Cristian Diaconescu, fost vicepreședinte al Senatului României, fost ministru al justiției în guvernul Adrian Năstase și ministru de externe în guvernul Emil Boc, din partea PSD, a fost invitatul lui Cătălin Striblea la interviurile Digi FM. Diaconescu a explicat cum vede el criza din Iran, dar și cum a afectat România proiectul de mutare a ambasadei din Israel de la Tel Aviv la Ierusalim.
„Indiferent de ce se va întâmpla de acum încolo, europenii vor fi alături de americani. Am văzut că lumea în România e plină de certitudini, deși cu 3 zile înainte nu știa nimeni cine e Soleimani. Nu cred că va fi un război deschis fierbinte între SUA și Iran. Pe de altă parte nu cred că s-a terminat totul. Cred că Iranul va continua intrând într-un tip de parcurs al ambiguității acțiunilor.”, spune Cristian Diaconescu.
Cătălin Striblea a fost curios să afle punctul de vedere al politicianului cu privire la posibilele atacuri teroriste din partea Iranului asupra Europei.
„În Europa, mult mai puține decât s-ar aștepta unii. Este o zonă în care nu cred că Iranul ar dori să ridice un nivel de așteptare al atacurilor teroriste organizate. Deja a lansat un semnal prin retragerea din acordul nuclear încheiat în 2015. Ideea că transmiți un semnal americanilor ca ei să plece temători din Irak este sortită eșecului.”
El nu crede că România ar putea avea probleme de natura atacurilor din partea Iranului.
„Suntem parteneri strategici ai SUA și suntem parteneri corecți în Alianța Nord-Atlantică. E greu să spui că nu te temi de nimic. Judecând la rece, nu cred că situația din Iran afectează România.”
Cristian Diaconescu a explicat și cum a afectat România proiectul de mutare a ambasadei din Israel de la Tel Aviv la Ierusalim.
„Cu 10 ani ne-a dat înapoi. Un astfel de proiect are o încărcătură sensibilă destul de serioasă pentru Israel. Momentul în care România părea că se angajează promițând vehement că ambasada va fi mutată, reprezentanți ai României care nu aveau legătură cu lanțul de decizii pentru o astfel de hotărâre a existat un orizont de așteptare din partea israelienilor. Un astfel de lucru scade nivelul de încredere spre minim. Diplomaților li se închid ușilor în nas. În Orientul Mijlociu, noi eram țara care, prin diplomație ajungeam la nivele și la o categorie de dialog superioară foarte multor țări din UE. Eram în primii 5, poate chiar primii 3 la acest capitol.”
Subiectele tale preferate sunt și la Știrile Digi FM. Ca să știi!
Ascultă Digi FM Live, pentru cele mai noi știri, la fiecare 30 de minute.
Ca să știi!
Puteţi urmări Știrile Digi FM şi pe Google News şi WhatsApp!