Creșterile de prețuri în cazul carburanților ar trebui afișate simultan, la benzinării. Astfel, firmele nu se pot influența reciproc, susține Consiliul Concurenței.
Instituția propune stabilirea anumitor zile și ore la care să fie publicate tarifele majorate. De asemenea, transmite că existența unui lider de piață influențează direct stabilirea prețurilor pentru combustibili, iar asta reduce concurența în piață.
Prețurile la pompă au fost corelate în perioada 2014-2018 cu cotațiile internaționale la produsele petroliere (benzină și motorină), modificările de preț din România urmând îndeaproape evoluțiile internaționale atât la creșteri, cât și la scăderi.
În ceea ce privește structura prețului carburanților, acciza și TVA dețin o pondere însemnată, de aproape jumătate din prețul final.
Potrivit datelor recente publicate de Comisia Europeană, România se află printre țările europene în care prețurile finale, cu taxe, sunt mult mai mici decât media europeană atât la benzină, cât și la motorină.
Cât privește prețurile fără taxe, prețul benzinei se situează, de asemenea, sub media europeană, în timp ce la motorină prețul oscilează în jurul mediei europene.
Subiectele tale preferate sunt și la Știrile Digi FM. Ca să știi!
Ascultă Digi FM Live, pentru cele mai noi știri, la fiecare 30 de minute.
Ca să știi!
Puteţi urmări Știrile Digi FM şi pe Google News şi WhatsApp!