Acum la Digi FM GLASS ANIMALS - Heat Waves

De ce sunt periculoase băuturile energizante pentru copii. Medic: „Te agită, îţi creşte glicemia până în pod. Dacă la maşina diesel punem combustibil de avion, o să bubuie!”

Teenage,Boy,Drinking,Caffeine,Energy,Drink,Gaming,At,Home,Using
Credit foto: Shutterstock

Dr. Doru Negru, medic primar diabet, nutriţie şi boli metabolice, a atras atenţia asupra efectelor pe care le pot avea energizantele în corpul copiilor şi al tinerilor, mai ales dacă sunt consumate în exces. Dr. Negru spune că tinerii şi copiii nu au nevoie de astfel de băuturi, pe care le numeşte bombe calorice cu multă energie în volum foarte mic, cu eliberare rapidă. Creşterea bruscă a glicemiei, agitaţie, creşterea tensiunii, sunt doar câteva dintre efecte, spune medicul.

„Hai să ne gândim un piculeţ! Mai ţineţi minte că era pe vremuri o tâmpenie de reclamă: ”Părinţi, daţi copiilor dulciuri!” Hai să le stricăm dinţii, hai să-i îngrăşăm, hai să-i agităm şi aşa mai departe.

Ce sunt aceste energizante? Cafeină şi glucoză. Păi copilul e şi aşa agitat, îi mai trebuie să se mai agite? Păi, o să spuneţi: ”Are nevoie, că se duce la şcoală să înveţe mult”. Foarte bine, nimeni nu-l împiedică să înveţe, cafeina nu face decât să stoarcă ultimele rezerve de energie din celulă. În condiţiile în care, ca să înveţi foarte bine, nu trebuie decât să faci din când în când pauză şi să alternezi stresul psihic al învăţatului cu stresul fizic al alergatului. Te opreşti din învăţat, faci câteva genuflexiuni, câteva mişcări sau poţi să alergi de trei ori în jurul blocului, ai încărcat bateriile şi te apuci din nou de învăţat, nu ai nevoie de aşa ceva. Sunt păcătoase, sunt păguboase, sunt rele”, a explicat dr. Doru Negru.

Energizantele, alături de tutun, droguri şi alcool, o modă printre tineri. Medicul atrage atenţia că nu este nevoie de aceste băuturi care pot creşte tensiunea, glicemia şi starea de agitaţie.

„Dacă nu ai energizantul la tine, nu eşti bun, e aceeaşi poveste şi cu drogurile, şi cu alcoolul, şi cu ţigările. Nu este nevoie, tinerii nu au nevoie, nu avem nevoie de aşa ceva.

Sunt bombe calorice care au multă energie în volum foarte mic, cu eliberare rapidă. Te agită, îţi creşte glicemia până în pod, tot ce nu arzi se depune dar până apucă să se depună ai o agitaţie de nu se poate. Chiar nu merită, nu avem nevoie. Creşte tensiunea, creşte frecvenţa cardiacă, nu merită, vedeţi, este povestea aceea, toţi avem maşină, dacă la maşina diesel pe care o avem ai să pui combustibil de avion, o să bubuie, nu avem nevoie de aşa ceva.

Noi suntem făcuţi să mâncăm alimente de calitate proastă, cu o calitate relativ mică de principii alimentare într-un volum relativ mare, pe care organismul nostru, încet, încet în timp, să le absoarbă în cantitate relativ mică în timp relativ lung. În momentul în care ai să vii cu o cantitate mare de hidraţi de carbon dintr-o dată, creşte glicemia până în pod, creşte tensiunea până în pod şi aşa mai departe”, a precizat medicul.

Posibilitatea de apariţie a diabetului, mai mare în cazul celor care beau energizante. Medicul spune că acelaşi fenomen poate apărea şi în cazul acumulării kilogramelor. Băutura ar trebui folosită doar în cazuri excepţionale de oboseală şi pe o perioadă foarte mică de timp, mai spune acesta.

„Un copil este agitat şi fără, un copil aleargă şi fără, nu are nevoie de aşa ceva. Evident, copilul vrea dulciuri, pentru că dulciurile înseamnă energie multă într-un volum mic cu eliberare rapidă, dar el nu are nevoie de aşa ceva pentru că el şi aşa aleargă deci nu-i trebuie.

E aceeaşi prostie. De ce nu dăm copiilor ţigări, alcool, droguri, de ce nu le dăm dulciuri? Pentru că nu este nevoie. Probabilitatea de a face un diabet în timp este mai mare decât la cei care nu beau energizante. Probabilitatea de a te îngrăşa este mai mare pentru că nu ai să poţi întotdeauna consuma toată energia pe care o conţin aceste energizante, că de aia le şi spune aşa. Când eşti foarte obosit şi la pământ, poţi să bei unul care îşi asigură necesarul de energie ca să-ţi revii, să faci un efort în continuare pentru o bucăţică scurtă de vreme. Dar e o bucăţică scurtă de vreme, da? Nu e de plăcere, nu de drag, nu de alte minuni, nu este nevoie!

