Acum la Digi FM Alex Vidia PEDRO CAZANOVA INVITES ANDREA - Selfish Love

Comisia Europeană vrea să interzică restricțiile care nu sunt stabilite în comun la granițele dintre state

Trecere în Grecia pe la granița vama, PTF-ul Promachonas-Kulata

Comisia Europeană a stabilit, vineri, o serie de recomandări pentru a uniformiza măsurile care restrâng libera circulație în UE ca răspuns la pandemia de COVID-19. Executivul european vrea ca statele membre UE să nu impună restricții de intrare fără un acord comun între ele. Totodată, CE preferă ca statele, atunci când este cazul, să acorde posibilitatea cetățenilor UE de a se testa de COVID-19 după sosirea la destinație.

Propunerea Comisiei definește patru arii de acțiune principale în care statele membre ar trebui să colaboreze mai strâns:

- aplicarea de către statele membre a unor criterii și praguri comune când decid dacă să impună sau nu restricții de călătorie;

- stabilirea unor criterii comune pe baza unui cod de culori stabilit de comun acord;

- stabilirea unui cadru comun pentru măsurile care se aplică călătorilor care vin din zone cu risc ridicat;

- furnizarea de informații clare și în timp util publicului cu privire la eventualele restricții impuse.

Criterii comune propuse de Comisia Europeană

“În prezent, există diferențe mari de la o țară la alta în ceea ce privește criteriile aplicate pentru adoptarea de măsuri care restrâng libera circulație în Uniunea Europeană”, arată un comunicat de presă.

Comisia propune ca, atunci când adoptă măsuri cu caracter restrictiv, fiecare stat membru să țină seama de următoarele criterii:

- numărul total de noi cazuri de COVID-19 semnalate la 100.000 de persoane într-o anumită zonă, în cursul unei perioade de 14 zile;

- procentul de teste pozitive din numărul total de teste pentru diagnosticul infecției cu COVID-19 efectuate într-o anumită zonă în cursul unei perioade de șapte zile;

- numărul de teste pentru diagnosticul infecției cu COVID-19 efectuate la 100.000 de persoane într-o anumită zonă în cursul unei perioade de șapte zile.

Statele membre ar trebui să furnizeze aceste date săptămânal Centrului European de Prevenire și Control al Bolilor. Statele membre ar trebui, de asemenea, să furnizeze datele respective la nivel regional, astfel încât măsurile adoptate să vizeze doar regiunile în care acestea sunt strict necesare.

În scenariul în care statul membru de plecare efectuează săptămânal peste 250 de teste la 100.000 de persoane, Comisia propune ca statele membre să nu restrângă libera circulație a persoanelor care călătoresc în statul respectiv dintr-un alt stat membru dacă:

- numărul total de noi cazuri de COVID-19 semnalate într-o anumită zonă este egal cu mai puțin de 50 de cazuri la 100.000 de persoane în cursul unei perioade de 14 zile sau

- procentul de teste pozitive din numărul total de teste COVID-19 efectuate într-o anumită zonă este mai mic de 3%.

Un cod de culori comun

Pe baza datelor furnizate de statele membre, Comisia propune ca Centrul European de Prevenire și Control al Bolilor să publice o hartă a țărilor din UE și SEE care să fie actualizată săptămânal și care să utilizeze un cod de culori comun.

Comisia propune:

- culoarea verde pentru zonele în care numărul total de noi cazuri de COVID-19 semnalate este mai mic de 25 în cursul unei perioade de 14 zile ȘI procentul testelor pozitive din numărul total de teste COVID-19 efectuate este mai mic de 3 %;

- culoarea portocalie pentru zonele în care numărul total de noi cazuri de COVID-19 semnalate este mai mic de 50 în cursul unei perioade de 14 zile, DAR procentul de teste pozitive din numărul total de teste COVID-19 este de 3 % sau mai mare SAU numărul total de noi cazuri de COVID-19 semnalate este cuprins între 25 și 150, DAR procentul de teste pozitive din numărul total de teste COVID-19 este mai mic de 3 %;

- culoarea roșie pentru zonele în care numărul total de noi cazuri de COVID-19 semnalate este mai mare de 50 în cursul unei perioade de 14 zile ȘI procentul de teste pozitive din numărul total de teste COVID-19 efectuate este de 3 % sau mai mare SAU numărul total de noi cazuri de COVID-19 semnalate este mai mare de 150 la 100 000 de persoane în cursul unei perioade de 14 zile;

- culoarea gri dacă nu sunt disponibile suficiente informații pentru a putea fi evaluate cele trei criterii propuse de Comisie SAU numărul de teste COVID-19 efectuate la 100 000 de persoane este mai mic de 250.

