Conform noului proiect al Statutului Elevului 2024, pus în consultare publică de Ministerul Educației pe 12 iunie, elevii care deranjează orele ar putea fi mutați într-o sală special alocată pentru a citi sau a rezolva fișe de lucru, sub supravegherea unui profesor.
Această măsură ar permite profesorului să decidă ca elevii deranjanți să fie mutați într-o sală dedicată în timpul orei respective. Activitățile pe care aceștia le vor desfășura, precum „lectură suplimentară” sau „completarea de fișe de lucru”, vor fi stabilite de către profesorul supraveghetor, conform proiectului Statutului Elevului 2024, potrivit Edupedu.ro. Nu este clar încă dacă elevilor reținuți li se va nota absența.
Citește și: Are 9 ani și dă deja examenul de Bacalaureat. Ar trebui să fie în școala primară, dar e un mic geniu
„În cazul elevilor care în timpul orei de curs manifestă comportamente care aduc prejudicii activității de predare-învățare-evaluare, cadrul didactic poate decide ca aceștia să desfășoare activități în școală, sub supravegherea unui cadru didactic sau a unui cadru didactic auxiliar, într-o sală special alocată pentru astfel de activități, cum ar fi lectura suplimentară sau completarea de fișe de lucru”, se arată în proiectul supus consultării publice.
Propunerea de introducere a detenției a fost avansată inițial pe 11 aprilie 2023 de sindicatele din Învățământ. La acel moment, FSE „Spiru Haret” sugera și reintroducerea exmatriculării, amenzi pentru părinți, precum și includerea notei la purtare în calculul admiterii la liceu sau BAC.
Alte modificări din Statutul Elevului includ menținerea interdicției privind utilizarea telefoanelor mobile și a altor echipamente electronice de către elevi în timpul orelor, cu excepția utilizării acestora în scop educativ, cu acordul profesorului.
Proiectul de statut păstrează prevederea care interzice folosirea absenței ca mijloc de coerciție și introduce sancțiuni precum observația individuală, mustrare scrisă, retragerea temporară sau pe durata întregului an școlar a burselor, mutarea disciplinară la o clasă paralelă, și suspendarea elevului pentru o perioadă limitată de timp.
Printre sancțiuni se numără și preavizul de exmatriculare, exmatricularea cu drept de reînscriere în anul școlar următor în aceeași unitate sau într-o altă unitate de învățământ, precum și exmatricularea fără drept de reînscriere pentru elevii din învățământul postliceal.
Ascultă Digi FM Live, pentru cele mai noi știri, la fiecare 30 de minute.
Ca să știi!
Puteţi urmări Știrile Digi FM şi pe Google News şi WhatsApp!