Acum la Digi FM Nono Semen SMILEY - Cum te vad eu (Master)

Cum riscă să fraudeze „banii murdari” ai Rusiei alegerile prezidenţiale din Moldova: „Dacă favoriţii Rusiei preiau controlul deplin asupra Parlamentului, vor lichida treptat orice instituţii democratice”

Alegeri Republica Moldova/ Shutterstock
Alegeri Republica Moldova/ Shutterstock

Moldovenii votează duminică în turul al doilea al unor alegeri prezidenţiale cruciale, care ar putea determina dacă ţara post-sovietică îşi menţine cursul spre Europa sau dacă revine pe orbita Kremlinului. Analistul Valeriu Paşa, director al WatchDog.MD, un think tank, a declarat pentru CNN că votul de duminică este despre „dacă vom avea un preşedinte care este ales de cetăţeni sau cineva care câştigă pentru că banii murdari ruseşti au plătit pentru el”.

Maia Sandu, preşedintele pro-occidental, doreşte să fie realeasă după ce a condus Moldova mai aproape de Uniunea Europeană ca niciodată, în timp ce războiul Rusiei din Ucraina făcea ravagii aproape de graniţa sa estică, relatează News.ro.

Sandu a obţinut 42% din voturi în primul tur, care a avut loc în aceeaşi zi cu un referendum privind aderarea la UE, care a fost adoptat cu o diferenţă foarte mică. Ambele voturi au fost afectate de o vastă schemă de cumpărare de voturi legată de Kremlin, despre care Maia Sandu a spus că a reprezentat un „atac fără precedent” asupra democraţiei din Moldova.

Ea îl înfruntă pe Alexandr Stoianoglo, un fost procuror general care candidează din partea Partidului Socialiştilor pro-rus. În cazul în care alte partide favorabile Kremlinului îşi vor schimba sprijinul în favoarea sa, turul al doilea va fi extrem de strâns.

În cadrul dezbaterii prezidenţiale de duminica trecută, Sandu - un fost funcţionar al Băncii Mondiale educat la Harvard, care a rupt legăturile cu Moscova - l-a numit pe Stoianoglo un „cal troian” care încearcă să se infiltreze în capitala ţării, Chişinău, în numele Kremlinului.

Citește și: Alexandr Stoianoglo, contracandidatul Maiei Sandu la alegerile prezidențiale din Republica Moldova, vrea o apropiere măsurată de Europa şi se declară pregătit să se întâlnească cu Putin

Analiştii spun că acest lucru nu este doar retoric. Valeriu Paşa, director al WatchDog.MD, un think tank, a declarat pentru CNN că votul de duminică este despre „dacă vom avea un preşedinte care este ales de cetăţeni sau cineva care câştigă pentru că banii murdari ruseşti au plătit pentru el”.

Înainte de voturile de luna trecută, Ilan Şor, un oligarh susţinut de Rusia, s-a oferit să plătească oameni pentru a lucra la alegerea unui candidat favorabil Rusiei şi pentru a opri trecerea referendumului. Sandu a declarat că schema urmărea să plătească aproximativ 300.000 de alegători - aproximativ 10% din populaţie.

În ciuda faptului că a fost cotat cu puţin peste 10% înainte de alegeri, Stoianoglo a câştigat mai mult de 26% din voturile din primul tur. Atât Kremlinul, cât şi Şor au negat interferenţa, însă oficialii moldoveni au avertizat că şi al doilea vot ar putea fi vizat de scheme similare.

În afară de cumpărarea de voturi, analiştii spun că primul tur a dezvăluit o opoziţie reală faţă de Maia Sandu, al cărui prim mandat a fost afectat de crize succesive.

„Mai întâi a fost pandemia Covid-19, apoi a fost războiul Rusiei în Ucraina, apoi a fost criza gazului”, a declarat pentru CNN Maksim Samorukov, membru al Carnegie Russia Eurasia Center.

Deşi Sandu a reuşit să scape Moldova de gazul rusesc, acest lucru a avut un cost ridicat pentru una dintre cele mai sărace ţări din Europa. Inflaţia a urcat pentru scurt timp la peste 30%, ceea ce a dus la creşterea sărăciei.

