Industria aeriană a fost puternic lovită de criza generată de noul coronavirus. Veniturile companiilor din acest sector au scăzut considerabil de când autoritățile din mai multe țări au introdus măsuri de autoizolare și carantină. Drept urmare, operatorii aerieni au început să concedieze personal sau să forțeze angajații să plece în concedii neplătite.
Wizz Air a avut pierderi de peste 70 milioane de euro, în ultimul trimestru. În prezent, compania operează cu 3% din capacitate. Drept urmare, compania a declarat 1.000 de poziții redundante și a redus 19% din personal. De asemenea, salariile piloților, personalului însoțitor și angajaților din birouri vor fi diminuate, în medie, cu 14%. Directorul general, József Váradi, și ceilalți membri ai Consiliului director vor suferi o scădere a salariilor cu 22%.
În martie, mai puțin de 30% din personalul Blue Air a continuat să zboare, să organizeze dezinfectarea navelor, să întrețină aeronavele și să transforme altele în cargo. Ceilalți angajați au intrat în telemuncă sau în concedii rămase neefectuate de anul trecut. Acum, peste 90% dintre angajații Blue Air sunt în șomaj tehnic.
Directorul general al Ryanair, Michael O’Leary, a declarat vineri, pentru Financial Times, că a redus salariile cu 50% pentru întregul personal, inclusiv pentru el însuși, pentru aprilie și mai. A spus că prioritatea Ryanair a fost să păstreze numerar timp de „trei, șase, nouă, poate chiar 12 luni” pentru a supraviețui.
Norwegian Airlines a suspendat contractele a 90% din personal, pe 16 martie. 7.300 de persoane au rămas fără loc de muncă. Pe 15 martie, Scandinavian Airlines a anunțat demisia temporară a 10.000 de angajați.
Compania aeriană Finnair a anunțat concedieri temporare pentru întregul personal cu sediul în Finlanda, din cauza impactului economic pe care noul coronavirus l-a avut asupra activității sale. Măsura a afectat mai mult de 6.000 de angajați.
British Airlines a decis să reducă salariile personalului de vară cu 50% pentru aprilie și mai. 4.500 piloți au fost trimiși în concedii neplătite pentru două săptămâni în aceste luni.
Lufthansa și-a scăzut cheltuielile cu 10% și i-a rugat pe toți angajații să își ia concedii neplătite. Delta a trimis 13.000 de angajați în concedii pe cont propriu.
Air Canada a dat afară 5.100 de angajați, pe 19 martie. Vicepreședintele companiei a spus că decizia a fost grea, dar indispensabilă în situația actuală.
WestJet, tot din Canada, a redus 6.900 din 14.000 de angajați. Cele 6.900 de plecări cuprind pensionări anticipate, demisii și concedii voluntare și involuntare, după ce WestJet a cerut personalului să aleagă una dintre aceste opțiuni sau să își reducă orele de muncă ori plata.
Managementul companiei constructoare Boeing se gândește la reducerea a 10% din personal. Planul ar putea implica pensionări anticipate și disponibilizări involuntare. Ramura comercială a gigantului aerospațial a fost presată de criza industriei aeriene globale.
Subiectele tale preferate sunt și la Știrile Digi FM. Ca să știi!
Ascultă Digi FM Live, pentru cele mai noi știri, la fiecare 30 de minute.
Ca să știi!
Puteţi urmări Știrile Digi FM şi pe Google News şi WhatsApp!