Inflaţia în Suedia a scăzut sub 10% în mai, au arătat statisticile oficiale, dar a fost încă mai mare decât se aștepta, unii analiști sugerând că superstarul Beyoncé a înclinat balanța, potrivit The Guardian.
Preţurile de consum au crescut cu 9,7% în luna mai faţă de anul precedent, în scădere de la 10,5% în aprilie, pentru prima dată când inflaţia a coborât sub 10% în peste şase luni, relatează News.ro.
O scădere a preţurilor la energie electrică şi alimente a contribuit la scăderea ratei inflaţiei în luna mai, a spus Statistics Sweden, în timp ce, în acelaşi timp, costurile anumitor bunuri şi servicii au crescut. „De exemplu, vizite la hoteluri şi restaurante, servicii recreative şi îmbrăcăminte”, a spus agenţia.
Potrivit lui Michael Grahn, economist-şef la Danske Bank, o vizită a artistei Beyoncé la Stockholm ar putea explica de ce rata a fost mai mare decât se aştepta.
„Începutul turneului mondial al lui Beyoncé în Suedia pare să fi influenţat inflaţia din luna mai”, a spus Grahn într-o postare pe reţelele de socializare.
Grahn a spus că show-ul ei din mai a reprezentat „probabil” 0,2 din cele 0,3 puncte procentuale adăugate la inflaţie de preţurile hotelurilor şi restaurantelor.
Zeci de mii de fani s-au adunat la Stockholm la mijlocul lunii mai pentru a urmări cele două concerte care au dat startul primului ei turneu solo în şapte ani. Se estimează că participanţii la fiecare concert au fost 46.000, unii fiind forţaţi să rămână în afara capitalei pe măsură ce hotelurile se umpleau.
S-a raportat că un număr mare de fani au venit din străinătate pentru a vedea spectacolele, profitând de moneda suedeză slabă şi preţurile mai mici ale biletelor.
Grahn a declarat pentru Wall Street Journal că efectul a fost „foarte rar” şi se aştepta ca situaţia să revină la normal în iunie. Cu toate acestea, un economist a declarat pentru Financial Times că Suedia ar putea experimenta o creştere similară a inflaţiei atunci când Bruce Springsteen va susţine trei concerte în Göteborg în iunie.
Inflaţia din Suedia a atins un vârf în decembrie la 12,3% - un maxim din ultimii 30 de ani - apoi a încetinit uşor în ianuarie la 11,7%, dar a crescut în mod neaşteptat înapoi la 12% în februarie.
Banca centrală a Suediei, la fel ca cele din SUA şi Europa, şi-a majorat în mod repetat rata orientativă în efortul de a controla inflaţia.
Riksbank a crescut rata la 3,5% la sfârşitul lunii aprilie şi a spus că o va creşte „probabil” cu încă un sfert de punct în iunie sau septembrie.
Ascultă Digi FM Live, pentru cele mai noi știri, la fiecare 30 de minute.
Ca să știi!
Puteţi urmări Știrile Digi FM şi pe Google News şi WhatsApp!