Unii au criticat, de asemenea, decizia „cinică” a preşedintei Maia Sandu de a organiza referendumul UE în aceeaşi zi cu alegerile prezidenţiale, poziţionându-se ca singurul politician capabil să aducă Moldova în Europa.

„Planul guvernului a fost ca problema integrării europene să tragă în sus sprijinul pentru Maia Sandu. S-a dovedit a fi invers: Nemulţumirea faţă de Maia Sandu a tras în jos sprijinul pentru integrarea europeană”, a declarat Samurokov.

Citește și: Maia Sandu (42,45%) şi Alexandr Stoianoglo (25,98%), în turul doi al alegerilor prezidențiale din Republica Moldova

Stoianoglo încearcă să profite de nemulţumirea faţă de Sandu păstrând un picior în ambele tabere. El a făcut apel la o „resetare” a relaţiilor cu Moscova şi a declarat că ar fi dispus să se întâlnească cu preşedintele rus Vladimir Putin, susţinând în acelaşi timp că este angajat să adere la UE.

Ca urmare, platforma sa este un amestec de politici contradictorii, a declarat Samurokov: „Ori sprijini integrarea europeană, ori vrei să promovezi cooperarea cu Moscova. Este foarte greu de reconciliat”.

Cu toate acestea, oficialii moldoveni sunt pregătiţi pentru un al doilea tur de scrutin marcat de amestecul pro-rus. O înfrângere a lui Sandu ar reprezenta o lovitură zdrobitoare pentru speranţele Moldovei la un viitor european.

Un guvern favorabil Rusiei ar putea însemna, de asemenea, probleme suplimentare în Transnistria, o fărâmă separatistă de teritoriu în care sunt staţionate aproximativ 1.500 de trupe ruseşti. Oficialii s-au întrebat mult timp dacă Transnistria ar putea deveni în cele din urmă un al doilea front în războiul din Ucraina.

„Cel mai rău scenariu este că, dacă preiau controlul deplin asupra Parlamentului, vor lichida treptat orice instituţii democratice, inclusiv alegerile libere şi corecte. După aceea, vor folosi Moldova ca un cap de pod în spatele Ucrainei”, a declarat Paşa pentru CNN.

Alegerile din Moldova vor avea loc la o săptămână după cele din Georgia, un alt fost stat comunist în care Rusia încearcă să îşi menţină influenţa.

După ce partidul din ce în ce mai autocratic Visul Georgian şi-a revendicat victoria, preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a afirmat că Rusia a „câştigat” în Georgia şi este pe cale să facă acelaşi lucru în Moldova. Votul de duminică va determina dacă el are dreptate.

Ascultă Digi FM Live, pentru cele mai noi știri, la fiecare 30 de minute.
Ca să știi!

Puteţi urmări Știrile Digi FM şi pe Google News şi WhatsApp!

