CCR a admis sesizarea preşedintelui Klaus Iohannis cu privire la Legea care introduce regimul de detenţie la domiciliu. Judecătorii constituţionali au decis că acesta încalcă atât principiul bicameralismului, cât şi unele articole din legea fundamentală.
Potrivit legii adoptate de Parlament în luna iulie, deţinuţii condamnaţi la până la un an de închisoare, inclusiv cei condamnaţi pentru corupţie, ar fi putut să-şi execute pedepsele la domiciliu. Excepţie fac cei condamnaţi pentru fapte cu violenţă.
Curtea Constituțională a respins legea privind organizarea CSM cu majoritate de voturi. În urma deciziei judecătorilor CCR, preşedintele Klaus Iohannis este obligat să promulge proiectul legislativ.
Şeful Statului a sesizat Curtea Constituţioanlă în luna iulie asupra modificăriilor aduse la legea de organizare şi funcţionare a Consiliul Superior al Magistraturii, după ce Senatul, în calitate de for decizional, a respins cererea sa de reexaminare. Şi chiar acest lucru a fost contestat de preşedinte la Curtea Constituţională.
De cealaltă parte, judecătorii au amânat o decizie în cazul legii privind statutul magistraţilor pentru data de 25 septembrie. Şi tot astăzi Curtea a admis sesizarea preşedintelui Klaus Iohannis cu privire la Legea care introduce regimul de detenţie la domiciliu.
Judecătorii constituţionali au decis că acesta încalcă atât principiul bicameralismului , cât şi unele articole din legea fundamentală. Potrivit legii, deţinuţii condamnaţi până la un an de închisoare, inclusiv pentru corupţie, ar fi putut să-şi execute pedepsele la domiciliu.
Ascultă Digi FM Live, pentru cele mai noi știri, la fiecare 30 de minute.
Ca să știi!
Puteţi urmări Știrile Digi FM şi pe Google News şi WhatsApp!