Noi suntem făcuţi să consumăm alimente cu cantitate mică de hidraţi de carbon sau cu hidraţi de carbon care se eliberează foarte lent, ori astea au direct glucoză, cantitate mare, care dintr-o dată vine în organism. Da, îţi asigură o cantitate mare de energie pentru o perioadă de timp, ca să poţi alerga, dar pentru o perioadă scurtă de timp, asta este când nu ai încotro, din când în când, ceea ce nu e cazul la copii”, a explicat dr. Doru Negru pentru News.ro.

Băuturile energizante ar putea fi interzise pentru minori

Preşedintele interimar al Camerei Deputaţilor, Alfred Simonis a anunţat recent că a depus în Parlament două proiecte de lege care prevăd interzicerea de la comercializare către minori a băuturilor energizante şi a ţigărilor electronice. Alfred Simonis a explicat pe o reţea de socializare că băuturile energizate sunt un real pericol pentru sănătatea copiilor, pentru că au în conţinut substanţe precum cafeină, taurină, carnitină, guarana,glucuronolactona dar şi alţi compuşi cu efect de stimulare a sistemului nervos central.

Ascultă Digi FM Live, pentru cele mai noi știri, la fiecare 30 de minute.
Ca să știi!

Puteţi urmări Știrile Digi FM şi pe Google News şi WhatsApp!

Recomandări DigiFM
MIX MARATON DE REVELION 2025
Best of Mix Maraton 2025 - 2
Citymagia 2025
Digi FM și Pro FM deschid sezonul festivalurilor WOW cu: Citymagia!
Marcel Ciolacu / Profimedia Images
Marcel Ciolacu a răbufnit în legătură cu furtul pieselor dacice de la...
S-a surpat pământul pe liniile de cale ferată, lângă Gara de Nord Timişoara, în urma unor lucrări ale Primăriei de realizare a unui pasaj subteran
S-a surpat pământul pe liniile de cale ferată, lângă Gara de Nord...
Pe aceeași temă
Teenage,Boy,Drinking,Caffeine,Energy,Drink,Gaming,At,Home,Using
Băuturile energizante, interzise minorilor prin lege. Ce amenzi riscă cei care le vând...
Partenerii noștri
Digi24 Mii de români au migrat de la oraș la sat. Povestea unei familii care a dat Capitala pe o casă la țară. „E așa fain să ai peticul tău”
Mii de români au migrat de la oraș la sat. Povestea unei familii care a...
DigiSport Espanyol - Real Madrid 1-0. ”Los blancos”, înfrânți de catalani
Espanyol - Real Madrid 1-0. ”Los blancos”, înfrânți de catalani
PeRoz S-a căsătorit cu un bărbat de 80 de ani și e mândră de asta. "Nu știți nimic despre viață", le-a spus tânăra de 35 de ani criticilor
S-a căsătorit cu un bărbat de 80 de ani și e mândră de asta. "Nu știți...
Film Now Cum a ajuns o actriță celebră să nu mai vorbească cu Reese Witherspoon. Vedeta a rupt tăcerea: „Cred că nu mă mai place!”
Cum a ajuns o actriță celebră să nu mai vorbească cu Reese Witherspoon...
Digi World Cum să ții mahmureala departe. Băuturile de care să te ferești în timpul unei petreceri și cinci trucuri pentru a nu te trezi fără vlagă
Cum să ții mahmureala departe. Băuturile de care să te ferești în timpul...
Stirile Kanal D România, lovită de un val de aer polar! E breaking news
România, lovită de un val de aer polar! E breaking news
ProFM Cum arată Sylvia la peste 10 ani de la divorțul de Andrei Ștefănescu. O perioadă a fost în trupa A.S.I.A.
Cum arată Sylvia la peste 10 ani de la divorțul de Andrei Ștefănescu. O...
Digi Life Cât costă să escaladezi vârful Everest, cel mai înalt de pe planetă. Nepalul măreşte taxa pentru străini
Cât costă să escaladezi vârful Everest, cel mai înalt de pe planetă...
Ultimele știri din matinal
ana dumbrava
Ana Dumbravă, campioană mondială la Counter-Strike pentru al 3-lea an consecutiv. Povestea...
Mihail WhatsApp Image 2025-01-22 at 14.13.28
Mihail despre izolarea în pădure și experiența uluitoare a colegului care a „murit” și s-a...
Contele Tibor Kálnoky
Cu ce pleacă Regele Charles din România? Contele Tibor Kálnoky dezvăluie preferințele regale
ana si cezar
Ana Ularu și Cezar Grumăzescu, invitați speciali la matinalul Digi FM: povești, provocări din...
Ultimele știri
Amedeo Modigliani/ Profimedia
Un tablou cumpărat dintr-un târg de vechituri din Franța, posibil pictat de Amedeo Modigliani
Tanczos Barna/ Profimedia
Ministrul Finanţelor: Anul acesta, cu siguranţă, nu putem vorbi de creşteri salariale
Ministerul Educaţiei/ Foto: News.ro
Ministerul Educaţiei, asaltat de mesaje după publicarea Planurilor-cadru pentru liceu...
Horst Köhler/ Profimedia
Preşedintele Klaus Iohannis, după decesul fostului preşedinte al Germaniei Horst Köhler: „Îmi...