O abordare comună pentru călătorii care vin din zone cu risc ridicat

“Comisia propune ca statele membre să aplice o abordare comună cu privire la călătorii care vin din zone „cu risc ridicat”. Statele membre nu ar trebui să refuze intrarea pe teritoriul lor a călătorilor care vin din alte state membre”, potrivit sursei citate.

Statele membre care introduc restricții privind libera circulație pe baza propriilor procese decizionale ar putea impune obligația ca:

- persoanele care călătoresc dintr-o zonă clasificată ca fiind „roșie” sau „gri” fie să respecte o perioadă de carantină, fie să facă un test COVID-19 după sosire – aceasta din urmă fiind opțiunea preferată.

"În cazuri justificate, statele membre ar putea lua în considerare posibilitatea de a le recomanda persoanelor care călătoresc dintr-o zonă clasificată ca fiind «portocalie» să facă măcar un test COVID-19 înainte de plecare sau la sosire. Statele membre ar putea cere persoanelor care sosesc dintr-o zonă clasificată ca fiind «roșie», «portocalie» sau «gri», mai ales celor care sosesc cu avionul, să completeze formulare de localizare, în conformitate cu cerințele de protecție a datelor. Călătorii cu atribuții sau nevoi esențiale, de exemplu lucrătorii care exercită profesii de importanță critică, lucrătorii frontalieri și cei detașați, studenții sau jurnaliștii în exercițiul funcțiunii nu ar trebui să fie supuși obligației de a rămâne în carantină", mai arată instituția.

Informarea publicului prin prezentarea de informații clare și în timp util

Comisia propune ca statele membre să furnizeze săptămânal celorlalte state membre și Comisiei informații cu privire la intenția lor de a impune restricții privind libera circulație sau de a elimina anumite restricții de călătorie. Modificările ar trebui să fie notificate cu o săptămână înainte de a intra în vigoare.

Aceste informații ar trebui să fie puse la dispoziție și pe platforma web „Re-open EU”, cu un link la harta publicată săptămânal de Centrul European de Prevenire și Control al Bolilor.

„Cetățenii și întreprinderile au nevoie de previzibilitate. Statele membre nu trebuie să precupețească niciun efort pentru a reduce la minimum impactul social și economic al restricțiilor de călătorie. În acest sens, ar trebui, de asemenea, să se asigure accesul publicului la informații clare, cuprinzătoare și disponibile în timp util”, mai prevede poziția Comisiei.

Propunerea de recomandare prezentată de Comisie va fi discutată de Consiliu în vederea adoptării sale în următoarele săptămâni.

(A.C.)

Ascultă Digi FM Live, pentru cele mai noi știri, la fiecare 30 de minute.
Ca să știi!

Puteţi urmări Știrile Digi FM şi pe Google News şi WhatsApp!