Recomandări DigiFM
dan t (1)
Petrecerea lui DanT – DJ Mix Fall 2024
tudor chirila
Tudor Chirilă, reacție după documentarul lansat de Recorder: „Îmi dau...
Echipa națională de fotbal a României
Echipa naţională a României joacă ultimul meci din acest an...
După ce au promis să „facă America sănătoasă”, Trump şi Kennedy Jr s-au înfruptat cu burgeri şi cartofi prăjiţi/ Foto: Instagram
După ce au promis să „facă America sănătoasă”, Trump şi Kennedy Jr...
Pe aceeași temă
zelenski (6)
Zelenski: „Vom pierde” dacă SUA încetează să mai ajute Ucraina
soldati ruși în război
1.000 de zile de la începutul războiului în Ucraina. Care este realitatea în teren şi ce...
Russia,Flag,Waving,On,White,Background,With,Clipping,Path.,Cliping
Rusia este singurul obstacol în calea unei păci juste pentru Ucraina, transmite G7
Donald Trump profimedia-0810921008
Donald Trump despre războiul Rusia-Ucraina: „Trebuie să înceteze!”
Te-ar putea interesa și
Óscar Sánchez Gil/ Foto: X
Scandal în Spania: 20 de milioane de euro au fost găsiţi în pereţii casei fostului şef...
Ukraine,Flag,Large,National,Symbol,Fluttering,In,Blue,Sky.,Large
Ucraina neagă că ar fi fost informată în prealabil despre convorbirea dintre Trump şi Putin
Kim Jong-un and Putin Meet in Russia to Discuss Military Cooperation
Vladimir Putin a ratificat tratatul de parteneriat strategic cu Coreea de Nord. Acordul cere...
ucraina, cladire lovita de drone
Rusia și Ucraina au lansat un număr record de drone noaptea trecută. Cel puțin una a ajuns în...
Partenerii noștri
Digi24 Noi imagini cu rachetele balistice care au lovit Dnipro. Rusia susține că a învins „întreaga campanie pentru 2025” a armatei ucrainene
Noi imagini cu rachetele balistice care au lovit Dnipro. Rusia susține că...
DigiSport Metalul Buzău - CS Afumați, Live Video 12:00, Digi Sport 1. Programul, clasamentul și televizările etapei 14
Metalul Buzău - CS Afumați, Live Video 12:00, Digi Sport 1. Programul...
PeRoz Îi despart 30 de ani, dar abia așteaptă să facă nunta: "Romeo și nepoata lui". În ciuda criticilor, spun că sunt unul pentru celălalt
Îi despart 30 de ani, dar abia așteaptă să facă nunta: "Romeo și nepoata...
Film Now Ralph Macchio, onorat cu o stea pe Hollywood Walk Of Fame: „Înseamnă totul pentru mine”. Cum arată azi puștiul din „Karate Kid”
Ralph Macchio, onorat cu o stea pe Hollywood Walk Of Fame: „Înseamnă totul...
Digi World Întâlnire de record. Cea mai scundă femeie din lume și cea mai înaltă femeie din lume s-au cunoscut: "A fost dificil să ne privim în ochi"
Întâlnire de record. Cea mai scundă femeie din lume și cea mai înaltă...
Stirile Kanal D La ce oră se deschid secțiile de votare pentru alegerile prezidențiale 2024? Turul 1 are loc duminică, 24 noiembrie
La ce oră se deschid secțiile de votare pentru alegerile prezidențiale...
ProFM Eros Ramazzotti, apariție rară în public. Starul italian în vârstă de 61 de ani, fotografiat pe străzile din Milano
Eros Ramazzotti, apariție rară în public. Starul italian în vârstă de 61...
Digi Life Suma record pentru care a fost vândut ceasul oferit căpitanului care a salvat peste 700 de pasageri de pe Titanic
Suma record pentru care a fost vândut ceasul oferit căpitanului care a...
Ultimele știri din matinal
dr savu 4
Cum să ne adaptăm la trecerea la ora de iarnă. Sfaturile doctorului Marius Sava
marcel ciolacu matinal digi fm
Marcel Ciolacu, în direct la Digi FM, când a fost rugat să-și facă o descriere în engleză: "Am...
florin negrutiu 1 oct
Florin Negruțiu, despre dezastrul PNRR: PSD-ul antireformist, prins între USR și Comisia...
anul nou care n-a fost - mihai calin nicoleta hancu
„Anul Nou care n-a fost”, povestea filmului premiat la Veneția. Interviu cu actorii Nicoleta...
Ultimele știri
(SP)JAPAN KITAKYUSHU TABLE TENNIS WTT FINALS WOMEN'S SINGLES
Bernadette Szocs a câştigat medalia de bronz la Turneul Campioanelor
cameron (22)
Cameron Diaz revine la Hollywood după o pauză de mai bine de 10 ani. Actrița, apariție inedită...
Taylor Swift's Eras Tour - London
Ed Sheeran a ajutat Ipswich Town să recruteze un fotbalist. Chiar înainte de a urca pe scenă...
Washington, United States. 13th Nov, 2024. Elon Musk listens as United States President-elect Donald Trump speaks during a meeting with US House Republicans at the Hyatt Regency hotel in Washington, DC, USA on November 13, 2024. Photo by Allison Robbert/P
Averea lui Elon Musk atinge un nivel record. Creștere semnificativă de la victoria electorală...