Schimbările legate de statutul magistraţilor urmează modelul european. Asta au susținut, în repetate rânduri, guvernanții noștri. Cum se fac, însă, numirile şi revocărilor procurorilor-şefi în alte ţări, citește mai jos.
În cele mai multe state ale Uniunii Europene, Consiliul Superior al Magistraturii este cel care deţine puterile manageriale asupra procurorilor. Numai în cinci dintre țările UE, aceste atribuţii sunt ale ministrului Justiţiei.
Spre exemplu, în Franţa, procurorul general este numit prin decret de preşedintele ţării, cu avizul CSM. Iar propunerea vine de la ministrul Justiţiei, la fel ca în Germania, unde șeful justiției îl poate revoca din funcție pe procurorul general.
În schimb, în Italia, procurorul general nu este numit, ci promovat în ierarhie. Iar procurorii şefi sunt eliberaţi din funcţie de o instituţie echivalentă Consiliului Superior al Magistraturii
Iar în Olanda, procurorii sunt numiţi şi revocaţi de Curtea Supremă. Aşadar, ministrul Justiţiei nu are niciun rol în acest proces.
Ascultă Digi FM Live, pentru cele mai noi știri, la fiecare 30 de minute.
Ca să știi!
Puteţi urmări Știrile Digi FM şi pe Google News şi WhatsApp!