A trecut un an de când statul a dat undă verde unui proiect de „cloud guvernamental”. Bugetul alocat e de 45 de milioane de euro, iar proiectul trebuie să fie gata în 2 ani de la data semnării contractului de finanțare.
Menit să reducă cheltuielile instituțiilor publice, sistemul a rămas deocamdată în... aer.
Potrivit STS, în noiembrie, anul trecut, în baza unui protocol de colaborare încheiat cu Ministerul Comunicațiilor și Agenția pentru Agenda Digitală a României, instituția a încheiat un contract de achiziție a studiului de fezabilitate necesar proiectului „Cloud Guvernamental”. Studiul urma să fie gata cel târziu la sfârșitul anului, dar a fost amânat până la sfârșitul lunii februarie 2019. În final, a fost recepționat pe 5 martie, dar nu respecta cerințele caietului de sarcini, așa că a mai primit un ultim termen-limită: 11 aprilie.
Contractantul nu a înaintat varianta finală, motiv pentru care Serviciul de Telecomunicații Speciale a încetat contractul și a cerut Ministerului Comunicațiilor să decidă dacă va continua colaborarea și va fi reluată achiziția studiului de fezabilitate sau dacă va merge în direcția implementării altor „posibilități de accelerare a implementării proiectului IT „Cloud Guvernamental”.
Ministerul a răspuns abia după 3 luni, prin decizia de a anula protocolul de colaborare.
STS susține că pregătise deja documentele necesare reluării achiziției studiului de fezabilitate, care ar fi putut fi recepționat la timp dacă ar fi primit un răspuns de la minister ceva mai repede. Instituția se oferă și în acest moment ca partener în implementarea proiectului de cloud.
De cealaltă parte, Ministerul Comunicațiilor, prin Alexandru Petrescu, susține că reluarea de către STS a achiziției studiului de fezabilitate ar dura prea mult timp pentru a fi asigurată finanțarea proiectului, așa că a propus Guvernului ca Ministerul și Agenția pentru Agenda Digitală să preia sarcinile ce reveneau STS.
Proiectul de cloud guvernamental, blocat acum în triunghiul STS - Ministerul Comunicațiilor - Agenția pentru Agenda Digitală, ar reduce costurile pentru achiziționarea de echipamente și servicii IT în sectorul public, inclusiv hardware și software, dar și pentru alte operațiuni. Instituțiile statului nu ar mai fi nevoite să asigure mentenanța sistemelor informatice folosite, iar multe dintre cele redundante ar putea fi eliminate.
Subiectele tale preferate sunt și la Știrile Digi FM. Ca să știi!
Ascultă Digi FM Live, pentru cele mai noi știri, la fiecare 30 de minute.
Ca să știi!
Puteţi urmări Știrile Digi FM şi pe Google News şi WhatsApp!