Recomandări DigiFM
dan t (1)
Petrecerea lui DanT – DJ Mix Fall 2024
tudor chirila
Tudor Chirilă, reacție după documentarul lansat de Recorder: „Îmi dau...
Echipa națională de fotbal a României
Echipa naţională a României joacă ultimul meci din acest an...
După ce au promis să „facă America sănătoasă”, Trump şi Kennedy Jr s-au înfruptat cu burgeri şi cartofi prăjiţi/ Foto: Instagram
După ce au promis să „facă America sănătoasă”, Trump şi Kennedy Jr...
Pe aceeași temă
ursula von der leyen
Ursula von der Leyen a prezentat componența noii Comisii Europene: "Generaţia noastră de...
TEMU app
Temu va fi investigată de autoritățile de reglementare a tehnologiei din UE
European,Union,Flag,In,Front,Of,The,Berlaymont,Building,(european
Cele mai îndatorate state membre UE, în trimestrul II din 2024
Viktor,Orban,,Hungary's,Prime,Minister,Arrives,For,A,Meeting,With
Uniunea Europeană dă Ungaria în judecată la CJUE cu privire la legea ”suveranităţii”
Te-ar putea interesa și
colaj numire minzatu
Portofoliu ambiguu pentru România în Comisia Europeană. Politologul Valentin Naumescu despre...
Roxana Mînzatu
Roxana Mînzatu va fi vicepreşedintă executivă a Comisiei Europene, a anunţat Ursula von der...
Roxana Mînzatu
Ce portofoliu de comisar european ar putea primi Roxana Mînzatu: "Recompensarea României...
Russian President Putin Holds Russian-Mongolian Talks, Ulaanbaatar, Mongolia - 03 Sep 2024
Uniunea Europeană regretă că Mongolia nu l-a arestat pe Putin, în baza mandatului emis de CPI
Partenerii noștri
Digi24 Victor Ponta: „Nu o voi vota pe Elena Lasconi, nu e pregătită să fie președinte.” Ce spune despre Călin Georgescu
Victor Ponta: „Nu o voi vota pe Elena Lasconi, nu e pregătită să fie...
DigiSport FC Argeș - FC Botoșani, Live Video 15:30 DGS 1, Metalul Buzău - Dinamo, 17:45 DGS 1, Petrolul - Univ. Craiova, 20:00 DGS 1
FC Argeș - FC Botoșani, Live Video 15:30 DGS 1, Metalul Buzău - Dinamo...
PeRoz Regina Letizia, ca un star de cinema, în portretul oficial pe care a plătit o avere. Soțul ei, regele, mândru în uniformă militară
Regina Letizia, ca un star de cinema, în portretul oficial pe care a...
Film Now Kate Winslet, în lacrimi când și-a amintit cum a fost ridiculizată în trecut: "Ce fel de om ești să faci asta unei tinere actrițe?"
Kate Winslet, în lacrimi când și-a amintit cum a fost ridiculizată în...
Digi World O asistentă a dezvăluit cele mai comune regrete pe care le aveau pacienții aflați pe patul de moarte
O asistentă a dezvăluit cele mai comune regrete pe care le aveau pacienții...
Stirile Kanal D Cât costă un porc de 100-150 kg înainte de Crăciun 2024? ==>
Cât costă un porc de 100-150 kg înainte de Crăciun 2024? ==>
ProFM Daddy Yankee și soția sa divorțează după aproape 30 de ani de căsnicie: „Nu este o perioadă ușoară, dar face parte din cursul vieții”
Daddy Yankee și soția sa divorțează după aproape 30 de ani de căsnicie...
Digi Life Suma record pentru care a fost vândut ceasul oferit căpitanului care a salvat peste 700 de pasageri de pe Titanic
Suma record pentru care a fost vândut ceasul oferit căpitanului care a...
Ultimele știri din matinal
dr savu 4
Cum să ne adaptăm la trecerea la ora de iarnă. Sfaturile doctorului Marius Sava
marcel ciolacu matinal digi fm
Marcel Ciolacu, în direct la Digi FM, când a fost rugat să-și facă o descriere în engleză: "Am...
florin negrutiu 1 oct
Florin Negruțiu, despre dezastrul PNRR: PSD-ul antireformist, prins între USR și Comisia...
anul nou care n-a fost - mihai calin nicoleta hancu
„Anul Nou care n-a fost”, povestea filmului premiat la Veneția. Interviu cu actorii Nicoleta...
Ultimele știri
Serena Williams/ Profimedia
Serena Williams răspunde acuzaţiilor cu privire la aspectul ei: „Nu mi-am decolorat pielea”
Beyoncé / Profimedia
Billboard o numeşte pe Beyoncé cel mai mare star pop al secolului 21
Helmut Duckadam/ Profimedia
Helmut Duckadam, decorat post-mortem cu Ordinul Naţional „Steaua României” în grad de Cavaler
Helmut Duckadam și soția sa, Alexandra
Alexandra Duckadam, prima reacție după moartea soțului ei: „ S-a internat pentru o durere de...