. Important este să faci ca acest risc să fie cât mai mic. Ei sunt îngrijiţi cu foarte multă atenţie, cu foarte multă dedicaţie. Am fost la două dintre spitale. Alaltăieri am fost la Spitalul Floreasca, la Spitalul Bagdasar. Evident că se iau toate măsurile care să minimalizeze acest risc, dar sigur nimeni nu poate să garanteze, cum se doreşte uneori, că acest risc nu există. Există acest risc. Colonizarea cu germeni multirezistenţi poate să fie personală sau poate să fie din mediul în care se găseşte pacientul. Se fac probe microbiologice. Noi tocmai am insistat pentru monitorizarea acestor pacienţi să se ia probe mai des decât de obicei, în loc să se ia o dată pe săptămână să se ia chiar de două, trei ori pe săptămână. Încercăm să ţinem lucrurile sub control”, a explicat Alexandru Rafila.
Ascultă Digi FM Live, pentru cele mai noi știri, la fiecare 30 de minute.
Ca să știi!
Puteţi urmări Știrile Digi FM şi pe Google News şi WhatsApp!